2018-08-31

Claudia Olsson, Exponential och Peter Falk, Atea Innovation: "När vi accepterar snabb förändring öppnas fantastiska möjligheter"

Vårt globala medborgarskap stärks och vi kommer att ha mer fritid. Och bortsett från hackerattacker är det största hotet vår egen okunskap. Möt Claudia Olsson, vd för Exponential och Peter Falk, chef för Atea Innovation – i ett tanketöjande samtal om framtiden.

Ulrika Nybäck Journalist
Foto: Dino Soldin

Tänk dig att du vaknar på morgonen, går in till badrummet och kastar en blick i badrumsspegeln. Spegeln tar ton: ”God morgon! Sovit gott? Jag misstänker att en ryggnerv ligger i kläm och ögonen signalerar att du drack ett glas vin för mycket igår. Men blodtrycket och blodsockret är strålande. Jag ber din virtuella assistent boka tid hos kiropraktorn. Ok?”

Spegeln ställer diagnos

Jättekul. Verklighet om fem år, kanske du tänker. Men speglar  som kan hjälpa till att mäta vitala hälsovärden pågår sedan fler år vid MIT MediaLab i USA samt i flera  europeiska länder, bland annat Sverige, Norge, Frankrike, Grekland och Spanien.

Eller så kan du snart svälja ett piller som håller koll på exempelvis följsamhet vid medicinering, alltså hur väl patienter följer instruktioner för medicinintag och kommer ihåg att ta sina mediciner. Utvecklingen av dessa piller pågår också i skrivande stund och kan resultera i flera möjliga mätområden, till exempel vid pulsmätning.

Landsgränser onödiga

Dagen fortsätter med frukost och ett videomöte med kollegor som befinner sig i olika länder.  Eller snarare: olika delar av världen. Peter Falk anser att fundamentet för nationalstaten håller på att luckras upp.

Peter Falk, Chef Atea Innovation

Kompetens ny hårdvaluta

– Orsakerna till krig idag är ofta religion eller naturtillgångar. Men kompetens är på väg att bli vår nya hårdvaluta – och den är lättrörlig över landsgränser. Lägg till att de monetära systemen, kanske kryptovalutor, är globala och vi kommer att vända oss till de specialister som erbjuder bäst vård. Det är bara några tecken på att vi snart inte behöver landsgränser.

Claudia Olsson som själv reser mycket för att följa och driva utvecklingen inom teknik och innovation, menar att vi inom allt fler områden behöver anta ett globalt perspektiv och tänka på oss själva som världsmedborgare.

Traditionella skolor försvinner

Scenariot med en rusande förändringstakt innebär att de kunskaper som vi tar till oss i det nuvarande skolsystemet blir inaktuella snabbt.

– Vi behöver istället utveckla vår förmåga att lösa problem, se nya perspektiv och tänka exponentiellt; bland annat genom tvärvetenskapliga samarbeten och genom att testa, pröva, lära av framgångar och misslyckanden och testa igen. I kombination med bland annat kontinuerligt lärande, säger Claudia Olsson.

Inget område slipper undan

Det finns inga människor eller aktörer som undgår förändringen, digitaliseringen eller robotiseringen.

– Se hur snabbt apparna som erbjuder läkare i mobilen blivit populära. Du får hjälp direkt och slipper restid och långa köer. Om landstingen inte inser att de är utsatta för konkurrens och ökar på sin utvecklingstakt, kommer de inte finnas kvar om några år. Jag kommer i alla fall fråga vårdpersonalen vilket AI som granskat mina röntgenplåtar, säger Peter Falk. 

Samkapande och agila processer

På dagens, och morgondagens arbetsmarknad är samarbete, snabba tester och samskapande (att utforma nya lösningar tillsammans) avgörande.

– Ett flexibelt tänkande med fokus på problemlösning hjälper oss att lyfta blicken och kanske vända den mot en ny målgrupp, istället för att lägga ned ett projekt. Ta Googles smarta glasögon som exempel. Projektet blev inte blev den succé man hoppats på för privatpersoner, men nya tillämpningsområden identifierades inom industrin, säger Claudia Olsson.

Hur driver man innovation effektivt?

Peter Falk tycker att Helsingborgs stad utgör ett bra exempel. De har skapat ett innovationscenter och anställt människor med hög kompetens inom förändringsledning och it. Sedan låter de kommunens olika förvaltningar skicka in förslag till innovationscentret.

