2022-05-11

”Allt handlar om att samarbeta för att nå de bästa lösningarna”

Tidigare var hon produktionsansvarig i textilindustrin, men Vaya Chourmouzis passion låg snarare inom it och dess möjligheter. Hon följde sitt hjärta, bytte bransch och är idag konsult på Atea. – Idag får jag massor av energi av mina arbetsdagar. Jag har verkligen kul på jobbet, säger hon.

Vaya Chourmouzi

Som konsult på affärsområdet Digital Workplace hjälper Vaya Chourmouzi verksamheter att dra nytta av alla möjligheter som finns med Sharepoint, Power Platform och Office 365.

– Det jag gillar mest av allt är hur vi på Atea jobbar tillsammans med kunderna. Det leder till lösningar som verkligen gör skillnad. Vardagen blir påtagligt enklare och effektivare, säger hon och fortsätter:

– Att få bygga lösningen från början, utifrån flöden och specifika utmaningar känns både kul och meningsfullt.

När Vaya tidigare jobbade i textilindustrin i Grekland var hennes fokus att hålla leveranstider, och systemet som användes var Excel-baserat – byggt av någon annan.

Långt ifrån lika tillfredsställande som nu, tycker hon.

– I mitt förra jobb såg jag aldrig vem som använde produkterna. Nu handlar allt om att samarbeta för att komma fram till de bästa lösningarna, vilket är mycket mer intressant. Det är superspännande att kliva in i kundernas värd, förstå deras utmaningar och skapa lösningar.

Skapade app för jobbluncherna

Som exempel nämner Vaya en app som skapades för en kund med några hundra anställda hemma i Borås, där hon jobbar med 28 lokala kolleger.

– Det var i samtalen med it-chefen som det kom fram att medarbetarna använde papper och penna när de skrev upp sig för dagens lunch i sin in house-restaurang, vilket inte var så smidigt. Medarbetare som vare ute på språng behövde ringa en kollega så att denna kunde gå till restaurangen för att skriva upp vilken lunchrätt som de önskade, berättar Vaya.

It-chefen undrade, ”Hur kan vi göra det enklare?”.

Lösningen blev en app byggd i Power Apps, med Sharepoint som datakälla.

– Alla anställda kan nu beställa direkt i appen, och har även en egen lunchprofil där de kan lägga in om de är laktos- eller glutenintoleranta, eller har andra allergier. På så sätt slipper de att uppge det varje gång. Det sker automatiskt.

Konsultkarriären var som att hitta hem

Att satsa på en konsultkarriär i it-världen kändes för Vaya som att hitta hem till något som har funnits med henne hela livet.

– Det började med att pappa köpte en stationär dator när jag var yngre. Jag kände mig tvungen, av ren nyfikenhet, att skruva isär den för att vad som dolde sig under skalet och för att testa om jag kunde skruva ihop den igen. Och när mina vänner har velat uppdatera en hårddisk, eller utöka RAM-minnet, sa jag alltid ”det fixar vi”. Jag läste böcker för att hitta möjliga lösningar. Det här var innan du kunde Googla eller lära sig saker på YouTube.

Idag, på Atea, slukar hon annat än böcker för att bemästra sina områden inom Digital Workplace.

– Jag håller just nu på att ta alla certifieringar inom Power Plattform: Power Automate, Power BI, Power Apps, och Power Virtual Agents. En av de bästa sakerna med Atea, säger jag nu efter att ha jobbat här i fem månader, är att jag uppmuntras att utvecklas. Min chef sa för en tid sedan, ”Gör vad du vill, så länge som du utvecklas”. Det märks att Atea satsar på utveckling.

Värdefull närhet till strategiska partners

Att Atea är ledande inom it-infrastruktur i Norden, ser hon som en stor fördel.

– Tack vare vår storlek har vi god tillgång till Microsoft och andra strategiska partners. Vi har möten en gång i månaden där vi får råd och ”inside information” om hur vi får maximal nytta av deras produkter. De ger även direkt stöd ibland, när det gäller mer komplexa uppdrag.

En annan fördel med Ateas position på marknaden, tycker hon, är möjligheten att få göra uppdrag för intressanta kunder.

– Jag får möjligheten att jobba i både offentlig och privat sektor, med allt från kommunala elbolag till företag som jobbar med automationer. Behoven kan variera mellan att bygga upp ett Sharepoint-intranät, till att skapa en app, eller förändra hela strukturer. Jag lär mig massor av variationen på uppdragen, och tar med erfarenheterna in i nya uppdrag.

”Vi är det lilla företaget i det stora”

Atmosfären på arbetsplatsen beskriver hon som ”mysig”, Ateas storlek till trots.

– Vi är det lilla företaget i det stora, känns det som. Här i Borås känner jag alla mina kolleger, och vi trivs jättebra tillsammans. Samtidigt känner jag stödet från Digital Workplace-kolleger och Sharepoint-specialister över hela landet. Om jag behöver hjälp, så vet jag att andra konsulter hjälper till direkt. Vi samverkar även mellan olika affärsområden, för att skapa helhetslösningar i större projekt.

Atea är ”The Place To Be” för henne. Det är hon, kollegerna, kunderna och Microsofts produkter.

– Jag har haft kunder som inte gillat Sharepoint tidigare, men som nu jobbar jättemycket med den plattformen. Jag försöker helt enkelt få kunderna att inse hur rolig vardagen blir när man använder funktionerna. Jag lyckas inte alltid, men för det mesta.

**************************
Text: Kristian Borglund
**************************

💡 Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna?  Nyfiken på konsultrollen