Hoppa till huvudinnehåll
0001-01-01

Hisnande kapacitet i tre nya Mac från Apple – men tänk på detta vid utrullning

Apples systemchip och processor M1 har slagit världen med häpnad. Nu kan du med en liten och smidig Mac få samma kapacitet, batteritid, grafik och Machine Learning som hos en tungviktare. – Var tidig på bollen, gör en plan för integreringen och genomför den i etapper, tipsar Jesper Andersson, erbjudandeansvarig på Atea.

Ulrika Nybäck Journalist
Mac-familjen
Foto: Apple

Frihetskänslan. Det är för många den största fördelen med mycket kraft i en liten förpackning. Många ser fram emot att kunna greppa sin nya MacBook Air eller MacBook Pro, sjunka ned i favoritfåtöljen, och redigera tunga filmfiler. Eller tackla andra kapacitetskrävande uppgifter. Det aningen stressande ljudet när fläkten går igång, för att kyla processorn, är ett minne blott. Apples egenutvecklade processor M1 har satt en ny standard för processorer.

– Apple är inte först ut med en processor som bygger på ARM*-teknik. De är däremot först med att få hela ekosystemet att flyga samtidigt. Vid lanseringen av de tre nya (MacBook Air, MacBook Pro 13 tum och Mac mini) var inte bara produkterna klara. Kort därpå släpptes även de vanligaste apparna som behövs för att vi ska få den fulla upplevelsen, säger Jesper Andersson.

Anpassas i rasande tempo

Jesper Andersson

Jesper Andersson

Atea är Apple Authorised Enterprise Reseller. Till oss kan du vända dig oavsett vad du behöver rörande Apple. Få hjälp hela vägen!

När Jesper Andersson i december började testa MacBook Pro (med M1) så var Office-paketet inte anpassat till den nya miljön. Men endast två dagar senare släpptes appen i en uppdaterad version.

– Det märks att i stort sett hela it-branschen anser att de processorer som bygger på ARM är enda vägen framåt. Alla jobbar stenhårt för att kunna släppa uppdaterad programvara så snart det bara går, konstaterar Jesper Andersson.

Öppnas på nanosekunder

Hans första intryck är att allt känns enkelt, smidigt och går snabbt. – När jag öppnar lite tyngre program känns det som att öppna en app i mobilen, väntetiden är i princip noll. Det är också befriande att batteriet inte blir varmt, hur tunga filer jag än kör. Och när vi väl får resa igen, så kommer MacBook Pro och MacBook Air att klara långflygningar utan laddning. De som testat säger att du kan streama film och serier i fjorton timmar utan att ladda.

Favorit-apparna tillgängliga

Jesper Andersson gillar också att han kan köra appar som är utvecklade för IOS och iPadOS på de tre nya datorerna. Det gäller så länge app-utvecklaren har godkänt användningen och appen finns tillgänglig i App Store. – Nu kan jag köra så gott som alla favorit-appar direkt i de nya Mac-datorerna; från kvittoredovisning till Netflix. Mycket smidigt, säger Jesper Andersson.

Mac-familjen
Jesper Anderssons tips: ”Var tidig på bollen”
 • Köp in de tre nya Macarna och börja testköra dem i er egen miljö. Eftersom vi alla använder så olika appar och program, så är det bästa sättet att komma igång.
 • Om det finns applikationsförvaltare på din arbetsplats. Bjud in dem, så ni tillsammans kan planera och strukturera övergången.
 • Om din verksamhet är väldigt driftkänslig, skapa en parallell miljö där ni testar och utvärderar.
 • Utforma ett MDM-flöde så alla Macar med M1 automatiskt får Rosetta 2 installerat.
 • Ta höjd i budgeten för att köpa dockor till de medarbetare som behöver jobba med två skärmar.

Uppgradera steg för steg

Även om det mesta gick smidigt när Jesper och hans kollegor testkörde de tre nya i Ateas it-miljö, är rådet ändå att rulla ut produkterna stegvis.

