2017-11-29

Vägen till ett säkert och effektivt hållbarhetsarbete stavas enkelhet

När man kommer till frågor som rör säkerhet och hållbarhet inom ett företag är det ofta svårt att hitta ”piskor och morötter” som motiverar dina medarbetare att göra rätt varje gång. Du kan göra skillnad genom att se dina medarbetare, sätta dig in i deras situation och sedan anpassa flödet till deras förutsättningar med enkelheten som ledstjärna.

Hur svårt kan det vara? Är kanske det första du tänker när du kommer till kontoret på morgonen. Situationerna är många. Ständigt bryts de skrivna eller oskrivna regler som finns på en arbetsplats. Kaffekoppen på diskbänken istället för i diskmaskinen, kvarglömda matlådor i kylen och samtal som stör är några provocerande exempel.

Kan vi påverka drivkrafterna bakom dessa beteenden? Svaret är ja. Vårt beteende drivs av ”piska och morot”. Följer du en given regel får du en belöning. Bryter du regeln får du ett straff. Fenomenet finns överallt i din omgivning.

Tänk dig att din grupp har ansvaret för fikarummet den här veckan. Plockar du ur diskmaskinen får du en belöning från dina kollegor, i form av ett ”Vad bra att du fixade det!” eller ett vänligt leende. Du får en bra känsla i kroppen. Belöningen är ett faktum. Plockar du inte ur diskmaskinen händer inte så mycket för dig personligen. Om ingen i gruppen gör det uppstår kanske ett kollektivt missnöje från de andra kollegorna men ”straffet” som delas med resten av din grupp blir inte så stort. Kanske inte ens märkbart. Eftersom moroten i detta exempel är liten och piskan nästan saknas helt blir resultatet att regeln ofta inte följs. Du kan strunta i ansvaret för fikarummet. 

Ett annat exempel är tidrapportering. Denna regel tenderar de flesta att följa slaviskt. Det finns en tydlig morot (löneutbetalning) och piska (risk att lönen uteblir). Men detta är också något som alla förväntas göra. Det är lätt att följa regeln. Det är en process som alla går igenom. Det är en självklarhet.

När man kommer till frågor som rör säkerhet och hållbarhet inom ett företag är det ofta svårt att hitta ”piskor och morötter” som motiverar dina medarbetare att göra rätt varje gång. Som arbetsgivare skulle man fort få problem om månadslönen hölls inne för att en avlagd telefon inte returnerats fort nog.

Men det finns en lösning. Den stavas ENKELHET. Om du som är ansvarig för säkerhet eller hållbarhet lyckas eliminerat ursäkter som ”inte orkar, vill inte, har inte tid, förstår inte” och istället utformar enkla och smarta processer som gör att det blir lättare för medarbetaren att göra rätt än att göra fel. Då blir det en självklarhet att göra rätt. Och du har vunnit en stor seger.  Kraften i detta kan närmast jämföras med vad en skicklig jujutsu-manöver kan åstadkomma. Du tar en befintlig kraft och vänder den till din fördel. Du låter användarna producera sina egna morötter i form av en behaglig känsla av att göra rätt. Utan att de behöver anstränga sig (plocka ur disken).

Du kan göra skillnad genom att se dina medarbetare, sätta dig in i deras situation och sedan anpassa flödet till deras förutsättningar med enkelheten som ledstjärna.