2024-01-17

Sverige 5.0 - Ett framtidsscenario

I min senaste blogg Sverige 5.0  resonerade jag kring behovet av att ha en gemensam målbild och vision. Sverige 5.0 skulle kunna gestaltas med olika framtidsscenarion och illustreras utifrån många olika samhällsperspektiv, såsom lärande, folkhälsa, kultur, innovation, arbete, kreativitet, hållbarhet, livsglädje och de nya tekniska fälten. Allt är sammanlänkat och påverkar varandra.  Jag lovade då att återkomma med mitt framtidsscenario. 

Anthony Mc Carrick
Tony Mc Carrick
Strategisk rådgivare

Mitt framtidsscenario är uppbyggd utifrån Gertrud som är född i Sverige år 2080. Gertrud har fått som läxa att skriva till sin avlidna mormorsmor Eva-Lena som avled 2024, läxan var att skriva och försöka förklara hur samhället i Sverige ser ut år 2095. 

Häng på!

Kära mormorsmor 

Det känns så spännande att skriva till dig och försöka berätta och förklara hur livet och samhället ser ut för mig 2095. Som du vet fyller jag 15 år om en månad och det känns så spännande. Mina föräldrar har lovat mig en resa tillbaka i tiden, till just 2024. Jag vill så gärna veta mer om hur samhället såg ut då. Hur tänkte man? Hur resonerade man? Jag har förstått att det var en tid av många parallella utmaningar. I skolan har vi haft temadagar kring hur det såg ut i Sverige 2020 och det känns som mycket har hänt sedan dess. Tänk om jag kunde få träffa dig i verkligheten. 

Nå mormorsmor, jag ska försöka berätta om en dag i mitt liv så att du får en känsla för hur livet ser ut i Sverige 2095 för en 15 åring. 

Vi bor i huvudsak i Vilhelmina i ett litet rött hus med vita knutar, jag bor där tillsammans med min broder Olof som arbetar som thinking partner åt olika organisationer runt om i världen. Mina föräldrar arbetar heltid, 20 timmar i veckan och min far arbetar inom drömanalys fältet och min mor inom nanokvantsyntes i biologi fältet. De är stressade och tycker att arbetsveckan är för lång och för ansträngande. Är det sant att en heltid tidigare var 40 timmar i veckan på din tid? Känns väldigt konstigt, hur orkade ni? Hann ni göra något annat än att arbeta?

Nu ska jag berätta för dig hur en typiska dag för mig kan se ut. Jag brukar gå upp typ kl. 08.00, vi äter alltid tillsammans på skolan vid niotiden. Det är alltid den bästa delen av dagen, att hänga med kompisar och äta frukost.

Jag går i skolan som oftast fyra dagar i veckan. I skolan har vi fyra huvudförmågor (jag tror att det hette ämnen på din tid) som vi fokuserar på, förmåga att tänka, förmåga att lyssna, förmåga att analysera och det sista som är min absoluta favorit, förmågan att lära. Vi brukar alltid börja skoldagen med att tänka, resonera och reflektera tillsammans kring vår otänkbara framtid.

De flesta länder i världen idag har likande fokus i sina skolor även om det skiljer sig åt i detaljerna och arbetsätt. I början av 2035 blev det mer uppenbart att lära sig saker utantill skapade inget värde och hjälper oss inte att skapa den värld som vi vill ha, dvs att så många som möjligt har möjlighet att vara lyckliga. En dag i veckan har vi fokus på vår omvärld där vi samskapar och samspelar med olika delar av världen, just den här veckan har Vietnam varit i fokus. Så roligt och spännande, så berikande med olika perspektiv och att hänga med tonåringar i andra delar av världen, superkul! Jag vill åka dit, min bästa vän Nguyen bor i Vietnam.

