Atea Dalarna och Falu IK Friidrott tar nästa steg med Miniorlandslaget i Falun

Gruppbild

I våras startade Miniorlandslaget i friidrott vid Lugnet i Falun och nu är det dags för nästa steg. Initiativet är ett samarbete mellan Falu IK Friidrott och it-företaget Atea Dalarna där barn och unga från idrottssvaga områden får möjlighet att delta och engagera sig i friidrott samt bli en del av föreningslivet. 

Satsningen, som påbörjades under våren, har under hösten nu startat upp igen där Falu IK bedriver träningspass under söndagar hela hösten vid Lugnet i Falun med avslutning i november. Träningarna genomförs utomhus och flyttar sedan inomhus när vädret inte tillåter utomhusträningen, i syfte att skapa full kontinuitet hela hösten. 

– Lugnet i Falun ger fantastiska träningsmöjligheter för barn och unga som ännu inte fått uppleva denna träningsanläggning. Samarbetet och initiativet skapar goda möjligheter för barnen att prova på friidrott och bilda gemenskap med andra sportintresserade. Förhoppningen på sikt är att Miniorlandslaget ska väcka ett livslångt intresse för friidrott och att det blir en ingång till sporten som hänger med livet ut, säger Sheyma Sheikhnur, inkluderingskoordinator på RF-SISU Dalarna. 

– Miniorlandslaget ger oss möjlighet att ta emot fler barn till vår idrott och vår förening och det är vi tacksamma för. Vi utbildar också "unga ledare" till att ta hand om aktiviteterna, säger Ulrik Mattisson, friidrottstränare och verksamhetsansvarig, Falu IK Friidrott. 

Aktiviteterna är kostnadsfria tack vare stöd från Atea Dalarna. Alla barn som deltar i Miniorlandslaget erbjuds även möjlighet att fortsätta i den ordinarie verksamheten kostnadsfritt genom stödet från Atea. Under träningspassen bidrar Atea även med frukt samt t-shirts och vattenflaskor från Miniorlandslaget. 

– Friidrotten bygger både gemenskap och broar i samhället och detta är något som vi på Atea Dalarna vill att fler barn ska få en möjlighet att vara en del av. Därför känns det fantastiskt kul att få starta upp höstens omgång av Miniorlandslaget tillsammans med Falu IK och RF-SISU som utvecklar och stödjer idrotten i Dalarna. Vi ser långsiktigt på initiativet och samarbetet och jag är glad att vi kommer fortsätta Miniorlandslaget under många år framöver, säger Sanna Nyberg, platschef på Atea Dalarna.

Om Miniorlandslaget

Miniorlandslaget startades 2022 och finns i dag på över 16 orter där Atea finns representerade. Syftet är att stimulera integration och bygga broar över till föreningsidrotten. Det svenska Miniorlandslaget i friidrott är ett samarbetsprojekt mellan Svensk Friidrott och samarbetspartnern Atea. Svenska Miniorlandslaget är hela Sveriges landslag. Det är en ny form av friidrottsaktiviteter riktade till barn i de första skolåren i idrottssvaga områden. Svenska Miniorlandslaget ska överbrygga gapen och skapa möjligheter för fler att bli en del av gemenskapen.