2016-09-20

Digitalt rustad för kris

Vid översvämningar, bränder och terrordåd är myndigheters förmåga att samarbeta avgörande. I det här ledningsfordonet finns den senaste digitala tekniken som gör Skånes räddningstjänster förberedda på både kris och beredskap.

Ulrika Nybäck Journalist
Foto: Johanna Wallin
  1. Ledningsfordonet har sin bas i Höör och kan snabbt ta sig ut till platser i hela Skåne. Stabsrummet expanderar ut från flaket och ger plats för 15 personer.
  2. Samtliga innerväggar är täckta av ett whiteboardmaterial för projiceringar av digitala bilder eller analoga skisser. Fordonet är utrustat med sambandssystemet Rakel.
  3. Fordonet är finansierat av de skånska räddningstjänsterna med stöd av MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap.
  4. Navet i stabsrummet är en 80-tumsskärm som fungerar som huvudskärm. Krisledare i stabsrummet och mötesdeltagare på andra orter kan ansluta sig med valfri enhet genom Ateas tjänst virtuellt mötesrum.  5. En interaktiv 70-tumsskärm gör det möjligt för räddningstjänst och polis att skriva, skissa och zooma direkt på skärmen. Med drag and drop-funktionen kan de dra in bilder och dokument från sin egen dator eller telefon.
  6. Ledningsfordonet används främst av räddningstjänsterna i Skåne men även polisen i området kan använda fordonet vid större kriser eller olyckor.
  7. I det angränsande sambandsrummet finns plats för fyra personer och möjlighet för åtta personer att ansluta sig trådlöst med Barco Clickshare.
  8. I sambandsrummet finns även två skärmar som användarna kan ansluta sig till från egen dator, mobil eller platta. Här finns också videokonferenssystemet Polycom Real Presence med Skype.
  9. Den digitala medielösningen består av en 16x16 matrisväxel*, ett styrsystem, ett antal sändare och en mottagare som klarar 4 K bildupplösning, vilket ger fyra gånger så många pixlar som en full HD-skärm. Denna arkitektur går att bygga ut och möter kraven på detaljrika bilder.

*En matrisväxel är datorer eller annan it-utrustning som är tätt sammankopplade i ett rutnät.