2023-06-20

"AI rör inte bara människor och teknik – det är en filosofisk fråga"

Vi står på randen till den fjärde industriella revolutionen. AI-utvecklingen går så snabbt att det knappt går att säga hur tekniken kommer att påverka oss i höst. Hur gör vi när vi inte vet vart vi ska, men ändå inte vill gå vilse? På Atea Bootcamp fanns det möjlighet att få guidning, åtminstone en bit på vägen.

Sällan har väl AI varit så mycket på tapeten som nu, vilket märktes tydligt på Atea Bootcamp. Många av talarna på stora scenen i kongresshallen kom in på ämnet och en stor del av de 39 valbara passen tog upp teknikens möjligheter och svagheter.

AI fanns också med på den lista med utmaningar som Ateas kultur- och marknadsdirektör Magnus Sallbring visade under sin keynote i början av dag två.

Visst kan den blixtsnabba och än så länge oreglerade utvecklingen på många sätt vara ett reellt hot, framför allt om tekniken hamnar i fel händer och används i illasinnade syften, men det finns också en stor positiv potential att ta vara på.

– Vi måste se till att de goda krafternas AI-kapacitet överstiger de ondas. Vi behöver också en global reglering av detta, konstaterade Magnus Sallbring.

Chat GPT bidrog till genombrott

Många av föreläsarna på Bootcamp härledde AI:s stora genombrott till november förra året, då Chat GPT lanserades och nådde långt utanför de redan insatta kretsarna. Tack vare denna virtuella assistent, utvecklad av OpenAI, fick många upp ögonen för vad tekniken faktiskt kan bidra med.

– Jag har pratat AI de senaste sju, åtta åren och under nästan hela tiden har jag fått prata om varför man ska satsa på tekniken. Jag har lyft fram den exponentiella tillväxten och hur fort det kommer att gå. Men efter första november förra året behöver jag inte göra det längre, sade Peter Werdenhoff, kanalchef på HPE Sweden, som under lång tid har samarbetat med organisationen AI Sweden.

Tillsammans med Ateas Concept Manager Emil Darrell höll han det valbara passet ”AI från vision till verklighet”, där de talade om både möjligheter och fallgropar. AI:s förmåga att snabbt samla in källmaterial var en fördel som de lyfte fram och som många skolelever redan har upptäckt.

– Jag har fått många frågor om AI i skolan. Det här är inte bara en fråga om människor och teknik, det är en filosofisk fråga. Hur ska vi anpassa oss till den nya tekniken? Det är som när miniräknaren kom. Då tyckte man inte att den skulle användas, för då tappade man huvudräkningen. Så det finns skolor som har förbjudit Chat GPT. Men jag tror att vi behöver förstå att det kommer att bli en förändring, vare sig vi vill det eller inte, sade Emil Darrell.

”Fram tills nu har vi varit jätteduktiga på att digitalisera, fast egentligen har vi bara tagit alla gamla analoga processer och gjort dem digitala. AI är något annorlunda och nytt, som vi inte ens kan föreställa oss.”

— Thomas Weimer, Dell Technologies

Rätt användning ger oändliga möjligheter

Men vad är AI egentligen?

– Om du sätter ett gäng AI-experter i ett rum och ställer frågan vad AI är kommer du aldrig att komma ut. Därför är det egentligen inte så relevant att svara på de tekniska definitionerna. Det är bättre att prata om vilka förmågor vi kan få ut av dem, sade Johan Ripgården, Concept Manager Analytics på Atea, när han och kollegan Matilda Göstasson, Concept Manager Automation, talade under rubriken ”AI – från kyrkogården till succé”.

AI hjälper oss att förstärka mänskliga egenskaper och kan verka inom flera områden: ta in världen genom syn, hörsel och språk, kontrollera världen genom robotik, förstå världen genom prognoser, utforskning och optimering samt skapa världen genom kreativitet och innovation.

AI är utmärkt att använda vid ofta återkommande, repetitiva moment eller där mycket data måste hanteras snabbt och korrekt.

– Det finns hur mycket som helst du kan göra. Börja med att ta reda på vad dina kollegor svär över: det här är så tråkigt, det här ger en klump i magen, det här vill jag inte göra. Där är det ju guld att börja. Kostnadsskäl kan också vara en bra utgångspunkt. Men utgå alltid ifrån det faktiska behovet. Gör det inte bara för att det är coolt, rådde Matilda Göstasson.

Säkerheten skärps med AI

Magnus Haglund, affärsområdeschef inom säkerhet på Microsoft, tog sig an AI ur ett säkerhetsperspektiv, ett synnerligen aktuellt tema med tanke på omvärldsläget.

– Allt i dag är sammankopplat. Saker, människor och datorer är alltid online och är alltid exponerade. Våra möjligheter har aldrig varit större, men vi har heller aldrig varit så sårbara. I den här världen räcker det inte med att bygga säkerhet, vi måste skapa en känsla av trygghet. Hoten kan komma utifrån, men tryggheten måste komma inifrån. Vi behöver bygga in säkerhet i alla våra plattformar, sade han.

Här kan AI vara en stor hjälp, då den kan detektera dolda mönster som vi människor har svårare för att se eller tar längre tid på oss att upptäcka, i det här fallet saker i it-miljön som sticker ut och inte bör vara där.

Vi kommer inte att ersättas

Med tanke på alla dessa användningsområden var det kanske inte så konstigt att AI var ett givet tema i Thomas Weimers och Annika Grönströms, Dell Technologies, valbara pass ”3 it-trender att hålla koll på under 2023”.

AI-revolutionen är här och vi går en ny framtid tillmötes, var deras budskap.

– Fram tills nu har vi varit jätteduktiga på att digitalisera, fast egentligen har vi bara tagit alla gamla analoga processer och gjort dem digitala. AI är något annorlunda och nytt, som vi inte ens kan föreställa oss, sade Thomas Weimer.

Och ja, vissa jobb kommer att ersättas, medgav han, men många andra tillkommer.

– Om man läser tidningarna eller googlar känner man onekligen att alla jobb kommer att försvinna. Men vi kommer inte att ersättas. Så här har det alltid låtit. Under den industriella revolutionen sa folk: Vad ska vi göra nu, när vi inte är bönder längre? Ja, här sitter vi i ett konferensrum en solig dag och gör uppenbarligen något, troligen något som ingen för hundra år sedan kunde tänka sig att människor kunde pyssla med över huvud taget.

Omöjligt att undvika AI

Enligt beräkningar av Myndigheten för digital förvaltning (DIGG) kunde offentlig verksamhet spara 140 miljarder kronor på att implementera den AI som fanns redan 2019. Ur ett AI-perspektiv är det fruktansvärt länge sedan. Utvecklingen går oerhört fort. Tänk vilka besparingar som kan göras i dag!

Ingen kan med säkerhet sia om var teknikutvecklingen befinner sig om bara ett par månader. Eller som Peter Werdenhoff uttryckte det: Ingen vet vilka ramverk som kommer att förändra världen om sex veckor. Det är en utmaning som vi måste ta till oss, betonade han.

– Oavsett om vi tror att det kommer gå åt skogen eller om AI kommer att rädda klimatet, miljön och arbetstillfällen är jag hundra procent säker på att vi inte kan stå utanför. Alla måste in. Det spelar ingen roll om du driver en stor eller liten verksamhet. Det kommer att se olika ut för alla, men du har ingen möjlighet att låta bli.

*********************
Text: Johan Bentzel
Foto: John Resborn