2021-08-24

Därför ska du inte använda återvinningscentralen för gammal it-utrustning

Vad gör du med din föråldrade it-utrustning? Den kanske ligger i din skrivbordslåda, eller så återvann du den när du fick en nyare enhet. Faktum är att båda alternativen kan innebära en stor säkerhetsrisk för din organisation.

Många företag och organisationer lägger mycket stora resurser på att skydda sitt data i form av brandväggar, övervakning, begränsning av rättigheter och fysisk access till hårdvaran och detta med all rätt. Vikten av att veta vem som har tillgång till kritiska data och säkra att informationen inte hamnar i orätta händer är inte sällan helt centralt för ett företags eller en organisations framgång.

Hur brukar då verksamheter agera när en server, telefon eller dator har gjort sitt och inte längre möter kraven? Det finns några lösningar som är vanliga för våra kunder:

  • De anställda får köpa loss enheter som inte behövs i verksamheten.
  • ”Någon” tar hand om utrustningen och ser till så att den körs till återvinningscentralen.
  • Enheten läggs i en låda eller i ett förråd i väntan på vidare hantering.
  • Du som anställd eller privatperson lämnar själv din utrustning på återvinningscentralen.

Känner du igen dig?

Många gör det och många blundar också för riskerna som är kopplade till dessa typer av hanteringar.

Som privatperson är alternativen ganska få. Många vill inte kasta en fungerande enhet utan säljer den på Blocket eller Tradera. Är enheten trasig kör många den till sin lokala återvinningsstation. Vad många inte tänker på är att enheten ofta innehåller känslig information i form av privata bilder, mail och inloggningar till hemsidor och system. Dessa kan återställas, även om man tror att informationen är raderad.

För dig som privatperson kan en kapning av din mail eller ditt facebookkonto skapa konsekvenser. Kreativiteten är stor hos de som sysslar med kapningar.

Är det inte bra att lämna sin gamla it-utrustning till en återvinningscentral?

Självklart är det bra att återvinna, men inte om det handlar om enheter som kan innehålla känslig information. Stölder från återvinningscentraler är ett växande problem, där vissa återvinningscentraler blir drabbade av stölder dagligen.

Ibland kan det vara svårt att avgöra vilka typ av enhet som innehåller känslig information. Innehåller en uttjänt switch känsliga data? Den kanske inte innehåller information som används i verksamheten, men den kan vara en guldgruva för personen som vill bryta sig in i ett slutet nätverk. 

Faktumet att företagsenheter som övergår till privata enheter och därefter blir sålda eller återvunna gör att känslig företagsdata löper stor risk att hamna i orätta händer. För att säkra företagsinvesteringar i elektroniska skyddsmekanismer för kritiska data måste företag och organisationer också ta full kontroll över var den uttjänta hårdvaran tar vägen och hur den hanteras.

Framgångsfaktorn stavas ENKELHET

Rutinerna och den övriga hanteringen måste vara så enkla att det rätta sättet är det som alla föredrar. Det måste vara lätt att göra rätt!

Vill du veta mer om hur du kan använda Atea och Goitloop för att bygga en säker, miljövänlig och lätt hantering av uttjänt it-utrustning? Läs mer här om Goitloop.