2022-04-08

Här kan Patrik kombinera entreprenörsanda med innovation

Med trettio års branscherfarenhet i bagaget har Patrik Nylander provat på det mesta inom it, men när han tog klivet in som konsult på Atea fick karriären en ny dimension.

Patrik Nylander Lösningsarkitekt Systemutveckling

– Jag tycker om att skapa verkligt värde för människor när vi bygger it, från idé till leverans.

När Patrik Nylander får frågan om vad han jobbar med som systemutvecklare uppstår en kort paus – för just nu står han återigen mitt i ett karriärsteg:

– Jag gillar verkligen att vara med där det händer och nu när vi växer i systemutvecklingsteamet, inte minst i Stockholm, kommer jag att anta en roll som teamledare.

Han började på Atea för tre år sedan som verksamhetsutvecklare i det nationella systemutvecklingsteamet. Ett roligt uppdrag som framför allt innebar att han var med i uppstartsfasen med kunden. Men eftersom han gillar att vara med där it-lösningarna skapas rent praktiskt, gick han sedan vidare in i leveransorganisationen till en roll som lösningsarkitekt.

Älskar att nörda ner sig i tekniken

Patrik tips till it-konsulter som funderar på en ny bana

”Om du tycker om att jobba i team och har en ödmjuk inställning till att det alltid finns nya saker att lära sig, kommer du att trivas på Atea. Här får du möjlighet att bygga Sverige med it tillsammans med andra som brinner för samma sak.”

Och nu är det alltså dags att röra på sig igen. Patrik Nylander älskar att nörda ner sig i tekniska frågor tillsammans med kollegor och han antar gärna utmaningen att göra det komplexa begripligt även för kunder som inte har detaljkunskap. Därför känns den nya rollen som klippt och skuren.

– Den coachande delen som teamledare passar min personlighet. Jag gillar att hjälpa till där jag kan och vill gärna vara med i hela kedjan, allt från att spåna fram idéer tillsammans med kunden till leverans och förvaltning.

Patrik Nylander uppskattar att vardagen inom systemutveckling innebär en stor variation. Ena dagen kan handla om en kundworkshop, medan andra dagen ägnas åt problemlösning tillsammans med utvecklarna och att säkerställa att det finns rätt kompetens tillgänglig i ett visst projekt.

– Här är verkligen Ateas storlek och bredd en styrka, det finns otroligt mycket kompetens samlad hos oss.

Teknik i framkant lockade

Patrik Nylanders dryga trettio års erfarenhet från it-branschen tog sin början på en gymnasieutbildning inom elektronik och mekanik, kopplad till Ericson, där han även kom att få jobb efter examen. Han arbetade i dryga 20 år på Ericsson, med allt från handfast installation av telefonväxlar till ledarroller, som scrum-master med agilt arbetssätt som specialitet och med världen som arbetsfält. Därefter följde långa uppdrag som it-konsult för olika uppdragsgivare innan han blev rekryterad till Atea.

– Jag har alltid jobbat mycket med innovation och såg ett bolag som tilltalade mig på ett personligt plan: här finns möjligheten att jobba i den tekniska framkanten! Jag älskar ju faktiskt teknik och här får jag utveckla tillsammans med människor som brinner för samma mål – verksamhetsnytta, säger Patrik Nylander och fortsätter:

– För mig är det viktigt att alltid säkerställa att det jag gör har ett värde för någon annan. Ateas agila arbetssätt är ett bra sätt att säkerställa verksamhetsnyttan för kunden. Jag fungerar ofta som en brygga mellan världar, där jag kan prata strategiskt värde med kunden och sedan växla till teknisk detaljnivå med kollegorna.

3 fördelar med jobbet som it-konsult på Atea – enligt Patrik
  • Du får arbeta med it som gör skillnad och ger samhällsnytta.
  • Har du viljan och drivet finns det många karriärvägar att välja på.
  • Du har alltid kompetenta kollegor att bolla frågor med och som skapar en rolig och intressant arbetsvardag.

