Hoppa till huvudinnehåll
2023-01-30

Nu går proppen ur för artificiell intelligens i offentlig sektor

Det har länge pratats om hur artificiell intelligens kommer att förändra samhället i grunden. Nu går proppen ur, det menar Tony Mc Carrick, strategisk rådgivare på Atea, i den här spaningen.

Kristian Borglund Journalist

Spaningen i ett nötskal

Artificiell intelligens har i decennier varit något som kommer ”sen”. Men efter en lång AI-vinter så håller proppen på att gå ur för offentliga Sverige kring AI och dess möjligheter. Ett tydligt exempel är när vi på Atea i november och december arrangerade ett par events om digitalisering och hur AI nu kan användas i kommuner. Intresset var långt större än vi trott. 290 respektive 360 personer anmälde sig utan att vi knappt marknadsfört eventen. Överlag märker vi ett enormt AI-engagemang i våra dagliga kontakter med den offentliga sektorn. Polletten har trillat ner. Många har förstått att tekniken är här, på riktigt, och att det är dags att dra nytta av den i verksamheten på bred front. 

SPANARE

Tony Mc Carrick är strategisk rådgivare på Atea och en av handledarna på en ny studiecirkel för AI i kommuner som görs i samarbete med AI Sverige som samlar deltagare från alltifrån skola till HR för reflektioner, diskussioner och nätverkande som leder framåt.

Följ Tony på Linkedin

 

”Ett enormt AI-engagemang i våra dagliga kontakter med den offentliga sektorn.”

Vad ni kommer att upptäcka

AI tar i år klivet från att vara något mystiskt som tekniska genier ägnar sig åt, till att vi alla ser dess möjligheter. Vissa organisationer i offentlig sektor kommer att aktivt lyfta på stenar för att få in AI i verksamheten, för att kunna ge ännu bättre stöd och service till medborgare även i tider av resursbrist – och för att påskynda sin gröna omställning. Andra organisationer, i synnerhet där stuprörstänket är starkt, kommer att fastna. För att ni ska lyckas krävs inte bara en medvetenhet och förståelse om tekniken, utan även samverkan över gränserna.

Pådrivande faktorer
  • Tjänsten ChatGPT.  Fick en miljon användare på bara en vecka efter lanseringen i slutet av förra året. Det är en AI-driven tjänst som snabbt kan sammanfatta långa texter, formulera utkast till mejl, skriva kod, och mycket annat. En ögonöppnare för många om den framtid som står för dörren.
  • Digg-rapporten. Myndigheten för digital förvaltning (Digg) kom i slutet av januari med sin slutrapport. Vad säger den? Jo, bland annat att AI skapar tydlig nytta i olika förvaltningar runt om i landet redan nu, men att det finns ett stort behov av samverkan och andra stöd för att offentlig sektor ska utveckla AI-lösningar i den takt som behövs.
  • Danmarks offensiv.  Grannlandet har utsett sin första digitaliseringsminister och har 350 medarbetare i den danska Digitaliseringsstyrelsen, jämfört med 110 i den den svenska motsvarigheten Digg.

”AI tar i år klivet från att vara något mystiskt till att vi alla ser dess möjligheter.”

Värt att reflektera över

  1. Vad är ert uppdrag?
  2. Vilka förväntningar har medborgarna på er? (och medarbetarna)
  3. Vad var en relevant service idag jämfört med igår?
  4. Vad är en relevant service i morgon?

Kontakta mig gärna!

Anthony Mc Carrick
Tony Mc Carrick
Strategisk rådgivare
Skicka e-post