Den här veckan i skolan har vi haft tema med fokus på de stora innovativa genombrotten som har skett i Sverige/världen de senaste 60 åren. I grund och botten handlar det om när människor har lyckats hantera de samtidiga förändringarna i det förflutna, som klimatomställning, teknisk utveckling, och förväntningar från både medborgare och anställda. På ett systematiskt och holistiskt sätt enligt globala standarder, har det lett till betydande framsteg för både individer och hela mänskligheten.Framsteg inom många olika fält som medicinsk och biologisk forskning, predikativ och proaktiv analys inom sjukvård. Likaså genombrott inom nya fält som syntetisk biologi, kvantdatorer, nanosyntes och nanobinära syntetmekanik. Det är spännande att vi har kunnat använda analysförmågorna inom våra digitala system för att bättre förstå vår historia. Vi kan nu tolka uråldriga skriftspråk och lösa matematiska utmaningar som tidigare var omöjliga för våra mänskliga hjärnor.

I större delen av världen arbetar vi 20 timmar i veckan. Datorer och AI, eller AGI som min pappa kallade det på din tid, tar hand om de monotona och kreativitetsdödande uppgifterna. Jag tycker att era begrepp var så konstiga. I dag försöker vi människor fokusera på det vi är riktigt bra på, de mänskliga mötena och att försöka utveckla våra kreativa och kognitiva förmågor. Vi använder binära system för de andra förmågorna som vi människor inte är särskild bra på. Så klart samspelar och samskapar vi med våra binära system – hur skulle det gå annars.

Jag ska försöka förklara den politiska strukturen i dagens Sverige 2095. Vi har idag huvudsakligen fyra politiska partier: Tänkande tillsammans, Tänka framåt, Tänka holistiskt och Tänka tillbaka. Jag har förstått från min pappa som är väldigt intresserad av historia att det politiska landskapet i Sverige, Europa och världen såg väldigt annorlunda ut 2020. Samhället hade rusat fram så snabbt att det hade glömt riktningen, och människor hade förlorat förmågan att lyssna på varandra och sig själva.

Man hade förlorat förmågan att lyssna på varandra och sig själva.

Nå idag vill man ändå påstå att mänskligheten har fått en större förståelse för att vår enskilda och gemensamma förmåga att tänka påverkar kvalitén i våra handlingar. Men mycket finns kvar att göra, jag tycker att det är alldeles för mycket att gå i skolan fyra dagar i veckan, det skulle räcka gott med två dagar men det tycker inte mina föräldrar.

Samhället i Sverige och i världen har förändrats radikalt på många sätt; men är ändå likt på andra sätt, till exempel är ju våra mänskliga behov detsamma.

På min fritid, förutom att hänga med mina vänner som befinner sig över hela världen så är jag väldigt fotbollsintresserad och spelar i FC Vilhelmina, jag har hört att ni hade fantastiska fotbollsspelare förr i tiden som Märtha och Georg Best.

Så roligt att få skriva till dig. I vanliga fall skriver jag aldrig, idag använder vi tal och rörliga bilder för att berätta våra historier. Jag fick leta länge och väl och till slut hjälpte min mamma mig att hitta ett gammalt binärt verktyg som kan omvandla tal till skrift. Min mamma har berättat att skrift uppkom för cirka 5 000 år sedan för att ge människor ett extra sätt att kommunicera och lagra information. Verkar lite kul ändå med det skrivna ordet, jag kanske ska försöka lära mig, då kanske jag kan skriva själv nästa gång, men det verkar ändå ganska krångligt.

När jag tänker på framtiden så tänker jag att de absolut viktigaste förmågorna framåt blir nog mod och passion. Jag skriver igen snart, nu ska jag iväg och träna. 

Gertrud, Vilhelmina, 10 mars 2095

Att tänka på tills vi ses igen

  • Har du några frågor till Gertrud? I så fall vilka?
  • Vilka förmågorna tror du bli viktigaste framöver?
  • När ska du skriva ditt framtidsscenario? 

Slutord

Denna gång vill jag avsluta med ett citat från Yuval Noah Harari.

” The Human brain is not a good storage device for large amounts of information because ….” 

Jag kommer att resonera och reflektera i dessa frågor även framöver så håll utkik, stay tuned! Jag tror att vi kan göra varandra bättre och göra skillnad tillsammans. 

Följ mig på linkedin | Tony MC Carrick, Strategisk rådgivare 

Hör av dig. På Atea jobbar vi både med strategisk rådgivning och verksamhetsutveckling och kan stötta dig i de här frågorna.