Claudia Olssons tips:

”För oss på Exponential fungerar det allra bäst när vi jobbar utifrån en konkret utmaning (ett mål) som är begränsat vad gäller tid och resurser. Det fungerar som bäst när vi har ett team med olika kompetenser samt en kultur där vi lyfter varandras idéer. Då finner vi den kortaste och mest effektiva vägen till målet som oftast når en hög innovationshöjd.

Mer fritid eller jobba jämt?

Den fjärde industriella revolutionen kan innebära att människa och teknik smälter samman – och vi närmar oss med stormsteg. Men hur kommer våra privatliv att te sig? Peter Falk tror att vi kommer att ha mer fritid eftersom robotar utför alla repetitiva uppgifter. Claudia Olsson ser att arbetsliv och privatliv integreras allt mer.

– Den digitala världen har inte lika tydliga gränser mellan det privata och det professionella. Ett exempel är våra kommunikationskanaler som vi använder för både jobb och fritid. 

De kommande 20 åren blir magiska

För några år sedan lyssnade Peter Falk på en föreläsning med Hans Rosling, den globalt erkände professorn i internationell hälsa, som avled 2017. Minnet är starkt, inspirationspasset blev en väckarklocka:

— Hans Rosling påminde mig om att utvecklingen rört sig i positiv riktning under många år. Vi är friskare, lever längre, färre människor dör i krig och så vidare. Lägg sedan till den tekniska utvecklingen på det, då insåg jag ännu tydligare än tidigare, att de kommande tjugo åren kommer att bli magiska. Det är en otroligt spännande tid som vi lever i just nu, säger Peter Falk.

”En stor risk jag ser globalt är att polariseringen ökar och en ojämlik tillgång till kunskap, teknik och resurser leder till upptrappade konflikter.”

— Claudia Olsson
vd för Exponential

Makt i fel händer

Självklart finns hot och risker i den framtidsvärld som Peter Falk och Claudia Olsson lyfter fram.

– En stor risk jag ser globalt är att polariseringen ökar och en ojämlik tillgång till kunskap, teknik och resurser leder till upptrappade konflikter. Tillgången till kunskap och teknik är en viktig faktor i utvecklingen av vår globala levnadsstandard och behöver komma fler till gagn, så kan vi bygga stabilitet, resiliens och långsiktigt hållbara samhällen, säger Claudia Olsson.

Peter Falk fortsätter: 
— En artificiell intelligens i fel händer vore inte kul. Pengar kommer alltid vara lockande; en möjlig risk är att en ny bilmodell hackas och att bilföretaget sedan utsätts för utpressning. Vi ser redan idag att it-experter erbjuds 20 000 dollar mer i månaden om de jobbar med illegala tjänster som annonseras på Deep Web, jämfört med ett it-jobb på den reglerade arbetsmarknaden. 

”Om vi alla som samlats här på Atea Bootcamp gör vårt jobb, kommer vi att arbeta mindre istället för mer.”

— Peter Falk
Chef Atea Innovation

Ljus framtidsbild

Men i det stora hela ser Claudia Olsson och Peter Falk ljust på framtiden.

– Om vi alla som samlats här på Atea Bootcamp gör vårt jobb, kommer vi att arbeta mindre istället för mer. Jag ser fram emot att ha mer tid att umgås med familj och vänner och vara utomhus en dag som denna, säger Peter Falk, och nickar ut mot solen och den vita stranden utanför fönstret.

Ett engagerande syfte

Claudia Olsson avrundar med en fråga – där hon sett att svaret gjort stor skillnad för ledare och verksamheter som vill driva hållbar innovation framåt i mer nätverksbaserade organisationer. Frågan lyder: Vilket är ditt Massive Transformative Purpose?

– Det handlar om att samlas runt ett gemensamt syfte och mål. När vi gör det blir vi mer fokuserade, vi får möjlighet att samverka kring vår passion med andra människor och vi når resultat snabbare.

Om Peter och Claudia

Claudia Olsson är en driven entreprenör som utsetts till ”ung, global ledare” av World Economic Forum. Hon har varit rådgivare åt utrikesdepartementet, är Associerad Fakultet (lärare och föreläsare) vid Singularity University på Nasa campus, Kalifornien, och har fördjupat sig i robotik i Sydkorea. Genom sitt globala arbete presenterar Claudia insikter från den senaste teknikutvecklingen och analyserar hur den kan påverka företag och samhälle.

Peter Falk

Ointresserad av teknik men fascinerad av vad tekniken kan åstadkomma. Har under 25 år arbetat med egna bolag samt i roller som ansvarig för affärsutveckling, försäljning och innovation i Sverige och USA.

Leder idag Atea Innovation vars uppgift i huvudsak är att våga utmana, testa, utveckla – och göra det snabbt.