Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Säkerhet

Bättre skydd mot nya virusattacker

Kommuner och landsting har de senaste åren drabbats hårt av utpressningsvirus där filer tas som gisslan. För att genomlysa och öka säkerheten tog Halmstads kommun hjälp av Atea.
Halmstads kommun
Säkerhet
Halmstad
En genomlysning av it-miljön för att rusta den och it-avdelningen mot ökande säkerhetshot.

Utpressare tjänar stora summor pengar genom att kryptera filer som bara kan låsas upp mot betalning. Attacker med så kallade ”ransomware” har de senaste åren ökat lavinartat och slår hårt mot alla sektorer.

Inom myndigheter, kommuner och landsting är det vanligt att filer lagras på dokumentservrar i gemensamma mappar som många anställda kommer åt - därmed ökar också sårbarheten. Det räcker med att en enskild dator drabbas för att alla filer på en dokumentserver ska låsas.   

Nyligen beslöt sig Halmstad – en av Västsveriges snabbast växande kommuner med 97 000 invånare – att ta hjälp av Atea för att genomlysa it-miljön och rusta sig bättre mot de ökade hoten.

– Utmaningarna är många, vi är nog rätt duktiga på det fysiska skyddet men sämre på rutiner, kontinuitet, användarkompetens och andra ”mjuka” bitar, säger Dennis Bik, som är områdeschef IT-infrastruktur i Halmstads kommun.

Genom OWASP- och SANS-analys kunde flera säkerhetsbrister identifieras i kommunens it-miljö. Bland annat hittades möjligheter att köra sårbara script på kommunens hemsida, www.halmstad.se, som nu har åtgärdats.

Halmstads kommun fick en arbetsplan för det fortsatta säkerhetsarbetet.

I lösningen ingick även en säkerhetsutbildning för it-avdelningen i hur man bör skydda sig mot olika typer av virusattacker. Kursen genomfördes av Atea på plats i Halmstad och kunskapen förs nu aktivt vidare ut i verksamheten.

Resultatet märks tydligt, enligt Dennis Bik.

– Vi tror oss ha minskat de exponerade ytorna för dataläckage, samtidigt som verksamheterna blivit informerade och fått en ökad förståelse, säger han.

– För många har det blivit en tankeväckare som skapat ett intresse för säkerhetsfrågor, säger Dennis Bik.

Vilka råd vill du ge till andra som står inför liknande utmaningar när det gäller it-säkerhet?

– Man kan använda Pen-tester, SANS-analyser och liknande som hävstång för att få förståelse, men det som behövs är avsatta resurser med tid att jobba med säkerhetsfrågor.

Tillbaka till Säkerhet