2019-10-29

Shahrouz Esmailpour Lahiji, senior datacenterkonsult: ”Mixen av tillit och höga förväntningar är utvecklande”

Drömmen om en it-karriär föddes i Iran och blev verklig i Sverige. Som senior datacenterkonsult spelar Shahrouz Esmailpour Lahiji en avgörande roll för att säkerställa framgångsrika leveranser till Ateas kunder. Förra året prisades han som Rising Star under VMware Awards i Barcelona.

Shahrouz Esmailpour Lahiji
Foto: Jonas Häll

Du fick en utnämning på VMware Awards för några år sedan, berätta!

– Min kollega, Sadaf Allahyari, och jag utsågs till Rising Stars under VMware Awards i Barcelona förra året, eftersom vi anpassat företagets teknik till kunder i Sverige på ett lyckosamt sätt. För mig personligen är det såklart ett erkännande, men ännu viktigare är kvittot på att vi har hög kunskap om tekniken som vi implementerar.

När kom du på att du ville jobba inom it?

– Min bror, som bor i Montreal, har varit en stor inspirationskälla. Han började jobba med datornätverk redan 1998, vilket gjorde att mitt intresse väcktes. Två år senare fick jag mitt första Microsoft Certified System Engineer (MCSE) certifikat. Faktum är att min bror, precis som jag, också arbetar med datacenter. Även om vi bara ses vartannat år, så pratar vi i telefon minst en gång i veckan och jag skulle ljuga om jag sa annat än att samtalen mest handlar om it och de senaste trenderna.

Tre saker Shahrouz vill fortsätta utveckla i rollen som senior datacenterkonsult
  1. Pre-sales: Jag vill bli starkare på att driva och facilitera diskussioner med kunder för att ännu bättre förstå deras behov och it-miljöer.
  2. Architectual design: Eftersom jag är på väg mot att bli Solutions Architect behöver jag fortsätta utveckla mina färdigheter i koncept och design.
  3. Soft skills: Jag tror att många inom vårt område har nytta av att förbättra presentationsteknik och det är något jag också strävar efter att stärka.

Berätta om vardagen som seniorkonsult!

– Rollen som datacenterkonsult handlar främst om att hjälpa kunder implementera it-lösningar som hjälper dem att utveckla affären. Seniorkonsulterna avgör oftast hur smidig övergången mellan det gamla och nya systemet blir, vilket också påverkar hur nöjd kunden blir. Som senior konsult är jag även med och leder workshops innan implementering för att förstå kundens nuvarande it-miljö och krav, men också för att utbilda i den nya it-lösningen.

Vilket projekt har varit extra spännande att arbeta med och varför?

– Ett jätteintressant uppdrag har varit att hjälpa Uppsala Kommun migrera stor del av deras data och tjänster från olika system till ett gemensamt. Det var spännande eftersom nyttan för organisationen blev enorm och för att de blev så nöjda med slutresultatet. Skulle jag lyfta upp en av de roligaste delarna i mitt jobb så är det utan tvekan interaktionen med kunder.

Som seniorkonsult är du efterfrågad på arbetsmarknaden. Vilka är fördelarna med att jobba på Atea?

– Här finns en stor bredd av projekt och tekniker, vilket gör att jag och mina kollegor ständigt utvecklar vår kompetens. Tack vare att Atea har konsulter från Kiruna till Malmö finns mycket kunskap och erfarenhet, vilket gör det enkelt att trycktesta lösningar internt innan de presenteras för kund. Den höga kompetensen hos våra konsulter och designers gör att jag alltid utmanas att leverera högsta kvalitet och professionalism. Atea tvekar aldrig att investera i utbildning och är öppna att skicka medarbetare på kurser både i och utanför Sverige för att säkerställa att vi har den senaste kunskapen.

Vad är unikt med att arbeta som it-konsult i Sverige?

– När jag jämför Sverige med andra kulturer jag jobbat i är vi överlag mer avslappnade och medarbetare tar större ansvar för sina leveranser. Det finns en balans mellan frihet och ansvar. Atea är ett bra exempel på organisation där det finns tillit och höga krav; så länge jag levererar spelar det ingen roll om jag sitter på kontoret, hemma eller ute hos kund.

Hur har rollen som it-konsult utvecklats under de år som du jobbat på Atea?

– Våra konsultteam består i större utsträckning av mångfald vad gäller kompetens. Vi skapar hybrida datacenter-team där alla team pratar mycket med varandra för att inte fastna i sitt fack, oavsett om de jobbar med nätverk eller lagring. Som resultat upplever jag att teamen idag är ännu mer kundorienterade.

Hur skulle du beskriva ledarskapet på Atea och vilket stöd får du för att utvecklas i din roll?

– Ledarskapet på Atea är coachande och cheferna anstränger sig för att motivera sina medarbetare. Min upplevelse är att kollegor också är måna om att dela kunskap. Vi har också ett strukturerat system för mål som skapar goda förutsättningar att utveckla karriären inom Atea.

Kan du ge ett exempel?

– När jag började i mars 2018 hade jag redan första månaden ett samtal med min närmaste chef som frågade mig vad jag ville uppnå det året. Han frågade mig vilka projekt jag ville vara med och driva och var jag såg mig själv vid årets slut. Det var jag som satte agendan för min utveckling och inte något han dikterade. I den här kulturen finns det därför stor frihet i konsultrollen, samtidigt som jag såklart måste bevisa att jag lever upp till förväntningarna jag själv satt.

Om du fick fria tyglar att förändra något i världen med hjälp av it, vad skulle du göra?

– Jag skulle använda it för att ge människor samma förutsättningar att utbilda sig, få jobb och utveckla sin karriär oavsett var i världen de befinner sig, eftersom jag tror att it kan spela en ännu större roll där än vad det gör idag. 

BIO Shahrouz Esmailpour Lahiji

Shahrouz flyttade för första gången till Sverige 2007 för att studera Business and IT Management i Jönköping. Tre år senare återvände han till hemlandet Iran för att starta sin karriär inom datacenter. Men längtan efter att komma tillbaka till Sverige var stor; mycket tack vare landets välutvecklade it-industri. Men även på grund av den svenska företagskulturen som han beskriver som avslappnad, med stor frihet under ansvar. Efter flera Skypeintervjuer och slutintervju på plats i Sverige, erbjöds Shahrouz en tjänst på Atea i början av 2018. Idag arbetar Shahrouz Esmailpour Lahiji som senior datacenterkonsult med placering i Stockholm. Han prisades förra året som Rising Star under VMware Awards i Barcelona.

Att börja som konsult på Atea är ett stort beslut för dig men också ett stort ansvar för oss. Du kommer att ingå i ett lag på 1400 specialister men det är dina möjligheter och din individuella utvecklingspotential som tas tillvara.

Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna? 

Jag är nyfiken på konsultrollen