2018-06-08

IT-utbildningen som är relevant, praktisk och efterfrågas av näringslivet

Gillar du att arbeta med datorer och hitta tekniska lösningar på olika problem? Då kanske utbildningen till it-infrastrukturspecialist är något för dig? Efter avslutad utbildning har du inte bara en bra grund att stå på, du kan i princip också vara säker på att få jobb direkt.

Therese Slettengren Journalist

YH-utbildningen till it-infrastrukturspecialist startades av Yrkeshögskolan år 2012. Det är en tvåårig heltidsutbildning där teori varvas med praktik på företag och organisationer. Initiativet till utbildningen togs av näringslivet, med bland annat it-företaget Atea i spetsen, som tyckte att det saknades en relevant utbildning för it-konsulter.

- När vi skulle anställa konsulter såg vi att det saknades en praktisk utbildning som gav studenterna både en relevant teknisk grund och goda praktiska erfarenheter, säger Kristina Lind som är Konsultchef på Atea.

Yrkeshögskolan (Folkuniversitetet) tog då, i samarbete med Atea och andra representanter från näringslivet, fram utbildningen it-infrastrukturspecialist.

Anpassas efter marknadens behov

Under utbildningens gång får eleverna både göra mycket praktiska övningar, samt tillfälle att praktisera ute hos företagen. Många företag som Atea är också fortsatt mycket engagerade under hela utbildningen och lägger ner mycket tid på att finnas där för studenterna.

3 fördelar med utbildningen
  1. Du lär dig teknik på en hög nivå, som Microsoft System Center, virtualisering, och molntjänster. Att kunna dessa saker är idag ett måste om du ska jobba som it-specialist.
  2. Kursen är väldigt praktisk lagd och mindre teoretisk än många utbildningar på universitetet.
  3. Kursen omfattar 20 veckors lärande i arbete (LIA) vilket innebär att man får omsätta sina teoretiska kunskaper i praktiken och att man får kontakter som kan leda till arbete direkt efter studietiden.

- Förutom att eleverna praktiserar hos oss, kommer våra konsulter ut och berättar om konsultlivet på Atea och håller gästföreläsningar. Det blir väldigt relevant och nära verkligheten. Dessutom får både elever och näringsliv tycka till om innehållet. På detta sätt garanterar vi att utbildningen hela tiden anpassas efter de behov som finns på marknaden, säger Kristina Lind.

Krävs både lyhördhet och datorvana

Utbildningen leder bland annat till arbete som it-tekniker, teknisk konsult eller supporttekniker både hos kommuner och företag, stora som små.

Eftersom utbildningen är mycket krävande och vissa delkurser väldigt tunga tycker Göran Sahlin som är en av lärarna på utbildningen i Falun, att det är viktigt att man gillar att sitta framför en dator och lösa olika typer av problem för att få ut något av utbildningen. Han menar vidare att det krävs goda kunskaper i engelska eftersom mycket av kursens innehåll är på engelska, men också en dos god social kompetens.

”När vi skulle anställa konsulter såg vi att det saknades en praktisk utbildning som gav studenterna både en relevant teknisk grund och goda praktiska erfarenheter”

— Kristina Lind
Konsultchef på Atea i Borlänge

- När du är färdig med utbildningen kommer du arbeta ute hos företag och organisationer med att presentera olika typer av problemlösningar och då är det viktigt att man lyssnar och är lyhörd för kundernas behov, säger Göran Sahlin.

Praktiskt test och intervjuer

För att bli antagen krävs gymnasiekompetens. Studenterna får även göra ett enkelt test och aspiranterna intervjuade av representanter från de företag som är engagerade i utbildningen.

- Genom intervjuerna får vi från näringslivet en bra bild av de som söker och de får i sin tur en möjlighet att ställa frågor om utbildningen och en förståelse för hur det är att jobba som tekniker eller konsult. Det praktiska testet hjälper de sökande förstå vad det är för utbildning de söker och minskar risken för avhopp senare, säger Kristina Lind.

Lätt att få jobb

Eftersom utbildningen är så relevant, praktisk och ”hands on” och innehåller mycket praktik ute på arbetsplatser är det väldigt lätt att få jobb direkt efter utbildningen. Det håller både Kristina Lind och Göran Sahlin med om:

- På utbildningen får eleverna bland annat lära sig Microsoft System Center, vilket är ett mycket komplext system och det finns idag en stor efterfrågan på tekniker som kan det här systemet. Men det är en lång inlärningssträcka och det kräver ett stort engagemang från eleverna, säger Göran Sahlin.

- Framtiden ser ljus ut. Av de kullar som gått ut de senaste sex åren har 96 procent fått jobb. De som inte fått jobb har valt bort det själva av olika anledningar, säger Kristina Lind.