2019-06-19

Marcus Jarl, ledarskapskonsult: ”Sakta ned och bli smartare"

Vi lever i en slags bråttomkultur, där allt verkar viktigt och bråttom. Det skapar stress och har gjort oss beroende av distraktioner. Hållbar produktivitet når vi genom daglig reflektion, aktiva val och vanor där vi gör det viktigaste först.

Ulrika Nybäck Journalist
Inspirationspasset om hållbar produktivitet lockade till både skratt och eftertanke. Marcus Jarl är ledarskapskonsult på FranklinCovey och medförfattare till boken "De 5 valen för hållbar produktivitet".
Foto: Dino Soldin

Vilka är förutsättningarna för en hållbar organisation?

– I en hållbar organisation är ledarna tydliga med verksamhetens varför, för vem vi finns till och antalet mål som ska uppnås. Då blir självledarskapet enklare och vi kan lägga huvuddelen av vår tid och energi på det som skapar mest värde och mening; för intressenter, vår organisation och oss själva.

Vilka steg kan vi ta för att bli mer hållbart produktiva?

– När jag coachar ledare och medarbetare börjar vi ofta med att kartlägga vilka roller personen har, på jobbet och privat. På jobbet kanske jag är chef, kollega och specialist. Hemma kan jag vara make/maka, förälder och fotbollstränare. Tricket är att inte ha för många roller, och att bli medveten om hur mycket tid jag lägger i de olika rollerna.

”Om du inte prioriterar i ditt liv, så kommer någon annan att göra det”

— Marcus Jarl, från föreläsningen om hållbar produktivitet

Varför är pauser viktiga för att kunna fokusera?

Många tror att hjärnan är som en superdator; outtröttlig och med obegränsad kapacitet. I själva verket är den mer som en muskel; byggd för kortare ansträngning följt av vila. Därför är de korta och återkommande pauserna väldigt viktiga för att behålla fokus, koncentration och kreativitet. Genom att sakta ned blir du snabbare och smartare!

Andra tips för att få det viktigaste gjort?

Vi lever i en ”bråttomkultur”, där allt verkar vara viktigt och bråttom. Det skapar stress och har gjort oss beroende av distraktioner. Att fly in i mobilen ger en snabb dopaminkick och belöning, men att nå djupt fokus kräver mer energi. Ett tips är göra det svårare att bli distraherad, lägg undan mobilen eller förse den med en lång och krånglig låskod, så blir det enklare att aktivt välja det allra viktigaste!

Fem val för hållbar produktivitet!
  1. Agera på det viktiga, reagera inte reflexmässigt på det som är ”bråttom”. Pausa, förtydliga hur viktigt något är, besluta.
  2. Lägg tid i dina viktigaste roller, försök inte att hinna med allt.
  3. Schemalägg det allra viktigaste, planera in ostörd tid där du får det gjort.
  4. Styr tekniken: ta kontroll över hur du använder din dator och telefon.
  5. Håll glöden vid liv. Se till att din hjärna får återhämta sig. Ta en paus på 5-10 minuter efter 45 minuters fokuserat arbete.

Källa: Boken "De 5 valen för hållbar produktivitet".