Hoppa till huvudinnehåll
2021-10-08

Så blir framtiden enligt Ateas Partners

När Ateas partners levererade spaningar under Atea Bootcamp 2021 låg fokus på: arbetslivet efter pandemin, cirkulära it-lösningar som kan rädda klimatet och hur vi kan skapa värde med data utan att röja identiteter.

Ulrika Nybäck Journalist
Foto: John Resborn

Atea Bootcamp 2021 ägde rum precis när Sverige och världen började öppna upp igen efter pandemin. Därför handlade många inspirationspass också om hur våra liv och arbetsplatser kommer att se ut det kommande året.

– Det här är den största arbetskultur-revolution som någonsin ägt rum. Svenska verksamheter ställde om till distansarbete på sju dagar och 30 000 elever fick snabbt tillgång till undervisning i Teams, konstaterar Therese Treutiger, Marketing & Operations Director för Microsoft Sverige.

Det bästa från två världar

Sedan början av pandemin har Microsoft genomfört flera undersökningar för att förstå hur förändringen påverkat medarbetare och kunder. Enligt företagets Work Trend Index-rapport vill 73 procent av medarbetarna fortsätta arbeta på distans, medan 67 procent vill träffa sina kollegor mer.

– Det är delvis motstridiga budskap som vi it-chefer får. Men jag tror också att det blir mer av både och – mer distansarbete och mer intensivt samarbete när vi väl ses, säger en it-chef i förbifarten på väg till nästa inspirationspass.

Microsoft

Proffsigare hemma, flexibelt på jobbet

När vi slår ihop samtliga spaningar från Tylösand ser vi en ganska tydlig bild: Hemarbetsplatsen utrustas med proffsigare ljud, videolösningar med ansiktsigenkänning och automatiskt in-zoomning. Dessutom blir verktygen för samarbeten allt bättre. Kontoren blir ytmässigt mindre och mer flexibla:  de har fler ytor för samarbeten, fler tysta rum (för fokus-jobb) men färre fasta arbetsplatser.

Edge data allt mer värdefull

HPE beskriver sin leverans så här: “Edge-to-cloud platform-as-a-service”, med möjlighet att endast betala för data som används.

– Den första delen är en abstrakt formulering som jag får jobba med att förklara för de som inte är lika insatta som ni är, säger Anna Granö, vd för svenska Hewlett Packard Enterprises.

Kanske blir det enklare för varje dag, för i år är det fler talare än någonsin, här i Tylösand, som lyfter fram ”data at the edge”, uppgifter som ackumuleras nära användaren. Det kan vara data från sensorer i bilar eller från provsvar på en vårdcentral.

– Tack vare Swarm Learning och förflyttningen från centraliserad data, till data som genereras nära användaren, kan erfarenheter delas utan att röja identiteter och hemligheter. På så sätt kan fler skapa värde och använda data för utveckling, innovation och samhällets bästa, beskriver Anna Granö, och klickar i gång en video som visar AI Swarm Learning i ett labb.

Fatta klokare beslut

Även Linus Svensson från Dell Technologies förklarar hur man som it-chef kan analysera data nära användaren (Edge-it). Han använder ordet Datagravity för att beskriva hur man kan fatta klokare beslut baserade på data – och bli en datadriven organisation.

Dell Technologies

Apple har högst klimat-ambitioner

När det gäller klimatarbetet har de flesta it-företag kommit en god bit på väg. Men Apple sticker ut. Redan idag är deras egen verksamhet klimatneutral. Men de nöjer sig inte – nästa steg är att samtliga produkter och hela leveranskedjan ska bli klimatneutral senast 2030.

– Vi har investerat i skogar, savanner och våtmarker för att se vilken typ av natur som bäst absorberar koldioxid. Här sticker våtmarker ut, de miljöerna binder koldioxid fyra gånger så effektivt som andra naturområden, säger Hans Haeggblom, Transformation Lead på Apple.

Robotar sorterar mineraler

För att nå det ambitiösa klimatmålet har Apple formulerat en färdplan som beskriver exakt hur det ska gå till. Ett exempel är två robotar som ser till att värdefulla mineraler kan användas igen och igen.

– Robotarna Daisy och Dave plockar isär fyrahundra iPhones i timmen. De sorterar sedan kobolt, guld, tantal, volfram, tenn och andra mineraler, så att vi kan återanvända dem. Produktion och återtag måste bli ett slutet kretslopp, så att vi inte gör slut på jordens resurser, säger Hans Haeggblom.

Märkning för medvetna val

Som konsument är det lätt att bli frustrerad när man står i en butik och ska välja en ny dator eller telefon.

– Det är ju snudd på omöjligt att göra klimatsmarta och medvetna val. Därför jobbar vi på HP just nu med att få fram märkningar som ska göra det enklare att göra medvetna val, säger Stefan Bergdahl, vd för HP Sverige.

HP

Han berättar också hur HP gör för att fatta fler framtids-smarta beslut.

– Vi har under två och ett halvt år haft en speglad ledningsgrupp, där vi låter anställda som tillhör generation Z och Y (yngre än fyrtio år) gå igenom samma agenda som den ordinarie ledningsgruppen jobbar med. Ett utmärkt sätt att få in nya tankar och perspektiv som handlar om i vilken riktning HP borde utvecklas, berättar Stefan Bergdahl.

Bättre videomöten med ansiktsigenkänning

Oavsett hur, var och när vi jobbar framöver, kan vi vara säkra på att lösningar för distans-möten blir bättre för varje dag som går.

Snorre Kjesbu, ansvarig för Webex Devices på Cisco kopplar upp sig på länk från Norge och visar hur ”People Focus” fungerar.

– Här kan ni se hur lösningen själv känner av att det sitter tre människor vid samma bord. Med ansiktsigenkänning delas deltagarna upp i tre närbilder och namn och titel läggs till automatiskt, förklarar Snorre Kjesbu och visar en kort video.

Cisco

Känner av när du vill jobba

Niclas Oldmark, expert på Business Notebooks på HP, skickar med ett tips om hur deltagarna får batteriet att räcka hela eventet, nästa år.

– Våra senaste Notebooks har AI-programvara som känner av när du går till skärmen för att jobba, då loggas du automatiskt in med ansiktsigenkänning och kan börja jobba direkt. Och när du sedan lägger datorn i en väska, slår den automatiskt om till sömn-läge och batteriet räcker mycket längre.

Deltagarna slår ihop sina laptops och Ipads och ställer några följdfrågor till Niclas Oldmark. I korridorerna på väg till nästa pass surrar det av diskussioner. Efter ett och ett halvt år med få fysiska möten märks ett uppdämt behov av att träffa kollegor, inspireras och diskutera lösningar.

Missade du Atea Bootcamp 2021? Läs mer här

Fyll på med inspiration!

Boka din plats på Atea IT-arena.