2022-09-13

Därför ska du erbjuda Mac som alternativ i ditt digitala arbetsplatsutbud

I dag blir vi som medarbetare och privatpersoner mer och mer vana vid det fria valet av utrustningen vi använder. Vilken skärm eller vilka hörlurar behöver jag, vilka verktyg passar bäst för mina dagliga uppgifter och så vidare. Fortfarande är det dock inte en självklarhet att få friheten att välja mellan mac och pc på arbetsplatsen. Jenny Brandell, Concept manager för Ateas område Workplace går in på varför det är ett misstag.

Jenny Brandell
Jenny Brandell
Concept manager

Med en skön sommarsemester i ryggen har höstens arbete nu dragit i gång med tryck och med många reflektioner. Många av sommarens diskussioner har handlat om våra samhällsproblem, nästan oavsett om det varit grillfest, fika på stan eller bara en promenad med en vän. I många av frågorna vill de flesta av oss se samma resultat eller slutmål – men vi har olika syn på hur vi bäst ska ta oss dit och vi skiljer oss i vilket engagemang vi är villiga till. Aldrig förr har så många råd delats om energibesparing, och fler och fler intresserar sig för odling och ökad självförsörjning. Det är ju högst oroande situationer vi har – men samtidigt vill jag se möjligheterna detta kan föra med sig. Det sägs ju att nöden är uppfinningarnas moder – vår samhällsturbulens kommer högst sannolikt också öka accelerationen av nya tjänster, affärsmodeller eller rent av uppfinningar som kan hjälpa oss.

Pandemin var en sådan katalysator till förändrade vanor och nya affärsmodeller. Under semestern har jag exempelvis kunnat konstatera att den digitala utvecklingen av självservice inom matbranschen verkligen tagit sjumilakliv framåt. Idag kan man enkelt beställa mat via en app eller webbsida, genom ett par knapptryck lägga till eller ta bort ingredienser, välja på en uppsjö olika betalningsalternativ. Alla vill digitalisera mera – så mycket att det råder kompetensbrist inom många IT/tech-roller i dagsläget eftersom efterfrågan är större än tillgången, många av oss slåss om samma förmågor.

”Sedan min bytesövning till Mac har jag full respekt för frustrationen hos dem som måste göra tvärtom – dvs. vuxit upp med Mac och sedan blir anvisade en Windows pc på arbetet. Jag menar, det är ungefär lika otänkbart idag som om restaurangerna enbart skulle sälja mat till dom som äter kött!”

Vad har allt det här med påståendet ”därför ska du erbjuda Mac som ett alternativ i ditt digitala arbetsplatsutbud” att göra?

Jo, dels för att vi som privatkonsumenter i allt högre grad vant oss vid det fria valet – och vi i allt högre grad förväntar oss att vi på våra arbetsplatser också har möjlighet till det. Dels - under pandemin har allt fler företag också gått över till Modern managering och Office 365 för sina klientplattformar – med dessa förutsättningar är det enklare än någonsin att plocka in Mac i sitt digitala arbetsplatsutbud.

Tre snabba argument till att Mac bör vara ett alternativ i ditt digitala arbetsplatsutbud:

  1. Vi gillar olika - vi pratar om att vi ska göra våra arbetsplatser mer diversifierade. Ena undersökningen efter den andra visar att homogena medarbetargrupper inte är lika produktiva som mer diversifierade. Vi gillar olika för det ger oss fler perspektiv på problemlösning eller identifiering av nya möjligheter och det blir helt enkelt mer intressant på våra arbetsplatser. Vi som människor kommer troligen bäst till vår rätt när vi lärt oss våra styrkor och hur vi bidrar med dem - och vi kommer bäst till vår rätt när vi får lov att använda verktyg vi lagt många timmar på att lära oss använda. De som vuxit upp med Mac kommer högst troligen vilja ha en Mac även på arbetet och vara mest effektiva om de får det.
  2. Kompetensbristen – inom it/tech är det arbetstagarens marknad just nu. En inbiten Mac-användare som väljer mellan arbetsgivare kommer sannolikt prioritera arbetsgivare där Mac är en valmöjlighet.
  3. Nöjdare medarbetare – återigen, medarbetare som är uppvuxna med Mac kommer sannolikt vilja ha det även som sitt arbetsredskap.

