Hoppa till huvudinnehåll
Tillbaka till Pressmeddelanden
Pressmeddelande 2016-02-04

Atea passerar 10 miljarder i omsättning

Både privat och offentlig sektor tar nu nästa steg i digitaliseringen, vilket skapar en ökad efterfrågan på nya leveransmodeller och smartare it-infrastruktur. Ateas affärsvolym 2015 ökade med drygt 1 miljard samtidigt som lönsamheten steg med 25 procent.

– Jag är väldigt glad över att våra kunder ger oss ett fortsatt förtroende att hjälpa dem i deras digitala resa. Både privat och offentlig sektor efterfrågar smarta it-lösningar som stödjer affärsnyttan. Samtidigt är vi bara i början av den digitala transformeringen och här finns en spännande framtida utväxling inom många områden, säger Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige.

Med nya hybrida leveransmodeller hamnar säkerhet- och identitetsområdet i fokus där det sker en stark tillväxt. Parallellt växer samtliga Ateas affärsområden; datacenter, kommunikation, samverkan och klient. När allt fler köper it som tjänst ställer det ökade krav på ett helhetstänk vid integrationen av olika leveransmodeller, vilket leder till en stark efterfrågan på it-arkitekter och andra molnspecialister.

– Vi ser att CIO:n och it-organisationen har fått ett utvecklat ansvar att vara drivande i utvecklingen av verksamheten. Vår roll är att ge dem rätt förutsättningar och vi har därför under 2015 utvecklat ett stort antal tjänster som hjälper dem i transformeringen och som innebär att de kan fokusera på sin kärnverksamhet.

Under fjärde kvartalet ökade omsättningen på funktionstjänster markant. Framförallt steg efterfrågan på molnbaserade tjänster som nätverk, fjärrdrift och back up samt området samverkan med tjänster som bland annat Atea Anywhere och Office 365.

Årsomsättningen på den svenska marknaden ökade med 11 procent till 10 779 miljoner kronor, jämfört med motsvarande period 2014. Ateas resultat (EBITDA) 2015 steg med 25 procent till 355 miljoner kronor. Fjärde kvartalets omsättning blev 3 047 miljoner kronor, jämfört med 2 874 miljoner kronor 2014 och EBITDA ökade med 21 procent till 132 miljoner kronor.

Resultat Ateakoncernen

Årsomsättningen för koncernen ökade med 13,5 procent till 27,9 miljarder norska kronor och EBITDA blev 951 miljoner norska kronor. Omsättningen under det fjärde kvartalet blev 8 606 miljoner norska kronor, vilket är en ökning med 14 procent jämfört med samma period 2014. EBITDA uppgick till 378 miljoner norska konor.

  • Kvartalsrapport och presentation finns på atea.com/reports

  • Presskonferensen kan ses på atea.com/webcast

  • Börsmeddelandet finns på atea.com/ose

För mer information kontakta:

Carl-Johan Hultenheim, vd Atea Sverige AB, +46 46 16 33 32 carl-johan.hultenheim@atea.se 
Steinar Sønsteby, koncernchef Atea ASA, +47 930 55 655 steinar.sonsteby@atea.com