2021-06-14

Från Industriell ekonomi till Affärsprojektledare

Från att jag steg in på Ateakontoret i Kista med både höga förväntningar och spänning på vad som komma skall har nu 10 månader snart kommit till sitt slut. Mitt namn är Jenny Areback och jag kommer ursprungligen från Göteborg. Jag pluggade på Luleå tekniska universitet till Civilingenjör inom Industriell ekonomi, med inriktningen Innovation och Strategisk Affärsutveckling. Nu bor jag i Stockholm och har bara några veckor kvar på Ateas Management Traineeprogram innan jag kliver in i min nya roll, Affärsprojektledare.

Jenny Areback, Trainee 2020/2021
Jenny Areback
Management Trainee

Tiden som Management Trainee

Min tid som en av fyra Management Traineer har gett mig en fantastiskt bra grund att stå på inför mina kommande utmaningar. Dessutom har jag skaffat mig nytt nätverk med härliga och drivna människor. Mina höga förväntningar på programmet överträffades på flera sätt, bland annat genom det ansvar och förtroende som jag fick från start. Att hämna i it-branschen var något jag strävade efter och det känns helt rätt. Det är en föränderlig bransch där det händer saker hela tiden vilket jag tycker om.

Traineeprogrammet har varit väldigt lärorikt där jag har arbetat med olika typer av projekt och blivit utmanad på många sätt. Innehållsmässigt vill jag lyfta ett par saker som jag tycker har varit extra bra.

Mentor från Sveriges ledningsgrupp

Varje trainee får varsin mentor under året. Jag och min mentor har haft avstämning en gång i veckan under hela året där vi diskuterat allt från tips och stöd i olika uppdrag till personlig utveckling. Dessutom har vi en mentorsvecka i traineeprogrammet vilket innebär att man spenderar hela veckan tillsammans med sin mentor för att få insikt och vara delaktiga i den personens arbete.

VD-veckan

Under en hel vecka får alla traineer hänga med Ateas vd för att få en inblick i hans vardag. Det innebär att vi är med på alla möten, delta i diskussioner, reflektera och ge input utifrån vårt perspektiv. Veckan är otroligt givande och rolig. Det är verkligen en höjdpunkt under året!

Case-veckor

Utöver de fem olika moduler som vi traineer roterar runt har vi en Case-vecka vid två olika tillfällen. Då får vi möjligheten att arbeta intensivt under en vecka tillsammans där vi jobbar med framtagna Case som är viktiga för Atea. Då vi alltid är uppdelade och går på varsin modul är det roligt att bryta av och arbeta i grupp under året, då vi annars är utspridda på varsin modul.

Fr. v: Jenny Areback (jag), Caroline Fritz, Linus Wallin, Birgitta Löfholf, Max Lippig Singewald

Min nya roll som Affärsprojektledare

Även om det är bland det roligaste jag gjort så kan man inte vara Management Trainee för alltid. Nu är det som sagt snart dags att ta nästa steg och påbörja en ny roll på Atea. Vilken roll det blir baseras på mina intressen och preferenser, input från personer jag mött under året, Ateas behov och insikter från min chef. Allt för att hitta en så rolig och utmanande roll som möjligt. Av oss fyra traineer 20/21 har vi både olika bakgrund men också intressen vilket gör att det finns otroligt många olika vägar för oss att gå.

Med min studiebakgrund och mitt intresse har alltid affärsutveckling och strategi legat varmt om hjärtat. Det jag gillar med affärsutveckling är hitta nya smarta sätt att göra saker på. Det jag dessutom inser under tiden som Management Trainee är att det är ett visst arbetssätt som jag drivs av. Jag gillar att vara där det händer, kunna påverka, utmana, arbeta i team och driva saker framåt. Jag tror att det är därför jag fastnade för rollen som Affärsprojektledare. Det var inte en roll som jag hade i åtanke från start utan något som växte fram under året. Det är något jag verkligen uppskattar med programmet, möjligheten att faktiskt gå vidare med det man vill och det man fastnat för under året. Det finns ingen utstakad väg eller roll som man förväntas ta baserat på vad man har pluggat utan den väg man väljer att ta baseras främst på intresse.

Rollen som Affärsprojektledare innebär att driva anbudsprojekt och att strategisk arbeta med hur vi säkerställer fler affärsmöjligheter. Det är verkligen en roll i hetluften med mycket ansvar vilket känns både spännande och roligt. Lagandan kommer vara en viktig del och något jag ser fram emot med rollen, att få jobba sammansvetsat mot samma mål. Om jag skulle beskriva det bästa med rollen i tre ord skulle det vara:

Lagkänsla

Strategi

Tävling

Nu ser jag fram emot att börja min nya roll och att fortsätta min utvecklingsresa på Atea!