Augmented Reality kan ge säkrare vård

För att ge ett exempel på hur det Patrik Nylander och hans kollegor gör nytta i praktiken berättar han om ett projekt för Västra Götalandsregionen. Som en del i en narkossköterskas avhandlingsarbete ville de undersöka om och hur patientsäkerheten kan påverkas med hjälp av AR-teknik, Augmented Reality.

– När en patient ska sövas är det viktigt att personalen hela tiden kan se patienten. Samtidigt behöver de få information om så kallade vitalparametrar, till exempel blodtryck, syresättning etcetera, som i dag finns på skärmar vid sidan av patienten.

Ser både patient och viktiga uppgifter i ett hologram

För att få informationen måste alltså sjukvårdspersonalen vrida på huvudet och tillfälligt släppa patienten med blicken. Men vad skulle hända om informationen i stället förmedlades framför ögonen, som hologram via ett par smarta glasögon? Här kallades Atea in för att ta fram den tekniska lösningen.

– Kunden hade en idé om vad de ville ha hjälp med, men när jag satte mig in i uppdraget kunde jag snabbt se att det fanns mer att utveckla. Genom att till exempel koppla på möjlighet till videokommunikation med läkare på distans kunde vi uppnå viktiga synergieffekter, säger Patrik Nylander. Han menar att det är ett typiskt exempel på hur de arbetar.

– Vår storlek och bredd gör att vi kan erbjuda kunderna rätt tjänster för att lösa deras behov, säger Patrik Nylander, som uppskattar den täta dialogen med kunderna och det strategiska partnerskapet.

– Det är inte alltid kunden har behov av anpassad systemutveckling, då kan vi i stället tipsa om våra kollegor som har färdiga lösningar från våra partners. Vi har en otroligt stor kunskap inom allt från infrastruktur, säkerhet till systemutveckling och integration. Dessutom jobbar vi med spännande, teknikintensiva områden som AI, IoT och digitala assistenter.

Kollegor som gör skillnad

Spännande kunder i all ära, med för Patrik Nylander betyder kollegorna minst lika mycket för arbetsglädjen.

– Jag gillar verkligen de jag jobbar med och atmosfären här. Det finns en teamkänsla, kombinerat med ödmjukhet och lyhördhet. Och att vi gör det mesta internt innebär att vi kan stötta och utveckla varandra i vardagen.

För den som är nyfiken på Atea vill han lyfta fram att det är ett bolag som har väldigt mycket att erbjuda:

– Kommer du in med ett engagemang, vilja till utveckling och ödmjukhet inför de uppgifter vi har att lösa, finns det stora karriärmöjligheter. Jag är själv ett exempel på det, som kom in som verksamhetsutvecklare och nu tar en ny roll, säger Patrik Nylander. Och när han får frågan vad han tycker är viktigast att förmedla om sin arbetsplats säger han så här:

– Då vill jag lyfta fram samhällsperspektivet, då många av våra kunder kommer från kommuner, regioner och inom vård och omsorg hjälper Atea till att bygga Sverige med hjälp av it. Det ligger mig varmt om hjärtat – jag tycker om att skapa värde för andra.

Så skapar du en bra arbetsdag – Patrik Nylanders tre tips
  • Du kan bidra till ett bra arbetsklimat genom att möta dina kollegor med en positiv och lyhörd attityd, det kan vara bra att påminna sig om när du kliver in i på kontoret.
  • Försök att lägga in block av sammanhängande, ostörd arbetstid som variation till mötesintensiva arbetsdagar. Även den som gillar att samarbeta och träffa kunder och kollegor, kan behöva tanka ny energi med hjälp av ensamtid.
  • Skiner solen? Passa på att ta med en kopp te eller kaffe för en fika utomhus, med telefonen avstängd en stund, eller ta en promenad. ”Här kommer säkert min familj skratta när de läser detta, för jag är inte särskilt bra på att ta paus. Men jag jobbar ju med mitt största intresse!”

💡 Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna?  Nyfiken på konsultrollen


************************
Journalist: Gabriella Sköldenberg
Foto: John Resborn
************************