2019-05-24

Atea Bootcamp 2019 - Skratt, motgångar och pranks på dag två

100%-klubben slår rekord, Anna Kinberg Batra pratar om ledarskap i motgång – och David Batra framkallar skrattkramp. Det är några nedslag under torsdagens Atea Bootcamp.

Om gårdagens sista pass rörde många till tårar, så var skrattkramp mer beskrivande för torsdagens sista pass: komikern David Batra kliver upp på scenen och är i högform. Han driver med sig själv, livet som man till en påpassad politiker och hur det är att konkurrera med en vältränad livvakt.

Mod att leda i motgång

Anna Kinberg Batra beskriver under dagens sista Keynote sitt uppdrag att kliva in som partiledare i en tid där alliansen precis förlorat valet, en ’avgudad’ partiledare (Reinfeldt) precis har avgått och omvärlden präglas av terrorattacker, politisk osäkerhet, klickjagande journalister och botar som sprider falska nyheter.

–Det fanns flera omständigheter som gjorde mitt uppdrag svårt, men jag hade en stark vision om att jag kunde förnya partiet och trodde att vi skulle lyckas. Jag har lärt mig massor, har haft många roliga stunder längs vägen och ångrar ingenting, säger Anna Kinberg Batra. 

Anna Kinberg Batra – 3 tankar om att leda i förändring!
  1. Gnäll inte, ta ansvar! Jag har aldrig ångrat att jag tog uppdraget som partiledare, även om jag hade odds och omständigheter mot mig. Om du vill förändra och påverka: agera! 
  2. Håll blicken på målet, men var bredd på att ompröva vägen dit.
  3. Det blir ändå aldrig som man tänkt sig. Var bredd på både negativa och positiva överraskningar. Jag mötte exempelvis min man på en fest som jag inte hade tänkt gå på.

Överraskningar och pranks

När Magnus Sallbring inleder dagens första pass är publiken knäpptyst när han kliver på scenen. Sannolikt hade han förväntat sig ett rock'n'rollvälkomnande*, men nu var det publikens tur att skoja med honom. 

– Jättekul, jag älskar er också, skrattar Magnus Sallbring som förstår blinkningen.

Hundra procent ansvar

Även om Magnus Sallbring numera arbetar på Atea i Danmark, driver han fortfarande Ateas hållbarhetsarbete som handlar om att med globala samarbeten skapa en etisk hållbar leverantörskedja. 100%-klubben är en del av arbetet. 

– Förra Atea Bootcamp lanserade vi 100%-klubben och då var det 104 aktörer som anslöt sig. Idag är vi 316 medlemmar, konstaterar Magnus Sallbring och möts äntligen av rungande applåder.

Förstå nuläget och börja mäta

Han bjuder upp Erica Blomstrand, projektledare för 100%-klubben, på scenen och frågar hur man gör för att komma igång.

– Det viktigaste är att förstå sitt nuläge, hur mycket av din it-hårdvara som återtas idag. Att jobba med asset management och exempelvis få påminnelser när det är dags att byta ut hårdvara är en annan grundbult för att jobba systematisk med hållbarhet, berättar Erika Blomstrand.

Stärk lärandet med digital teknik

Under Atea Bootcamp finns mängder av valfria pass som lyfter aktuellt frågor. Ett av passen handlade om framtidens skola och diskussionen pendlade mellan teknik, pedagogik och ansvar.

– För att hjälpa våra barn på bästa sätt behöver fler lärare ha digital kompetens och vara kunniga inom digital didaktik, säger en av deltagarna.

Ateas partners trendspanar

Hélène Barnekow, vd för Microsoft Sverige, berättar att hon är besatt av att förstå kundernas vardag och utmaningar och att analys och insikt är avgörande för att lyckas framöver. Hon lyfter bland annat fram whiskytillverkaren MackMyra som med stöd av AI kan få fram oändliga mängder smakkombinationer och recept.

Satsa på kaxiga mål

Kalle Hultenheim avrundar torsdagen med ett peptalk om mål.

–  När ni kommer tillbaka till vardagen, våga sätta upp riktigt kaxiga mål. Då händer stora saker, eftersom fokus förflyttas. Ni börjar fokusera på hur ni kan nå målen, inte om det är möjligt.

Höjdpunkter från dag två!

Mest oväntad liknelse!

”Tänk att du är ledare för en djurpark, det finns faror som hotar och tigrar som kan bitas. Men framtiden är också exotisk och spännande.”

Richard Sjöstrand, it-arkitekt, Västra Götalandsregionen, talade om it-säkerhet och samarbetet med Cisco.

Mest skräddarsydda!

”Självklart tar de hänsyn till om du är vegan och gillar mörkrostade bönor, men även väder, årstid och andra faktorer kommer att vägas in”.

Hélène Barnekow, vd Microsoft Sverige, berättar att Starbucks analyserar data för att ännu mer exakt kunna skräddarsy sina erbjudande.

Mest hoppfulla!

”Vi kan vara med och skapa lösningar på den annalkande matbristen”.

Peter Werdenhoff på HPE berättar om ett forskningsjordbruk i USA där man undersöker hur teknik kan ha koll på vilka plantor som växer bäst och vilka plantor som angripits av exempelvis bladlöss. Här används bland annat drönare, sensorer och analys av stora mängder data.

Mer om rock'n'rollvälkomnandet

Magnus Sallbring har under elva tidigare Atea Bootcamp peppat publiken att jubla och skräna så mycket som möjligt för chocka vissa talare. ”Endera gör de sitt bästa tal någonsin eller så kommer de helt av sig, kommenterar Magnus Sallbring”.