2019-10-25

Viktor Hedberg, systemkonsult: ”Den som är driven kan nå hur långt som helst”

Viktor Hedberg längtade efter ett arbete där han kunde få utlopp för sin fulla potential, arbeta med stimulerande arbetsuppgifter och utveckla sin kompetens. Som systemkonsult på Atea har han hittat rätt. ”Här sätter du själv gränserna, vill du, så kan du nå hur långt som helst”.

Therese Slettengren Journalist
Viktor Hedberg
Foto: Jonas Häll

Som systemkonsult är du eftertraktad, varför sökte du jobb på Atea?

På mina tidigare arbetsplatser har jag känt att min potential inte kom till sin rätt. Jag var låst vid vissa arbetsuppgifter och hade ingen möjlighet att utveckla spetskompetens inom mitt område. När jag kom i kontakt med konsulter från Atea fick jag en positiv bild av företaget. Det blev tydligt att bolaget strävar mot gemensamma mål, belönar alla som gör starka resultat och att de sätter laget före jaget. Den positiva bilden har förstärkts sedan jag började jobba på Atea för sju månader sedan. Här kan jag vara mig själv och jag kan diskutera teknik på en nivå som är utvecklande och stimulerande. Det känns som att jobba med sina bästa vänner och jag har otroligt kul på jobbet.

BIO: Viktor Hedberg
  • Jobbar på: Atea i Värnamo. Började i mars 2019.
  • Titel: Systemkonsult.
  • Utbildning: Tekniska programmet med inriktning datateknik på gymnasiet samt YH-utbildning inom Office 365 / Azure specialist på EC Utbildning. Har sedan år 2012 arbetat som: Supporttekniker, it-tekniker, systemtekniker, lösningsarkitekt, systemkonsult.
  • Gjorde innan Atea: Har arbetat på Kriminalvården HK, Bemanningskontoret Rt i Sverige AB, Varbergs kommun, Region Halland och Värnamo kommun.

Beskriv din vardag!

Jag stöttar Ateas kunder strategiskt inom frågor som rör identitetshantering och livscykelhantering. Det innebär att jag visar hur olika verksamheter kan hantera användarnas rättigheter och göra onboarding-processen så smidig som möjligt med automation. Jag applicerar också hybrida molnlösningar på identitetshanteringar. Området kallas IAM, Identiy Access Management och ILM, Identity Lifecycle Management. Identitetshantering och molnlösningar har länge legat mig varmt om hjärtat, men det är först på Atea som jag har fått möjlighet att fördjupa mig inom dessa områden.

På vilket sätt får du stöd i din utveckling?

Som anställd på Atea ansvarar jag själv för att bredda min kompetens, men min chef uppmuntrar mig. Med henne diskuterar jag mina mål, vad jag vill uppå och hur jag kan utvecklas genom relevanta utbildningar. Jag får också möjlighet att djupdyka i mina favoritämnen genom utbildningar och samtal med kollegor som är specialister.

Hur hänger du med i den tekniska utvecklingen?

Jag följer it-frågor och profiler som engagerar mig, i sociala kanaler och på mer nischade nyhetsportaler. Jag ser till att alltid vara påläst för att kunna bidra med innovativa förslag på förbättringar.

Viktor Hedberg tipsar: Så når du framgång som systemkonsult
  1. Allt fler organisationer går mot molnet. Häng med i debatten och håll koll på vad som händer inom detta område.
  2. Hitta din egen nisch inom ett ämne som du brinner för och fördjupa dig inom det. Då får du jobba med spännande saker lång tid framöver.
  3. Sitt inte och vänta på uppdrag; ligg steget före kunden och visa vad du kan!
  4. Efter ett avslutat uppdrag; hör av dig till kunden och kolla läget. Det ger ett professionellt intryck och ger möjlighet till nya uppdrag.
  5. Var aktiv i ditt nätverk och håll en tät dialog med andra konsulter så att ni kan hjälpa varandra att hjälpa kunderna.
  6. Behåll helikoptervyn och en bred kompetens även om du blir expert inom ett ämne.

Vad är roligast i ditt uppdrag?

Den uppskattning och tacksamhet jag ser hos kunderna när jag fixar ett problem och får möjlighet att visa vad jag går för.

Vilka utmaningar i vardagen har du lärt dig mest av?

Att lyssna till kundens utmaningar och vad de vill åstadkomma och sedan reflektera, analysera och komma med förslag på den mest lämpliga lösningen.

Hur tror du att ditt jobb ser ut om fem år?

Jag vill arbeta som lösningsarkitekt, som senior konsult, eller i båda dessa roller. Då får jag jobba både strategiskt och operativt. Detta är ett mål som jag diskuterat med min chef och det är dit jag strävar. Ett annat mål är att bli en ännu mer nischad expert inom mitt område och skapa värde genom att dela med mig av min kompetens.

Om du skulle tipsa en systemkonsult som är nyfiken på Atea, vad skulle du säga då?

Här blir du uppmuntrad till vidareutveckling, men du har också ett eget ansvar att utvecklas och sprida din egen kunskap. Har du drivkraft och vilja kan du komma hur långt som helst på Atea. Men här sätts aldrig individuell prestige främst; det är laget före jaget som gäller.

Att börja som konsult på Atea är ett stort beslut för dig men också ett stort ansvar för oss. Du kommer att ingå i ett lag på 1400 specialister men det är dina möjligheter och din individuella utvecklingspotential som tas tillvara.

Vill du arbeta i teknikens framkant och utvecklas tillsammans med de bästa specialisterna? 

Nyfiken på konsultrollen