2020-05-31

Jag nyper mig i armen. Händer verkligen det här?

Camilla Cederquist, projektledare för Atea Sustainability Focus, om en surrealistisk upplevelse som du kanske bidragit till.

Camilla Cederquist
Camilla Cederquist
Project Manager Sustainability

Det är en gråmulen torsdag i november 2019. I ett konferensrum i Göteborgs hamn har medlemmarna i Atea Sustainability Focus Advisory Board samlats för sitt årliga möte. Uppdraget är att utifrån nordiska it-köpares önskemål ta fram rekommendationer för hur den globala it-branschen ska adressera viktiga hållbarhetsfrågor.

Det är tredje gången Advisory Board samlas. De två tidigare sessionerna har resulterat i rapporter om hur branschen måste bli mer transparent och cirkulär. Dessa har lämnats över till branschens gemensamma hållbarhetsorgan, Responsible Business Alliance (RBA), med fler än 150 medlemmar som tillsammans omsätter 7,7 miljarder (svindlande jag vet, men det är här är trots allt företagen som möjliggör digitaliseringen).

Jag tittar ut över det alldagliga konferensrummet. Där prydligt uppradade i u-formation sitter representanter från H&M, Ikea, Malmö Stad, Vattenfall, SKL Kommentus, Nordea, Tetra Pak, Systembolaget, Alfa Laval, Ericsson, Stena Metall, Uppsala stad och Vestas, som avsatt två dagar av sin extremt begränsade tid för att bidra en mer hållbar it-bransch. Det är så mycket kompetens i ett enda rum att väggarna i princip bågnar.

Koncentrationen är påtaglig. Där på en skärm live från andra sidan Atlanten – och det är nu jag nyper mig i armen – syns tre tunga representanter från RBA. Likt lydiga skolelever redovisar de punkt för punkt hur de tagit sig an rekommendationerna från den förra rapporten. Hur de format en arbetsgrupp för cirkulär ekonomi och startat ett samarbete med fem andra globala organisationer (bland andra World Economic Forum) för att göra hela elektronikbranschen cirkulär. För att nämna några.

Inget av detta hade varit möjligt utan dig. Underlaget till rapporterna, Advisory Boards arbete och RBA:s insatser kommer från undersökningen där du och andra it-köpare berättar vad ni tycker, gör och vill se när det gäller hållbarhet. En liten, liten insats från dig som ffår en miljardindustri att lyssna som lydiga skolelever.

Nu gör vi det igen. Årets undersökning är i full gång. Ta en kvart och svara. Ge mig fler surrealistiska upplevelser i novembertrista konferensrum och armar fulla av nypmärken, för det betyder att vi tillsammans gör verklig skillnad. Det är stort.