Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-01-24

Caroline får drottning Silvias stipendium för sin idé om fysisk och digital minnesbok

Väcka personliga minnen och känslor till liv i demensvården med hjälp av personliga minnesböcker som är kombinerat fysiska och digitala. För den idén har sjuksköterskestudenten Caroline Bjarnevi nu belönats med Queen Silvia Nursing Award där Atea är samarbetspartner.
Caroline Bjarnevi belönas med Queen Silvia Nursing Award

Queen Silvia Nursing Award är ett årligt initiativ med mål att hitta innovativa idéer som kan leda till bättre vård och äldreomsorg i framtiden, med stort fokus på demens. Sjuksköterskor och sjuksköterskestudenter från hela världen får vara med och skicka in bidrag.

En tydlig intention för Ateas del i samarbetet är att hitta idéer som kan bli skalbara och göra skillnad för många. Exakt vart studenten Caroline Bjarnevis idé kommer att ta vägen återstår att se. Än så länge är den i embryostadiet.

Det viktiga, menar Caroline, är att de äldre får något personligt i sin hand som minskar ensamheten i vardagen och kan väcka känslor till liv dygnet runt, även när anhöriga inte är på plats.

– Anhöriga kan ju inte finnas där hela tiden, och kanske inte heller vill berätta samma saker om och om igen. Men de skulle kunna spela in ljudklipp där de exempelvis berättar historien bakom ett foto, kanske även lägga in musik. Man har ju bevisat att röster och musik kan återuppväcka minnen och känslor.

Inspirerad av Astrid Lindgrens sagor

FAKTARUTA / Vinnaren Caroline

Caroline Bjarnevi

Namn: Caroline Bjarnevi

Ålder: 36

Gör: Sjuksköterskestudent på Röda korsets högskola

Bor: I Stenhamra utanför Stockholm

Familj: Gift, fyra barn

Favorit-äldre: "Farmor var min bästa kompis, idag tillbringar jag mycket tid med min mans mormor och morfar."

Det var de återkommande nattningarna med hennes två yngsta barn som ledde fram till den här idén.

– Inspirationen kom från Astrid Lindgrens inlästa sagor, att kunna lyssna samma berättelse om och om igen där någon berättar inlevelsefullt, säger den 36-åriga fyrabarnsmamman.

Hennes hjärta bultar lite extra för äldre människor. Hon har alltid gillat att vara med sin farmor nära, och nu tillbringar hon mycket tid med sin mans mormor och morfar. En stark vilja att göra den sista tiden i människors liv så fin och värdig som möjligt gör att hon lockas till den palliativa vården efter studierna.

Om hon nu inte blir entreprenör i stället, förstås, eller börjar jobba i Ateas Äldreomsorgsteam. Malin Sölsnaes, chef Äldreomsorg, som sitter i juryn, är i alla fall förtjust i hennes idé:

– Jag har själv jobbat 20 år i socialtjänsten, så jag tittar mycket med de glasögonen. Vad är det en brukare behöver för att känna sig trygg, och inte känna ångest och oro? Att få till en lösning som är förebyggande, och som skapar lugn hos brukarna… det är vad jag föll för. Att digitalisera en verksamhet är en sak, men man behöver också förstå vilka lösningar som ger nytta. När man presenterar den här typen av lösning som Caroline har föreslagit, förstår även de som inte har jobbat inom vården.

Idén ska undersökas närmare

Vad händer härnäst med idén?

– Caroline kommer att få presentera sin idé för oss på Atea. Då får vi se hur vi kan stötta den. Vi vill förstås undersöka den närmare. Om den inte är görbar som den ser ut nu, då är frågan hur vi skulle kunna bidra till att utveckla den. Om idén redan är möjlig att gå vidare med som den ser ut nu, då kan vi hjälpa henne att nå ut med den på marknaden, säger Malin Sölsnaes.

Att få drottning Silvias utmärkelse, i form av ett stipendium på 60 000 kronor, är hur som helst en bra start. Caroline Bjarnevi igen:

– Med stipendiet kommer möjligheten till utbyte med flera olika organisationer och sammanhang, så jag ser fram emot att få delta på konferenser som ger möjligheter att få nya kontakter. Det vore förstås fantastiskt att se min idé komma vidare.