Hoppa till huvudinnehåll
2018-06-01

”Ett positivt jävlar anamma är vad planeten behöver”

En kreativ stress och press är viktigt för att orka förändra och skapa hållbara innovationer. Det säger fotografen och författaren Mattias Klum, som berörde många under Atea Bootcamps andra dag. Även Magnus Sallbring, Atea, var nöjd – fredag förmiddag hade 104 verksamheter anmält intresse till 100%-klubben.

Temat hållbar innovation fördjupades ytterligare under Atea Bootcamps andra dag. Magnus Sallbring, kultur- och marknadsdirektör på Atea, inledde torsdagens föredrag med att spänna ögonen i åhörarna. 

–  Vi kan inte längre tänka att det bara ordnar sig. Vi förbrukar jordens resurser i ett rasande tempo och det funkar inte längre att säga till sig själv: Det där med miljön, det får någon annan sköta. Vi måste alla ta vårt ansvar.

Höjdpunkter från torsdagens Atea Bootcamp!

Tänkvärt om makt och ansvar

”Som konsumenter har vi både makt och ansvar. Så snart du köpt en produkt tar du över ansvaret: för vad den innehåller, hur den producerats och för vad som händer när du inte längre behöver den”.

Anders Hagström, ansvarig för IT Labs och innovation på H&M. 

Komik från oväntat håll

”Motorcykel” föreslår ett AI under en livedemonstration på torsdagen. Jonas Dahlberg på Microsoft gör en cirkulerande rörelse med handen, vilket föranleder den spontana gissningen. I övrigt skötte sig den Artificiella Intelligensen väl – den identifierade hund, katt och gissade rätt kön på oss i publiken.

Go with the flow och spar pengar

”På Ericsson är en minut värd 30 miljoner kronor. Därför har vi jobbat hårt med att alla våra möten ska kännetecknas av smidighet, enkelhet och effektivitet – oavsett om vi möts digitalt eller analogt. Målet är att våra medarbetare så ofta som möjligt ska befinna sig i ett kreativt flow”.

Anders Jönsson, ansvarig för Digital Workspace, Ericsson.

Utmanar med 100%-klubben

Magnus Sallbring uppmanade samtliga deltagare att fylla i en intresseanmälan till 100%-klubben, ett initiativ där Atea utmanar alla organisationer att se över sin livscykelhantering av it-produkter, för att öka andelen återtagna och återvunna enheter. En möjlighet att komma igång med sitt it-miljöarbete, med stöd av Atea och övriga klubbmedlemmar. Gör det du också!

För hårda krav kan slå fel

Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea, kliver upp på scenen och berättar om intensiva diskussioner i Washington nyligen, då RBA (Responsible Business Alliance) och ledande it-aktörer från hela världen samlades för att diskutera vilken kravnivå som är rimlig att kräva av aktörerna i leverantörskedjan.

– Det är en svår balansgång som kräver stor ödmjukhet, insikt och kompetens. Om vi går för snabbt och hårt fram kommer människor att drabbas på ett sätt som är kontraproduktivt, exempelvis att redan fattiga människor förlorar sin enda inkomst, förklarar Chiara Selvetti. 

Väcker tankar hos deltagarna

Diskussionerna under torsdagens gående möten längs stranden visade att hållbarhetsfrågan lämnat avtryck. Två deltagare berättar att de sedan något år tillbaka redan har lagt in 100 procents återtag av it-hårdvara i verksamhetsmålen – medan andra nämner att de precis skrivit upp sig på intresselistan för 100%-klubben.

Mattias Klum inspirerar på Atea Bootcamp

Mattias Klum är hoppfull

Dagens sista talare, fotografen och författaren Mattias Klum, gav med färgsprakande bilder, hjärtknipande filmsekvenser och engagerande storytelling en glasklar bild av vilket arv vi har att förvalta – och vad som händer om vi fortsätter att förbruka jordens resurser i samma höga tempo som idag.  

– Jag skulle lätt kunna måla upp en dystopi av vart mänskligheten är på väg. Men jag är hoppfull trots allt, säger Mattis Klum och slår ut med händerna. 

I vilket skick vill du lämna över planeten? 

Mattias Klum uppmanar åhörarna att varje morgon reflektera över vårt arv, men använder ordet legacy. Han undrar: I vilket skick vill du lämna över jorden till dina barn, nära och kära? 

– När vi alla som sitter här tar vårt ansvar på allvar, kommer vi att komma på de mest innovativa och hållbara lösningarna som gör att vi kan fortsätta att bedriva lönsamma verksamheter, men ändå se till att vi kan lämna över vår enastående planet i gott skick till våra barn, avslutar Mattias Klum.

Kvällen avrundades med middag, Stefan Odelberg bjöd på trollerikomik i ett rasande tempo – samt Teddybears som radade upp hits som Sunshine, Punkrocker och Cobrastyle.