5 frågor till konsultchef Daniel i Jönköping

Det här är Daniel Alvudd

Daniel Alvudd

Namn: Daniel Alvudd

Befattning: Konsultchef Jönköping för Hybrid Platforms

Ålder: 45

Min definition av att "lyckas som ledare": "När en konsult utvecklas, växer och lyfter – och hela gruppen lyckas."

Min största insikt under min första månad som ledare på Atea: "Att man har så roligt på jobbet samtidigt som det finns ett driv och en vilja att skapa något."

Ledarskaps-superkraft jag använder dagligen: "Jag är pigg och energifylld.”

Hur vill du beskriva dig själv som ledare?

”Jag är strukturerad, och enkel att ha att göra med. Jag litar på mina medarbetare och undviker att peta i detaljer. Tekniken kan jag inte, men är tillgänglig när konsulterna behöver mig. Jag finns där och coachar, är gärna personlig, och har ett driv och engagemang som brukar spilla över på mina konsulter.”

Atea vill vara ”the place to be” för sina medarbetare (och kunder, leverantörer och partners). Hur bidrar du till det i ditt ledarskap?

”För det första genom att vara den jag är, och inte sätta på mig en kostym och gå runt och leka chef. Jag leder utifrån min egen personlighet, mina erfarenheter och mina egenskaper, och använda min positiva inställning och mitt engagemang. Att få vara sig själv är en viktig del av ’the place to be’. En annan är att glädjas med andra och känna att vi är starka tillsammans. Det är något som jag själv har övat på efter att ha varit konsult tidigare på ett annat jobb, och då haft mycket fokus på mig själv och mina egna prestationer. Numera bli jag lika glad av att se andra lyckas – oavsett om det är barnen hemma eller medarbetarna på jobbet.”

Atea jobbar ju mycket med teamleveranser. Vilka är dina tankar om det?

”Går vi en och en är vi inte alls lika starka som när vi hjälps åt. Tillsammans kan vi skapa mycket mer. Det handlar både om att ta hjälp av varandra i uppdragen, men även att samarbeta över affärsområden inom Atea och mellan olika geografiska delar över landet. Från tidigare i mitt arbetsliv har jag erfarenheter av hur olika avdelningar konkurrerar med varandra internt för att försvara sin egen fakturering, även i gemensamma leveranser. Här är det inte alls så. På Atea jobbar vi gemensamt för att skapa det bästa för kunden. Det förhållningssättet passar mig mycket bättre. Här är det viktigt att vilja vara en lagspelare, och se på sig själv som en del i ett lag – även om vi också sätter stort värde på varje individs speciella egenskaper, erfarenheter och vilja att utvecklas.”

Hur viktigt är det med utveckling för medarbetarna i din grupp?

”Det är jätteviktigt, för det händer så otroligt mycket där ute, både vad gäller verksamhetsmässigt, hårdvarumässigt och tekniskt. Att vara up-to-date är ett personligt ansvar du behöver ta, liksom att ta de steg du behöver ta för att fortsätta vara engagerad i ditt jobb. Atea satsar mycket på att stötta din utveckling, med alltifrån kurser och certifieringar till mentorskap, seminarier, nätverk, forum och även ett gediget program för rollförflyttning, om du senare skulle vilja söka dig till en annan roll i ett annat affärsområde. Det finns många utvecklingsresor du kan göra. Just möjligheterna till utveckling var av de starka skälen till att jag själv valde att börja på Atea. Innan hade jag en roll där jag beställde konsulttjänster och då var flera Ateaner inne i projekten. Flera berättade hur de fått möjligheten att testa nya saker, och det tilltalade mig.”

Vad är din vision för medarbetarna och arbetsplatsen?

”Att vi ska ta ännu större marknadsandelar, med ännu fler leveranser kopplade till hårdvara och nät. Där vill jag att vi tar steg framåt. Och så vill utveckla både individerna och gruppen. Jag är bara drygt en månad gammal i den här rollen (okt 2022), så jag är inne i en fas där jag orienterar mig om läget. Jag tror inte på förändringar för förändringars skull, så innan vi gör förändringar ska det finns en tanke bakom.”

SCENARIER. Så reagerar Daniel …

om du behöver hämta barnen på förskolan tidigare varje tisdag och torsdag:

”Det är helt okej, jag litar på att du går in och jobbar på andra tider så att leveranserna inte påverkas. Ibland behöver jag också sticka lite tidigare eller komma in senare. Det är viktigt att livspusslet fungerar och att du känner att du får en bra balans mellan arbete och privatliv. Där är jag anpassningsbar. För några år sedan gick jag på för hårt och sa ’nej’ till sådana behov, men det där slår bara tillbaka. Om det är återkommande är det däremot bra om alla känner till när du inte är tillgänglig.”

om du inte känner till tillfreds på nya jobbet och vill söka dig vidare efter ett tag:

”Först skulle jag vilja sätta mig med dig och ha en dialog, och fråga vad du själv tror att orsaken är. Hjälper det att förändra något i arbetssituationen? Är det något jag behöver se över i mitt ledarskap? I så fall skulle jag göra vad jag kunde där. Men om det ändå landar i att du är redo för något annat, så vill jag inte stoppa dig. Det finns många jobb på Atea. Förhoppningsvis lyckas jag fånga upp dina drivkrafter och vad du behöver på jobbet i våra 1:1-samtal, så att du hamnar rätt på Atea.”

om du säger att du inte gjort något annat i helgen än läst it-bloggar:

”Personligen tycker jag att är bra med en balans i livet, och tror inte på att jobba alla dagar i veckan. Om du mår bra av att läsa it-bloggar över hela helgen, då vill jag inte rucka på det. Men om jag får signaler om att du är trött och inte levererar på dagarna, och kanske känns lättirriterad, då skulle jag vilja ha en dialog med dig om vikten av att ta ledigt från jobbet på fritiden. Vissa vill borra djup i sina favoritområden, även på fritiden. Det är okej, men en sund dos är ändå bäst.”