Hoppa till huvudinnehåll
2021-03-11

Med erfarna kollegor och samhällsnära projekt gör jag skillnad

Att driva digitaliseringen framåt i projekt som påverkar barn, unga och arbetssökande – det är en av de saker som gör jobbet meningsfullt, enligt Markus Birgander, senior it-arkitekt på Atea. – Här finns en unikt djup förståelse för de kunder vi hjälper. Och som it-arkitekt är jag beroende av den typen av verksamhetsnära experter.

Ulrika Nybäck Journalist
Markus Birgander
Foto: John Resborn

”Att fortsätta plugga filosofi kommer inte betala hyran” konstaterar Markus Birgander och bläddrar i kurskatalogen på jakt efter kurser som kan leda till ett spännande jobb. Han är intresserad av lärarprogrammet, men det börjar först till hösten. Blicken fastnar på rubriken Systemvetare.

– Mixen av teknik, system och modeller för att förstå organisationer och människor lockade. Jag kan ju åtminstone testa en termin resonerade jag, berättar Markus Birgander och ler åt hur ödet ibland verkar knuffa oss i en viss riktning.

Den första terminen gav mersmak – och har lett till en lång karriär inom it. Och så här 23 år senare skiljer sig uppdragen, rent tematiskt, inte så mycket från beskrivningen i kurskatalogen.

Bidrar till smidigare flöden i samhället

Idag jobbar Markus fram för allt med två uppdrag som påverkar samhället och oss medborgare på flera plan. Det ena handlar om digitaliseringen av nationella proven, där regeringen gett Skolverket ansvar för uppdraget och Atea stöttar skolorna med bland andra it-arkitekter och experter från Atea Skola.

Eftersom projektet omfattar barn och unga, tusentals skolor och hundratals kommuner samt skydd av personuppgifter (och mycket annat) så finns många utmaningar att lösa.

– Det här är ett viktigt steg för digitaliseringen av svensk skola, säger Markus Birgander.

Utbildning på lika villkor

Egentligen skulle de nationella proven vara digitaliserade redan 2023, men deadline är framflyttad. Skolverket har meddelat att de behöver mer tid för att lösa frågan om hur provresultat och personuppgifter ska skyddas och lagras (kopplat till bland annat Schrems II).

Projektet gör det tydligt att svenska kommuner och skolor kommit olika långt när det gäller hur de kan erbjuda barn, unga och vuxna tillgång till digitala stöd för undervisning och prov.

– Det här projektet kommer att leda till en gemensam, högre nivå vad gäller kapacitet, identifiering, arkitektur, plattformar och allt annat som krävs för utbildning och prov i digitala plattformar. I förlängningen är det en fråga om demokrati och människors rätt till likvärdig utbildning, var vi än bor.

Markus Birgander, it-arkitekt på Atea: ”3 saker som gör jobbet meningsfullt”

På Atea finns en djup kunskap om kunderna. ”Som it-arkitekt är jag beroende av den typen av verksamhetsnära experter.”Hittar lösningar och utvecklas tillsammans. ”De med kortast erfarenhet i mitt team har jobbat 23 år inom it.

Ständigt lärande. ”Så snart vi lärt oss ett nytt system, eller en ny teknik, kommer minst tio nya ut på arenan. Det är väldigt stimulerande.”

Värdefull samlad erfarenhet

I skrivande stund (mars 2021) är det fem it-arkitekter från Markus grupp som är involverande samt några specialister från Atea Skola. Under våren växlar de upp i tempo och utbildar hela arkitektgruppen så att de är redo att kliva in och bidra.

– Tillsammans har vi stor samlad erfarenhet av skolverksamhet samt verksamhets- och teknikstöd i skolan. Även arkitekterna har jobbat länge inom utbildningsområdet vilket är en stor tillgång.

Frigör tid för handläggarna

Det andra projektet som Markus är delaktig i handlar om att skapa smidigare flöden på Sveriges a-kassor. Det uppgraderade systemet som rullas ut i sommar är mer självgående än det tidigare.

– Automatisering, RPA* och några inslag av AI har gjort systemen intelligentare och mer självgående. Effekten blir att handläggarna inte behöver lägga lika många timmar på att uppdatera eller knacka in uppgifter i systemen. Den tid som frigörs kan de istället lägga på att stötta de arbetssökande med kunskap och råd.

Äntligen digital onboarding

Markus Birgander är en av de personer som bytt arbetsgivare under pandemin. I maj 2020 lärde han känna Atea och de nya kollegorna i en helt digital onboarding.

– För mig har det varit perfekt. Jag har haft mer tid att lära känna mitt team än vad jag skulle haft annars. Då hade jag rest mer. Nu är det enklare att få till en sund balans i livet. Jag tror att det nya normala kan göra oss människor lyckligare eftersom vi frigör mer tid för familj, vänner och intressen.

Markus tips till it-arkitekter som söker nya utmaningar:

”Som senior it-arkitekt känns Atea rätt för mig. Jag får möjlighet att jobba med andra erfarna arkitekter i en gruppering som spänner över hela landet. Samtidigt har jag mitt lokala team i Stockholm, även om vi just nu ses mest i Teams. Genom Ateas bredd och djup, i erbjudande och kompetens, får jag möjligheter att driva intressanta projekt både internt och externt.

Kombinationen av en bred kundbas och väldigt erfarna konsulter skapar en rolig och utvecklande miljö där vi har möjlighet att göra skillnad.”

Djup kunskap om kunderna

Med 23 års it-erfarenhet från vitt skilda verksamheter och branscher, kan Markus med säkerhet peka på vad som gör Atea unik som arbetsgivare.

– Vi skiljer oss från andra konsultbolag, eftersom Atea har sin bas i en annan affär. Vi säljer inte bara vår tid som konsulter eller en enda lösning. I nära dialog med kund utformar vi den arkitektur som passar dem bäst, med stöd av partners inom olika it-nischer, säger Markus och funderar en stund.

”Här finns en anmärkningsvärt djup förståelse för de kunder vi hjälper och deras verksamheter. Som it-arkitekt är jag beroende av den typen av verksamhetsnära experter.”

— Markus Birgander, it-arkitekt på Atea

Markus Birgander ingår i två team: dels en stor grupp med samtliga it-arkitekter på Atea. Och så en mindre grupp, med bas i Mälardalen, som han träffar så gott som dagligen.

– De allra flesta har 20 års erfarenhet av it, eller ännu längre. Det är en fantastisk tillgång att kunna diskutera lösningar med så erfarna konsulter.

Ett pussel utan kantbitar

Intresset för filosofi, samhällsutveckling och teknik glimtar fram när Markus Birgander sammanfattar sitt uppdrag.

– Som it-arkitekt är mitt uppdrag att lägga ett pussel i nuet. Jag känner till historien och har en vision av framtiden. Det finns inga kantbitar, pusslet bara fortsätter i all oändlighet. Vi kommer aldrig att kunna allt. Så snart vi lärt oss en ny sak kommer tio nya ut på arenan. Det är ett område som är i ständig förändring. Och det är just det som gör it-arkitektur så roligt.

💡 Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna?  Nyfiken på konsultrollen

 

It-lingo, så menar vi

Schrems II I juli 2020, meddelade EU-domstolen sin dom i det så kallade Schrems II-målet. Domstolen slog fast att Privacy Shield-avtalet mellan EU och USA inte ger ett tillräckligt skydd för personuppgifter när dessa förs över till tredjeland, till exempel USA.

RPA Robotic Process Automation är ett sätt att automatisera repetitiva arbetsuppgifter.