2022-04-19

Mitt första år i landslaget - Management trainee på Atea

Mitt namn är Leo Ullemar Loenbom, civilingenjör inom Industriell Ekonomi från KTH, och för lite mer än ett år sedan tog jag chansen att bli management trainee på Atea. Föga anade jag då hur mycket mina redan höga förväntningar skulle komma att överträffas under årets gång. Det här är berättelsen om mitt första år i landslaget i informationsteknologi.

Leo Ullemar Loenbom
Management Trainee

Det är inte en helt trivial uppgift att försöka sammanfatta tiden som gått sedan vi inledde traineeprogrammet i augusti. Trots alla fantastiska möjligheter och uppgifter vi har fått så är nog det som ändå gjort starkast intryck på mig – och det som gjort att jag alltid ser fram emot att gå till jobbet varje måndag – alla enastående människor som jag fått möjligheten att träffa och arbeta tillsammans med inom ramarna för traineeåret.

Vi sätter laget före jaget

Trots att Atea är ett företag med mer än 2500 anställda med 35 lokala kontor bara i Sverige så slås jag ständigt av hur familjär känslan är varje gång jag går till kontoret. I och med att vi under året som trainee kontinuerligt rör oss runt mellan Ateas olika affärsområden försäljning, konsultverksamhet, hårdvaruaffär, affärsutveckling och mjukvaruaffär – inom ramarna för programmet benämnt som affärsmoduler – har vi verkligen en ojämförlig möjlighet att lära känna både verksamheten och alla fantastiska medarbetare. Trots att vi följaktligen också då hamnar i ett läge där vi blir ”nya på jobbet” varannan månad så har jag alltid känt mig som hemma vart jag än hamnat, mycket tack vare det varma välkomnande som mött mig inom varje modul.

Det här är något som passar mig som perfekt, då jag tidigt under studierna hade en tydlig bild av att min framtida arbetsplats skulle vara en plats där man ser till individen och värdesätter förmågan att jobba som ett lag, där alla i laget hjälper till att lyfta varandra. Det var också Ateas starka värderingsarbete – med interna satsningar på medarbetarhälsa som Sverigestafetten, Ateas gedigna hållbarhetsarbete och globala välgörenhetsinitiativ som Ateas hjälpande händer – som gjorde det till ett självklart val för mig att tacka ja till min plats i traineeprogrammet.

Linus Wallin talar på Bosön

Vi brinner för det vi gör

Vidare har ett av traineeårets stora höjdpunkter varit alla olika evenemang vi haft möjlighet att medverka vid. Redan andra veckan i programmet så kastades vi in i hetluften med Landslagslägret – Ateas nationella kickoff där hela företaget samlas för att enas om och samlas kring företagets framtida satsningar. Därefter har våra dagliga arbetsuppgifter med jämna mellanrum varvats med att vi antingen fått delta i eller själva medverka i olika event – IT-Arenan, Partnermötet, Atea Sustainability Focus Forum, Chefsmötet och Atea Insikt för att bara nämna några. Det har verkligen varit en ynnest att kunna delta i alla dessa oerhört inspirerande evenemang, och det är fantastiskt att se vilket framåtanda och driv som finns inom företaget.

Atea-kollegor i glädje på kickoff

Vi tar personligt ansvar

Traineeåret syftar mycket till att vi ska lära känna verksamheten och företaget för att vi ska få så goda möjligheter som möjligt att lyckas i vår nästa roll. Något som jag också uppskattat är hur mycket tid som läggs vid vår personliga utveckling, med både direkta utbildnings- och certifieringsmöjligheter och vårt mentorskapsprogram. Som ett led i vår personliga utveckling har vi alla fått en mentor från svenska ledningsgruppen i form av en av Ateas regionchefer. Våra mentorer har vi sedan veckovisa avstämningar med, både för att vi ska få inblick i verksamheten inom våra olika regioner och för att vi ska utvecklas inom vårt eget ledarskap.

För mig har relationen med min mentor Anders Myrbäck i region Mitt verkligen kommit att bli en solklar höjdpunkt för året. Jag har tappat räkningen över hur många intressanta, inspirerande och roliga samtal vi haft under året som gått, och genom ett uppdrag jag fick inom ramarna för mentorsprogrammet så öppnades också mina ögon för Business Intelligence och Analytics – områden jag tidigare haft ett intresse av men inte arbetat själv inom. Under tiden som jag arbetade med uppdraget så insåg jag att jag tyckte att det var rent fantastiskt roligt att jobba med den typen av uppgifter, och om det inte hade varit för mentorskapsprogrammet och traineeåret i stort hade jag sannolikt inte naturligt kommit i kontakt med den sortens uppgifter.

De här insikterna och erfarenheterna är jag oerhört glad och tacksam över att ha kunnat tillskansa mig så tidigt i arbetslivet, då det säkert kommer att ha en stor bäring på vilka typer av roller jag kommer välja att rikta in mig mot i mitt fortsatta arbetsliv.

Traineeåret är ju inte faktiskt heller inte helt till ända ännu, utan det är mycket roligt kvar på agendan innan det är dags för oss att välja våra nya roller. Utöver arbetet i våra affärsmoduler så är det som kallas för VD-veckan det som står närmast på tur. Under VD-veckan kommer vi traineer att följa med Atea Sveriges VD Linus Wallin på en fullspäckad vecka där vi följer med honom i hans vardag och parallellt med det arbetar med varsin uppgift som är direkt kopplad till Ateas framtid. Strax därefter följer Mentorsveckan, där vi kommer resa ut till våra respektive mentorer och följa med dem i arbetet inom deras regioner, vilket är något jag ser fram emot oerhört mycket. Utöver det väntar också ett flertal spännande koncernöverskridande uppgifter och resor både inom och utanför Sverige när vi sakta men säkert närmar oss slutet av traineeprogrammet och det blir dags för oss för att kliva på vår nästa roll inom företaget.

Vi vill mer

Avslutningsvis så vore det den grövsta av oförrätter att nämna traineeprogrammet utan att hylla mina fantastiska traineekollegor Emelie, Jennifer och Hugoh. Den sammanhållning och gruppkänsla vi lyckats skapa under årets gång är verkligen helt enastående, och de tillfällen där vi fått jobba tillsammans med caseuppgifter och traineeuppdrag har både lyckats vara de mest produktiva och överlägset roligaste stunderna jag varit med om under min tid på Atea.

Det är ingen underdrift att säga att ni tre alla har lyst upp och satt guldkant på hela mitt år, och jag är övertygad om att vi alla kommer briljera i de roller vi tar framöver.

Alla traineekollegor

Tack för mig och på återseende,

Leo