2023-11-27

Hur Microsoft 365 Copilot förändrade mitt arbetsliv

...och varför jag inte kan leva utan det. Jag har använt Microsoft 365 Copilot i flera månader nu, och jag kan ärligt säga att det har förändrat mitt sätt att arbeta. Copilot är en AI-driven assistent som hjälper mig att skriva snabbare, arbeta smartare och bli mer insiktsfull.

Sebastian Jonsson
Specialistsäljare
Microsoft 365 Copilot förändrar arbetslivet

I Word är Microsoft 365 Copilot som att ha en medförfattare som känner till min stil, preferenser och mål, och som kan föreslå idéer, ord, meningar och till och med hela stycken för att förbättra mitt skrivande. Och precis som att anlita en spökskrivare kan du ta all ära själv.

Oavsett om jag skriver ett blogginlägg, ett e-postmeddelande, skapar en presentation eller sammanställer ett möte finns Copilot alltid där för att hjälpa mig. Det sparar mig tid, energi och frustration, och det gör mig mer självsäker och produktiv. Jag tror inte att jag kan gå tillbaka till att göra mitt jobb på det gamla sättet, utan AI. Det skulle vara som att gå tillbaka till att använda en skrivmaskin, en fjäderpenna eller en stentavla.

I den här artikeln vill jag dela med mig av några av fördelarna med att använda Microsoft 365 Copilot och några tips om hur du får ut det mesta av dess funktioner.

Jag hoppas kunna inspirera dig hur Copilot kan förändra ditt arbetsliv, och göra det roligare.

”Vi människor använder normalt finare ord och längre utläggningar kring ämnen som intresserar oss, och blir mer återhållsamma där intresse saknas – detta utläser Copilot enkelt.”

Hur Copilot ökar din effektivitet (och får dig att framstå som smartare)

En av de största fördelarna med att använda Microsoft 365 Copilot är integrationen i samtliga av de verktyg jag använder dagligen, t.ex. Outlook, Teams, Word och Powerpoint.

Tiderna med svårigheter att komma igång med en text är förbi, har jag en vision om vad jag vill uppnå skapar Copilot snabbt ett utkast som start. En nyligen utförd studie* visar på att 85% av deltagarna kommer till ett första utkast snabbare.

I Teamsmöten upplever jag mig betydligt mer närvarande då jag inte längre behöver skriva mötesanteckningar. Copilot både antecknar och ser till att jag får en lista med stödord och "kom ihåg".

Teams transkribering på svenska fungerar (riktigt bra) och det är med hjälp av denna som Copilot kan ge dig insikter om mötet. När vi ställer våra frågor till Copilot i möten, likt de ni hittar i min kollega Emilias tidigare inlägg, är det transkriberingen som ligger till grund för svaren.

Anmäl dig till vårt demo-webinar ✅

Den 8 december teamar vi upp med Microsoft för en demo över möjligheterna i Microsoft 365s appar. 

Anmäl dig här.

Att den också kan utläsa skillnad i ton i de olika mötespunkterna gör det lättare att prioritera arbetet framåt tillsammans med deltagarna.

Vi människor använder normalt finare ord och längre utläggningar kring ämnen som intresserar oss, och blir mer återhållsamma där intresse saknas – detta utläser Copilot enkelt.

”Ge mig en punktlista på frågor som diskuterats, vilken ton tar mötet i respektive punkt” har blivit en given copilot prompt i alla möten. Samma studie som ovan* visar att 85% har lättare att prioritera sitt arbete efter mötet.

Jag anser mig också kunna Excel på en nivå över snittet, även om det är långt ifrån att jag nyttjar dess fulla kapacitet – vilket jag med hjälp av Copilot nu kan göra. Precis som med en vision av en text kan jag nyttja Excel att skapa formler och grafer utifrån min målbild, utan att veta vilken funktion som ska användas.

”Var inte rädd för Copilot, den försöker inte ta över ditt jobb. Försök istället anamma det som inte längre är framtidens teknik och förändra ditt arbetsliv till det bättre.”

Hur du blir bättre på att använda Copilot (men inte låter den ta över ditt arbete)

Även om Copilot är en kraftfull och intelligent assistent, är den inte en ersättning för ditt eget omdöme och kreativitet. Copilot är utformad för att hjälpa dig, och förenkla din vardag. Därför är det viktigt att använda Copilot på ett klokt och ansvarsfullt sätt.

Använd Copilot som en inspirationskälla eller en kompetent hjälpsam kollega som alltid är tillgänglig, inte som ett verktyg för att kopiera och klistra in.

Nyttja din nyfunna assistent där du känner att du behöver stöttning och hjälp till en början och öka din nyttjandegrad därifrån. Det är lätt att be Copilot om de mest enkla sakerna ”bara för att den kan”. Men jag tycker det är viktigt att inte tappa bort sig själv i AI:n.

Lär man sig använda detta kraftfulla verktyg på rätt sätt finns stora tidsbesparingar att göra, studier* visar på uppåt 10h/veckan för de flitigaste användarna.

Tid som du kan lägga på mer värdeskapande arbetsuppgifter, som säljare kan det vara mer tid tillsammans med dina kunder, för dig som chef mer tid för dina anställda och för oss alla i den digitala mötesvärlden – bättre prioriteringar för resten av arbetsdagen.

Var inte rädd för Copilot, den försöker inte ta över ditt jobb. Försök istället anamma det som inte längre är framtidens teknik och förändra ditt arbetsliv till det bättre.

Och behöver jag nämna det? Den här texten är såklart skapad i samarbete med Copilot i Word.

*Studien jag hänvisar till kan du se här - What Can Copilot’s Earliest Users Teach Us About Generative AI at Work?

Kontakta gärna mig om du vill veta mer!
Sebastian Jonsson, Specialistsäljare
Skicka e-post