Hoppa till huvudinnehåll
2021-04-07

”Jag kan jobba en hel dag på café utan att batteriet tar slut”

Under ytan har det hänt mycket, men för användaren är det samma trygga MacOS, sammanfattar Thomas Stedtenfeldt, specialistsäljare på Atea, när han använt sin MacBook Pro i snart två månader.

Ulrika Nybäck Journalist
En person håller i en macbook i kontorslandskap

– Jag skulle gissa att MacBook Air kommer väljas av de som uppskattar den fläktlösa designen. Och de som kör tyngre applikationer och vill bli mer produktiva med touchbar kommer säkert välja MacBook Pro.

15 december blev något av en tidig julafton för Thomas Stedtenfeldt. Äntligen knackade budet på dörren och räckte över en pinfärsk MacBook Pro, en av de tre nya Apple-datorerna med det uppmärksammade M1-chippet.

Det är inte bara Thomas som sett fram emot att lägga vantarna på någon av de tre nya Mac-datorerna. De kunder han möter frågar (i stort sett dagligen) hur de känns att använda, om det är enkelt att integrera dem i den befintliga it-miljön med mera.

Många har också förstått värdet av att låta medarbetarna välja produkter som gör dem mer produktiva och kreativa.

Thomas Stedtenfeldt

Thomas Stedtenfeldt, specialistsäljare på Atea

– Ta till exempel den yngre generationen. Sedan studietiden är de vana vid lättare produkter som iPad och Mac. De brukar berätta att de känner sig snabbare, mer produktiva och kreativa om de får fortsätta jobba med datorer och plattor som de har koll på, säger Thomas Stedtenfeldt.

Färre timmar för underhåll och uppdateringar

Vad gäller integreringen i it-miljön är Thomas erfarenhet att den, för de allra flesta, går smidigt.

– Apples hela ekosystem med MacOS, appar och de nya datorerna i kombination med MDM-verktyg som Jamf Pro* gör att integrationen går snabbt och smidigt. Och sett ur ett längre perspektiv innebär Apple-produkterna färre timmar underhåll och uppdateringar. De har dessutom ett relativt högt andrahandsvärde.

Snabbheten och prestandan

När Thomas sammanfattar första intrycket av sin nya Mac, är det prestandan och snabbheten han lyfter fram först.

– Programmen startar ungefär tio gånger snabbare. Och trots det kräver datorn inte mer ström, vilket var det andra jag la märke till. När jag jobbar med många Office-program öppna en hel dag, behöver jag ändå inte ladda batteriet, beskriver Thomas Stedtenfeldt.

Hitta rätt Mac till dig

På vår eShop kan du köpa Apples produkter. 

Utforska Apples produkter på eShop

Låg CPU-belastning trots att han kör många program

När Thomas använde sin tidigare (Intel-baserade) Macbook Pro blev han varm om handlederna när han körde videomöten, eftersom fläktarna gick på högvarv.

– Nu har jag inte ens fått igång fläkten, trots att jag pressat på. I mina kundmöten har jag alltid (som minst!) Teams, PowerPoint, Word och Excel öppna samtidigt. Och än så länge har jag bara fått upp CPU-belastningen* i 25 procent, vilket är riktigt bra.

Macbook Pro

Smidig som en iPad, men mer kraft

Känslan att jobba med den nya MacBook Pro är som att jobba med min iPad fast med kraften från MacOS BigSur, tycker Thomas.

– Det är första gången som jag har en Mac med touch bar och fingeravtrycksläsare vilket onekligen gör att jag kommer igång snabbare på morgonen. Det räcker att jag lägger pekfingret på läsaren och vips så är jag igång på några hundradelar av en sekund.

De flesta appar finns tillgängliga

En annan aspekt som sticker ut är hur enkelt det är att köra alla typer av appar direkt i datorn.

Jag har en trettonårig dotter i grundskolan, så jag försöker hjälpa henne att ha koll på schema, läxor och prov med mera. Därför var det en positiv överraskning att jag kunde köra appen SchoolSoft direkt i datorn. Jag har också laddat hem nyhetsappen Omni och exempelvis program för milregistrering för tjänstebilen. Störst succén var nog ändå när jag och dottern testade datorn tillsammans och spelade Among us*.

Thomas Stedtenfeldt: ”Fyra saker som sticker ut med nya MacBook Pro”

Prestandan. ”Om jag är några minuter sen in i ett möte, känns det extra värdefullt att jag kan öppna Teams, Excel, PowerPoint och Word på nanosekunder. Helt plötsligt tog jag ikapp de minuter som jag var sen.”

Kombinationen MacOS Big Sur och M1 är ren kärlek” Den största förändringen i Big Sur är gränssnittet som liknar det i iPadOS. Det märks bland annat i de nya ikonerna och designspråket. Men fram för allt i kontrollcentret. Här finns nu de inställningar som tidigare legat som separata ikoner i menyfältet.

Batteritiden. ”Jag gillar att jobba på café och nu behöver jag inte lägre spana efter platser som har eluttag under stolen.

Skönt att slippa fläktljudet. ”Jag gillar inte ljudet när fläkten går igång på datorn, det stressar mig. Än så länge har jag inte lyckats få igång den på min MacBook Pro och då har jag ändå pressat på.”

Så gott som alla kan byta utan bekymmer

Ditt första intryck är övervägande positivt. Finns det några användare eller verksamheter som bör tänka sig för innan de satsar på de nya Mac-datorerna?

– Om du har medarbetare som använder extremt CPU-intensiva-applikationer som ännu inte är anpassade till Apple Silicone*, då kan de fortfarande behöva en Intel-baserad Mac. Jag är dock övertygad om att fler än 90 procent av dagens Mac-användare, kan byta till de nya datorerna med M1.

Apparna fungerar över förväntan

Vi sneglar på klockan och konstaterar att Thomas behöver gå in i ett nytt möte om tre minuter. Så avrundningsvis. Hur vill du sammanfatta dina första veckor med MacBook Pro?

– Jag är mest förvånad över är hur pass bra alla applikationer fungerar. Trots att jag kör både CPU-arkitektur och realtidsöversättning av många appar med Rosetta 2*.

Thomas funderar en stund och flikar in.

– Under ytan har det hänt mycket, men för användaren är det samma trygga MacOS. Skillnaden är att det är betydligt bättre prestanda, batteritid och så har du smidigheten när du kör många appar samtidigt. Jag skulle gissa att MacBook Air kommer väljas av de som uppskattar den fläktlösa designen. Men de som använder tyngre applikationer och verkligen vill bli mer produktiva med touchbar, de kommer föredra MacBook Pro.

It-lingo, så menar vi

Apple Silicon. Apple går stegvis över från Intel-processorer till den nya miljön Apple Silicon. Just nu är det tre datorer lanserade för den nya miljön: MacBook Air, MacBook Pro 13 tum och Mac mini, alla med det omskrivna M1-chippet.

Rosetta 2 gör det möjligt för en Mac-dator med Apple-chip att använda appar som är byggda för Mac-datorer med en Intel-processor.

RAM-minnet används för att lagra data som processorn behöver för stunden eller inom en snar framtid. När datorn startar hämtas operativsystemets viktigaste delar från hårddisken och läggs i RAM-minnet, så de blir lättåtkomliga.

Jamf Pro, ett program som används av systemadministratörer för att konfigurera och automatisera it-administrationsuppgifter för macOS, iOS och tvOS-enheter.

Among Us, ett onlinespel som utvecklats av spelstudion InnerSloth. I en rymdmiljö får spelare slumpmässigt en av två roller, Crewmates eller Imposters.