2018-08-31

Fotografen och filmaren Mattias A. Klum: ”Jag möter ett positivt jäklar anamma och en förändringsvilja”

Extremt väder, vattenbrist och översvämningar. Vår planet befinner sig i ett kritiskt läge, det är de flesta klimatforskare eniga om. Men fotografen och författaren Mattias A. Klum är ändå hoppfull: – Det kritiska läget triggar innovation och nya, cirkulära processer som, i bästa fall, innebär att vi inte förbrukar mer av jordens resurser än vad som är hållbart, säger han.

Ulrika Nybäck Journalist
Foto: Dino Soldin

– Kolla vilken skönhet, är hon inte underbar?, frågar Mattias A. Klum och vänder sig mot en enorm bild på en isbjörn och hennes unge. Han står på stora scenen på hotell Tylösand och ser ut att bli lycklig av minnet. Mattias är noga med A:et, som står för  Alexandrow. Numera gör i stort sett alla uppdrag tillsammans med sin fru och kollega Iris Alexandrov Klum.

Fängslande bilder

Bilder och filmsekvenser tätt sammanvävda med fängslande berättelser och en stor dos humor strömmar mot åhörarna. 

– När jag var ute på ett uppdrag i Borneo för att plåta giftormar, 2013, hade jag en assistent som väste som Dracula när han talade. Loook at heeeeer, loook at this beuuuuuty, väser Klum och drar ut på vokalerna. 

Mattias Klum

Allvarlig underton

Publiken skrattar. Men det underliggande budskapet är på fullt allvar. Om vi inte skärper oss, och det snabbt, kommer ”vår enastående planet försättas i ett sånt skick att den inte längre kan leverera de tjänster vi människor behöver för att leva”. Om inte under vår livstid – så blir det en stormig, nedsmutsad och skövlad planet som vi lämnar över till kommande generationer. 

Förändring under press 

Med allt som Klum sett i form av skövlade regnskogar, döda korallrev, plast som dumpas i haven, svältande isbjörnar och fördriven ursprungsbefolkning skulle han lätt kunna måla upp en nattsvart dystopi. Men uppgivenhet driver inte förändring och innovation, menar han.

– Vi människor blir som mest innovativa och kreativa när vi sätts under en lagom dos stress och press. Att jag är hoppfull inför framtiden beror till stor del på att jag ofta möter människor som är fyllda av ett positivt jäklar anamma och en förändringsvilja.

Innovation och vardagliga val

Våra uppkopplade vanor gör att det är enklare än någonsin att sprida tankar och förslag på vad vi behöver göra för att leva på ett hållbart sätt. Och innovation är oerhört viktigt för att ställa om till ett cirkulärt levnadssätt, där vi inte förbrukar fler resurser än vad som återförs eller renas, menar Mattias A. Klum. 

– Men enbart innovationer gör inte jobbet. Det handlar också om en medvetenhet som är kopplad till våra vardagliga val, som hur vi reser och vad vi äter. 

Ta de första stegen

De val och beslut som går snabbt att fatta kallar Klum för lågt hängande frukter. Att dra ner på köttkonsumtionen eller att helt sluta äta kött är en lågt hängande frukt. Att fatta miljösmarta val när det gäller resor i vardagen och på semester är en annan. 

– Ett enkelt val för alla it-aktörer som samlats här är att ansluta sig till 100%-klubben, säger Klum och syftar på Ateas initiativ som handlar om att återvinna all it-hårdvara som en verksamhet använder. 

Fakta, Mattis A. Klum

Är verksam som fotograf, konstnär, filmare, författare och föreläsare. 

Driver företaget Tierra Grande tillsammans med sin fru och kollega Iris Alexandrov Klum. Paret gör i stort sett alla uppdrag tillsammans, allt från föreläsningar till konstnärliga projekt.

Har publicerat femton böcker, varav två  tillsammans med miljöforskaren Johan Rockström. Den senaste, Perpetual Calendar of Life, tillsammans med Dr. Jane Goodall.

Ligger bakom tretton National Geographic-omslag. 

Är hedersdoktor vid Stockholms universitet samt delaktig och drivande i Världsnaturfondens förtroenderåd samt tidigare i regeringens Agenda 2030-delegation. 

Ta med dig från Atea Bootcamp:

”Nu när vi är 7,6 miljarder människor på jorden så skapas ett helt annat tryck på våra resurser. En ny era av medvetenhet och lösningar är avgörande för vår överlevnad”. 

Skippa köttet

Att förändra vanor kan låta enkelt – men visar sig ofta vara svårare än vad man kan tro. 
Hur kan vi hitta motivation när det känns som vi måste ge upp allt som är roligt, gott och njutbart? 

– Prova att skippa kött under en vecka. Jag  trodde själv aldrig att jag skulle kunna leva utan att äta kött, men det visade sig vara mycket enklare än vad jag trodde.

Arvet vi lämnar efter oss

Och så zoomar han ut till den stora bilden som spänner över generationer. 

– Fundera på i vilket skick du vill lämna över vår enastående planet till dina nära och kära, barn och barnbarn. Jag tror på riktigt att det inte finns någon som vill lämna över en nedsmutsad och förstörd jord till nästa generation. Jag vägrar tro det.