5 frågor till konsultchef Sandra i Jönköping

Det här är Sandra

Namn: Sandra Isaksson

Befattning: Konsultchef för Digital Workplace i Jönköping, och tf konsultchef i Skara (tf)

Ålder: 44

Min definition av att "lyckas som ledare": ”När varje individ i teamet utvecklas i den riktning de vill, mår bra och är delaktig och engagerad i laget, och att vi på så sätt når våra mål tillsammans”.

Min största insikt som ledare på Atea: ” Lagkänslan hos oss på Atea, den är påtaglig och vi känner den varje dag hos oss. Vi gör vår resa tillsammans, vi stöttar, hjälper, tar hand om och inkluderar. Vi har roligt tillsammans!”

Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: "Humor".

Om dina medarbetare beskrev dig på tio sekunder, vad skulle de säga?

Social, empatisk, strukturerad och omtänksam. Med mycket humor. Och så jag är driven, och väldigt rak och tydlig. Jag var projektledare tidigare, så jag får saker gjorda. Det händer inte att något faller mellan stolarna. Om du exempelvis tar upp en sak i ett samtal med mig, så kommer jag att följa upp det. För mig är det viktigt att ha nära kontakt, konsulterna och jag. Du har full tillåtelse att vara dig själv, och kan känna dig trygg i det. Jag är själv personlig, jordnära och mänsklig.

Ateas har en vision om att vara ”the place to be” för medarbetare, kunder, leverantörer och partners. Hur bidrar du till det?

”För min del som konsultchef fäster jag också en stor vikt vid att vi har roligt på jobbet, och mår bra och har det bra i laget. Min humor använder jag mycket. Medan vi är högst professionella i allt vi gör tänker jag samtidigt att humor kan lösa många knutar

Min rakhet tror jag också har stor betydelse för trivseln på jobbet och i dialog med alla våra intressenter där det uppskattas att vi är tydliga och vet vad vi pratar om.. Saker bli inte osagda här, jag tror inte på dolda agendor. Vi säger som det är, och är öppna och transparenta med varandra och med våra kunder. Jag ser det som en viktig del i min roll att röja bort allt som skulle sätta hinder i vägen för konsulternas känsla av ”the place to be”. Till exempel gör jag verkligen allt för att mina konsulter ska känna att de har alla möjligheter att utvecklas i den riktning de vill inom Atea. För här finns verkligen de möjligheterna.”

Berätta mer om möjligheterna till utveckling på Atea och hur du jobbar med det!

”Blir du anställd hos mig och uttrycker tankar, idéer och önskemål om ämnen och vägar som känns spännande och intressanta för dig, då kommer jag inte att släppa det. Vi kommer att fortsätta ha den dialogen, inte bara på våra årliga utvecklingssamtal, utan löpande. Mina konsulter ska få alla möjligheter i världen att gå den väg de vill; fördjupa sig, bredda sig eller byta spår helt. Vi börjar i dina önskemål och behov, och tittar närmare på kundernas och Ateas behov. Jag kommer att stötta dig hela vägen, och se till att du får en fadder, mentorskap om du behöver det, och tillgång till rätt kurser och certifieringar. Om du vill ha ytterligare inspel på vilka möjligheter som öppnar upp sig på Atea, kan jag se till att du får prata med våra CAD:ar (competence area developers).

Atea fokuserar allt mer på teamleveranser. Hur fungerar det om jag börjar hos dig?

”Teamleveranser var länge ett önskemål från konsulterna, samtidigt som kunderna ofta ville ha en namngiven, senior konsult. Nu har vi allt mer övergått till teamleveranser i stället, och kunderna har börjat att inse fördelarna med att inte vara beroende av en konsult som löser problemen. Genom att jobba tillsammans utvecklas vi oerhört mycket, och jobbet blir mycket roligare. Du kan även känna dig tryggare när du har hela Atea i ryggen. I vårt stora bolag finns det alltid experter att fråga eller ta hjälp av när du behöver det, från norr till söder. Man får fråga vem som helst om vad som helst hos oss. När vi får in dig som ny lagspelare, så ser jag till att du kommer in i detta nätverk av kolleger, både lokalt och nationellt. Om du är mer junior, får du jobba i uppdrag med mer seniora konsulter för att snabbt växa in i rollen och påbörja din resa hos oss.

Vad är ditt fokus framåt för arbetsplatsen?

”Jag vill få in ännu fler medarbetare till oss som skriver under på våra värderingar alla dagar i veckan. Som sätter laget före jaget, som brinner av engagemang, som tar personligt ansvar, och som vill lite mer. Vi lever verkligen efter dessa värderingar. Om alla fyra är självklara för dig, sök dig hit! Då kommer du att trivas här.”

SCENARIER. Så reagerar Sandra om du …

… efter en kort tid vill söka dig vidare till en helt annan del av organisationen:

”Då blir jag jättepeppad! Vi är ett stort lag på Atea. Om du passar bättre som anfallare än som mittfältare, så ser jag med glädje på att få hjälpa dig vidare till den rollen. I Region Syd startade ett jättebra initiativ som nu rullats ut i alla våra regioner, Atea Career Program. Det är ett skräddarsytt program som tar drivna och engagerade medarbetare dit de vill. Du får en mentor inom det nya området, alla utbildningar du behöver och även din blivande kontaktchef blir inblandad, så att du successivt kan komma ut till kunderna. Det är en supermöjlighet.”

… jobbar 50 timmar i veckan, varav många timmar på helgen:

”Då är jag där direkt och ifrågasätter. Jag tar ett samtal och frågar vad som pågår. Världen kan emellanåt snurra på i högt tempo, det är lätt att dras med när det händer saker och man har roligt, men där är jag väldigt observant. Jag vill inte att du ska bli sjukskriven. Om det är en akut insats du gör, under en begränsad tid, då är det en sak. Men annars kommer jag att bromsa dig, och se till att kolleger går in och avlastar, se över din kalender, och prata med kunden i det aktuella projektet om tidsplanen.”

... föreslår att göra en spaning kring en ny teknik inför kollegerna:

”Det händer ganska ofta att mina konsulter har med just detta som mål i sina utvecklingsplaner. Jag är jättepositiv till det, och hoppas på att du kommer med ett sådant förslag. Det visar på driv, att du vill vara i framkant, och att få ta del av din spaning är till stor nytta för kollegerna. Det avsätter jag gärna tid för. Om du vill kan jag involvera affärsområdeschefen också, eller våra competence area developers.”