2020-11-13

macOS Big Sur, vad är nytt?

I veckan släppte Apple den senaste versionen av deras operativsystem macOS, kallat Big Sur. Vad är då nytt?

Robin Sköldén
Robin Sköldén
Systemkonsult
macOS Big Sur

Detta är enbart ett urval av uppdateringar i nya macOS Big Sur och möjligtvis riktat mest till brukaren av systemet (ej admin).

Många tidigare versioner av macOS bygger på att förbättra och utveckla det som redan finns, men Big Sur ger istället känslan av att plana vägen för Apples framtida planer, och känns därför som delvis "ofärdigt".

Jag misstänker dock att detta som sagt är på grund av någon övergripande plan och riktning som Apple håller på att utforma, och har gett oss lite smakprov på i tidigare versioner av macOS, där datorn i framtiden mer kommer fungera som en förväxt mobiltelefon.

Med detta sagt, så kommer här några områden kan vara trevliga att veta om.

Designspråk

Den första, och möjligtvis största förändringen är det nya gränssnittet, där Apple hämtat en hel del inspiration från syskonet till macOS, iPadOS.

Detta presenteras genom nya ikoner och designspråk, men framförallt det nya kontrollcentret, som samlar inställningar som tidigare legat som separata ikoner i menyfältet.

nya ikoner

kontrollcentret

Safari

Safari har också fått lite utvecklarkärlek, som optimerats ytterligare, vilket gjort att den känns både snabb och snällare mot batteriet.

Utöver detta finns även funktioner för att förhandsgranska flikar, anpassa din startsida samt en ”password monitor”, som håller koll på om något av dina sparade lösenord har blivit hackade.

anpassad startsida

förhandsgranskning flikar

Säkerhet

Big Sur lägger även till en funktion kallad ”Signed System Volume” som krypterar disken mer än innan och leder till en ökad säkerhet för systemet, samt en snabbare och mer sömlös process för uppdateringar.

Framtid

Sist men inte minst, Big Sur kommer som första macOS med stöd för Apples nya processorarkitektur ”Apple Silicon”, där det utlovas skyhöga prestandavinster och möjligheten att köra mobila appar direkt i din dator.

Mer om detta i en separat post.