Som du märker finns det inte en enda rad som nämner prestanda, batteritid eller andra tekniska utläggningar som motivering. Heller inget om inköpskostnad eller andrahandsvärden på hårdvaran med jämförelse mellan olika pc leverantörer.

Varför inte det?

Därför att den absolut största kostnaden att beakta bör vara hur väl verktygen nyttjas och vilken effekt de kan bidra till – tyvärr inte helt lätt att mäta. Inköpskostnaden eller andrahandsvärdet kan tyckas vara en viktig detalj men jämfört med effektivitetsvinster för att lyckas attrahera rätt medarbetare och att de har verktyg de är trygga och nöjda med; så bör det komma sekundärt.

Mac OS eller Windows? 

Det finns ju alltid de som hävdar att ena är bättre än det andra – den ständiga kampen om vilket operativ som är bäst eller Mac kontra andra pc-fabrikat – själv älskar jag mina norska kollegors charmiga video om Det frie valg och är personligen av åsikten att ena inte är bättre än det andra – det beror liksom på vem som sitter bakom spakarna.

Själv är jag inbiten Microsoft användare. Förstå mig rätt – jag tycker att Apple gör fantastiska produkter och ser på mina Mac-Ninja-kollegor, hur väl de levererar för dem och jag är avundsjuk på batteritiden. Men jag är en av dem som spenderat 10 000 tals timmar på Windows och Office-paketet eftersom det är vad jag vuxit upp med och spenderat hela min skolgång med.

batteritid-mac

För dryga 10 år sedan hade jag ett långvarigt uppdrag som tillförordnad IT-driftchef på en kommun, det var i samma veva då iPads började bli vanligare inom skolvärlden och på tjänstemannasidan fick enstaka individer dispens att köpa in Mac. Det hade blivit dags för mig att byta dator och jag övertygade min dåvarande chef om att en Mac var helt rätt eftersom jag skulle vara till bättre nytta för mina kunder om jag självupplevde Mac och eventuella utmaningar med kompatibilitet eller bemötande från support.

Vid den här tiden var Mac i konkurrensen med andra pc – snygg, behaglig utifrån skärm och ljud och prestandamässigt fantastisk. Jag gick från en grå ganska osexig laptop som i bästa fall var släpbar till den fräscha och lätta Mac:en. Det jag helt förbisett är hur många kortkommandon som bara suttit i mitt ”fingerminne” och som inte längre fungerade likadant på Mac. Jag hade också i min roll behov av att kunna jobba med avancerad planering med många indata och beroenden och hittade med den begränsade tid jag hade att investera, ingen motsvarighet till Microsoft Project. Det slutade med att jag installerade en partition på Mac: en att köra en virtuell instans av Windows med Office paketet, prestandamässigt blev det inte så fantastiskt längre.  

Sedan min bytesövning till Mac har jag full respekt för frustrationen hos dem som måste göra tvärtom – dvs. vuxit upp med Mac och sedan blir anvisade en Windows pc på arbetet. Jag menar, det är ungefär lika otänkbart idag som om restaurangerna enbart skulle sälja mat till dom som äter kött! På samma sätt måste vi som företag och organisationer anpassa oss till den utveckling som skett. Det går inte längre att bara ha ett standardalternativ i sitt utbud, särskilt när tekniken inte längre är ett problem.

Vad hade hänt om jag bytt till Mac idag?