–Se till att Rosetta 2 finns i de nya datorerna, så att medarbetarna kan köra även de appar som ännu inte hunnit anpassa sin programvara efter M1, säger Jesper Andersson. Rosetta 2 arbetar i bakgrunden varje gång du startar en app som är byggd endast för Mac-datorer med en Intel-processor. Verktyget översätter automatiskt appen, så du får en (nästan) full upplevelse av den nya processorn.

Han betonar också vikten av att byta ut datorerna stegvis och helst sätta upp en parallell test-miljö.

– Om du bygger bilar eller har andra arbetsflöden som absolut inte får stanna av, så är det ganska logiskt att du inte byter ut alla Macar på en gång. Skapa istället en parallell testmiljö där du i lugn och ro kan testa att allt fungerar som du tänkt.

Lösningar för att koppla in fler skärmar

Man bör vara medveten om att de nya datorerna inte stödjer mer än en extern skärm över Thunderbolt/USB-C. Apple själva rekommenderar Alogics Triple Display Hybrid Dock för att ansluta flera 4K-skärmar.

– Våra produktspecialister på Atea eShop får en hel del frågor från kunder som vill köpa de nya Mac-datorerna – och de har god koll på vilka dockor som funkar bäst, säger Jesper Andersson.

Macbook Air

Början på en ny era

Men när Jesper Andersson byter perspektiv för att se helheten, innebär Apples egenutvecklade M1 något så högtidligt som en ny era. Kombinationen av hög kapacitet, anmärkningsvärt låg energiförbrukning och knivskarp grafik – till ett mycket bra pris. Den mixen gör att det inte finns någon återvändo, teknikmässigt. – Jag tror att företag som Microsoft och HP ganska snart kommer att släppa egna produkter som bygger på ARM-teknik. Det blir spännande att följa vad som händer 2021.

M1 i korthet – ett systemchip som kombinerar flera tekniker
 • Det första chippet för en persondator med 5-nanometers processteknik och sexton miljarder transistorer.
 • Innehåller världens snabbaste processor (när det gäller kiselkretsar med låg strömförbrukning), har världens högsta processorprestanda per watt, världens snabbaste integrerade grafik i en persondator och maskininlärning med Apple Neural Engine.
 • Detta ger 3,5 gånger snabbare processor (jämfört med tidigare Mac-datorer av samma modell), upp till sex gånger snabbare grafik och upp till femton gånger snabbare maskininlärning. Allt detta med dubbelt så lång batteritid jämfört med föregående generation Mac-datorer.
 • M1 driver nya MacBook Air, MacBook Pro 13 tum och Mac mini.
  Det här innebär början på en övergång till en ny serie med chip som har utvecklats specifikt för Mac. Övergången kommer att ta ungefär två år och de här tre Macarna är ett första steg på vägen.

Vänta inte, bättre att ligga steget före

Okej, slutligen, för att summera. Om man jobbar på en it-avdelning som ska se till att få ut nya produkter på ett snabbt och smidigt sätt. Hur ska man tänka? Är det bättre att vänta ett tag, så utvecklingen av apparna kommer ikapp de nya Apple-produkterna?

– Tvärtom! När vi på Atea testkörde de nya Macarna tog det några timmar att få ordning på det mesta. Då testade vi de viktigaste programmen och apparna, skärmar och mickar i konferensrum, skrivare med mera. För de flesta verksamheter kommer det att vara smidigt att komma igång, säger Jesper Andersson.

Vill du ha hjälp med att integrera de nya Macarna?

Atea är Apple Authorised Enterprise Reseller. Till oss kan du vända dig oavsett vad du behöver rörande Apple. Få hjälp hela vägen!

Apple i din verksamhet

Se Apples produkter i vår eShop

It-lingo, så menar vi
ARM 
är en 32- och 64-bitars RISC-arkitektur utvecklad av ARM-Holdings. Eftersom ARM-processorer konsumerar lite energi dominerar de marknaden för mobil elektronik där låg strömförbrukning är avgörande.

Rosetta 2 gör det möjligt för en Mac-dator med Apple-chip att använda appar som är byggda för Mac-datorer med en Intel-processor.

Text: Ulrika Nybäck
Foto: Beatrice Graalheim / Apple