IT-arenans keynotetalare Tomas Mörth: 3 saker som krävs av dig och dina kolleger
För att du och dina kolleger ska kunna utveckla verksamheten med it krävs numera tre stora förändringar i hur ni jobbar, enligt Tomas Mörth i Atea Sveriges ledningsgrupp.
Tomas Mörth är en av årets huvudtalare på eventturnén Atea IT-arena som gör 15 stopp runt om i Sverige fram till 25 november.
Som del av Atea Sveriges ledningsgrupp och dessutom regionchef för Region Norr har han noterat hur vissa it-avdelningar tar sig an dagens utmaningar med stor framgång.
Vad kännetecknar de framgångsrika it-teamen? I sitt keynote går han igenom de principer han ser ger momentum för it-avdelningar 2021 och framåt.
Atea IT-arena kommer till en plats nära dig. Läs mer och anmäl dig här.
Här bjuds på en sneak peek från keynote.
1. Våga fråga den som kan
– På 90-talet hade man ofta två val: teknologi 1 eller teknologi 2. Båda hade sina falanger, och it-medarbetare stred om vilken som var bäst. Alla var superexperter på någon av dessa teknologier.
I sitt keynote visar han upp bilder som visar på dagens hundratals variationer på tekniska lösningar inom varje gren inom it; molnlösningar, säkerhet och så vidare.
– Alla känner igen känslan av att sitta på ett möte och låtsas förstå allt som sägs. Jag har själv suttit på möten där någon pratat om analytics eller kubernetes, utan att jag har fattat något alls. Idag är det omöjligt att ha koll på allt. Däremot viktigt att fråga, att försöka förstå, och att ta hjälp av dem som kan. Våga säg ”jag greppar inte det här". Man måste släppa sin strävan att kunna allt inom ett visst område. Verkligheten i dag är för komplex, där olika delar hänger ihop och påverkar varandra. Förr kunde man omfamna allt, idag går inte det. Många inom it vill vara expert på sitt område, men i dag kommer ny teknik varje dag, och det är utmanande att förhålla sig till allt som kommer. Då måste man våga fråga andra.
Att som it-avdelning upprätthålla kompetens inom alla områden blir allt svårare. Därför bör man fundera över om man måste göra allt själv.
”89 procent av aluminiumburkarna lämnas tillbaka, men bara 10 procent av mobilerna och 30 procent av datorerna – trots att en datorskärm genererar lika mycket koldioxidutsläpp som en flygresa till Kina.”
2. Jobba fram en gemensam färdplan
En sak som förenar framgångsrika it-avdelningar är att de jobbar fram en gemensam färdplan.
– Det är alldeles för vanligt att de som jobbar med molnlösningar gör sin egen plan, medan säkerhetsgänget gör sin. Det är som att bygga en bil där motorutvecklarna är i ett rum och karossutvecklarna i ett annat, utan kommunikation mellan rummen. Hur ska motorn kunna passa då? Om ni exempelvis ska gå in mer i molnet, då behöver ansvariga för olika delar i verksamheten och från andra it-områden samlas för att väva in olika krav och behov i planen. Vi har sett enorma vinster hos de verksamheter som använder sig av vår målmiljö-metod som bygger på den modellen.
3. Utmana era sanningar
”Virtuella servrar är inget för oss, det ska vara fysiska”
”Trådlösa nätverk är inte lika säkra”
”Molnet, det är inget för oss”
– Jag har hört många ”sanningar” genom åren. Många säger ”det är inget för oss” bara för att det känns svårt. Ofta bottnar det i att man inte vill ta i komplexitetsfrågan, och inte fråga dem som vet mer. Då missar man att göra kloka val. I min keynote tar jag upp Daniel Kahneman och hans tankegångar i boken ”Tänka, snabbt och långsamt”, om det han kallar System 1 som kickar in snabbt men som ofta leder till fel slutsatser. I mitt anförande använder jag ett rudimentärt exempel som 99 procent svarar fel på, trots att problemet är enkelt. Man behöver System 2, som är långsammare, för att få kontroll över sina val, även sin egen it-plattform. Det är svårt att avprogrammera reflexresponsen. Att ha kunskapen räcker inte heller, man måste ha förmågan. Bara för att du får veta att en specialkonstruerad cykel svänger höger om du drar styret till vänster, betyder det inte att du kan cykla på den.
Hållbarhet: Varför klarar vi återvinna colaburken, men inte mobilen?
Tomas Mörth kommer också in på it-branschens surdeg: återanvändning och återvinning av uttjänt teknik.
Colaburken är intressant att titta närmare på. Den och it-branschen har följts åt de senaste decennierna. Colaburken vägde 85 gram 1971, medan vikten idag är nere på 10 gram. En otrolig utveckling. Vikten på datorer har också sjunkit rejält.
Men när det gäller återvinning har inte it-branschen orkat prestera alls lika bra som burken.
– 89 procent av aluminiumburkarna lämnas tillbaka, men bara 10 procent av mobilerna och 30 procent av datorerna – trots att en datorskärm genererar lika mycket koldioxidutsläpp som en flygresa till Kina. Slutsatsen är att det måste bli enklare att lämna tillbaka teknikprylarna.
Under Tomas keynote erbjuds alla deltagare ett besök från en hållbarhetsspecialist från Atea som hjälper till att riva bort alla hinder för återbruk och återvinning.
Lyssna på hela Tomas keynote och mycket mer
Atea IT-arena är mötesplatsen för verksamhet och it. Under en halvdag får du koll på det senaste inom it och digitalisering. 2021 är temat "Vi bygger Sverige med it".
Återanvändning och återvinning av din gamla it-utrustning. Goitloop erbjuder en enkel, hållbar, säker och ekonomiskt fördelaktig livscykelhantering för din it-utrustning.