Med tanke på utvecklingen som skett, är jag säker på att jag hade fått en helt annan upplevelse om jag bytt till Mac idag. Visst, jag skulle fortfarande få kämpa lite med kortkommandon och övningar som sitter i ”fingerminnet” – men jag hade samtidigt sparat en hel del tid långsiktigt på den smidighet som kommit i Apples produkter som gör att man kan glida fram och tillbaka sömlöst mellan mobilen, surfplattan eller laptopen – givet att de alla är från Apple givetvis. Dessutom hade jag fortfarande kunnat använda de applikationer jag är van vid via Office 365. Troligen hade jag också hittat nya favoritapplikationer och det är attraktivt att man numera med nya ARM-baserade processorn kan köra samma appar på datorn som finns tillgängliga på mobilen eller surfplattan. Batteritiden är jag som sagt också avundsjuk på – särskilt om det nu blir planerade strömavbrott i vinter.

kortkommando på mac

Gamla sanningar

Vad är det då som gör att Mac fortfarande inte är ett självklart inslag i alla organisationer? Jag har pratat med min kollega Jesper Andersson som är långvarig Mac användare och titulerad Apple-expert hos oss på Atea om detta. Vi har listat upp på 4 gamla sanningar som är just det – gamla. Det har ju hänt en hel del med vårt tekniska landskap de sista åren som gjort att gamla motiveringar inte längre är aktuella.

  1. Dyrt – Johan Freidlitz, Product evangelist på Atea beskriver frågan i artikeln Mac: Prisvärt, säkert, hållbart: ”Vi vet ju att de allra flesta företag, kommuner och myndigheter köper personaldatorer i kostnadsspannet kring 10.000 kr och där är MacBook Air ett extremt prisvärt alternativ. Och sedan kan man fundera över definitionen av ”dyrt”? Handlar det bara om inköpspris? En produkt som kräver mycket underhåll och service blir kostsam under sin livstid. Och hårdvara som inte håller så länge, utan måste bytas ut ofta, blir givetvis dyr i längden även om inköpspriset är lågt. Så om man skiljer på inköpspris och faktiskt kostnad så finns det mycket som talar för Mac: produkterna har en längre livstid än de flesta konkurrenter, och de kräver betydligt mindre support. Bättre prestanda och bättre batteritid borgar också för mer produktiva, innovativa medarbetare”

  2. Kompetens saknas – i takt med att fler och fler går över till modern managering av sin Windows klientplattform; en manageringsform som Apple alltid haft, ökar kompetensen kring hur även driften av en Mac OS klientplattform fungerar då likheterna är slående.

    Sett till kompetensen för support av Apple/Mac så är det ju dessutom fler och fler som växt upp med Mac och som tagit plats på arbetsmarknaden och i våra supportorganisationer. Det går även att köpa support som tjänst - Med Mac som tjänst kommer du till det fria valet | Atea

  3. Krångligt att drifta – tvärtom, vi ser att Microsoft och Apple rör sig mer och mer mot varandra nu med att modern managering eller molnmanagering av Windows klientformar blir alltmer vanligt. Om du är en av dem som gått över till molnmanagering av din Windows plattform så har du också redan gjort en stor del av arbetet som krävs för att plocka in Mac i din klientplattform. Microsofts Autopilot är väldigt lik Apples DEP (Device Enrolment Program).

  4. Kompatibilitet – ni som varit med om migrering från Windows XP till Windows 10 kommer nog ihåg arbetet med att säkerställa kompatibilitet av applikationer och webbapplikationer. Själv var jag projektledare för en sådan resa, vi bantade ner oss från 3000 olika applikationsversioner till 300 – det var en välbehövlig städning. Det arbetet som gjordes då – är faktiskt något som gagnar oss även nu då mycket av det som städades bort då var kompatibilitetsbromsklossar för Mac OS. Dessutom – vi ser att fler och fler applikationer flyttar ut i molnet och detta ökar också på kompatibiliteten. Vi har också varit med om exempel hos kund där det fanns en gammal applikation som saknade kompatibilitet för Mac OS och där ledningen länge velat göra sig av med den men där användarna av den hävdat att den inte går ersätta. När användarna insett att den gamla applikationen är en bromskloss för att kunna införa Mac i digitala arbetsplatsutbudet har man hittat lösningar för att kunna göra sig av med den gamla applikationen. En rak och tydlig kommunikation kan lösa mycket och prioriteringar skifta.