2018-12-04

Hjälp din verksamhet att bli miljösmartare – fem steg

Som it-chef finns det mycket du kan göra för att din verksamhet ska bli mer miljösmart. Här ger Ateas globala hållbarhetschef Andreas Rydell fem användbara tips. Det handlar inte bara om valet av ny it-utrustning, utan också om vad du gör med den gamla.

Johan Bentzel
 1. Välj miljömärkta produkter 
  Det finns en uppsjö av miljömärkningar för it-produkter. Att hålla koll på dem alla och förstå vad de innebär kan vara en utmaning. 
  - Vi på Atea rekommenderar att du håller utkik efter Epeat, Energy Star och TCO Certified, som täcker olika områden och ser till att du får en produkt med bra hållbarhetsprestanda, säger Andreas Rydell. 
 2. Låt dina produkter få ett andra liv
  Tre miljösmarta steg du kan ta direkt!

  Kontakta Ateas hållbarhetsspecialister för att få veta mer hur Atea kan hjälpa dig i ditt miljöarbete.

  Gå med i 100%-klubben. Här får du hjälp med att se över din livscykelhantering av it-produkter. Alla medlemmar delar med sig av råd och idéer och även Atea är delar med sig av sin erfarenhet. Klubben är ett initiativ där Atea utmanar verksamheter att nå 100 % återtag av sin it-hårdvara.

  Använd Ateas tjänst Goitloop, som hjälper dig att återanvända din it-utrustning på ett säkert sätt.

  När du beställer en ny produkt, har du sannolikt en gammal som du vill ersätta. I fyra fall av fem kan din gamla dator återanvändas, och sannolikheten ökar ju snabbare du lämnar in den. 
  Vänd dig till en aktör som kan ge din it-hårdvara ett andra liv i en annan verksamhet – och som även kan återvinna uttjänt it på ett miljökorrekt sätt. Ateas tjänst Goitloop är ett sätt. 

  – Det finns alltid en risk att informationen på hårddisken hamnar i fel händer, men om du lämnar den till oss säkerställer vi att all information raderas och att datorn blir helt ren och fri från företagslogotyper innan den lämnas vidare. Om utrustningen är trasig ser vi till att komponenter och material återvinns i så hög utsträckning som möjligt, säger Andreas Rydell.
 3. Smart att samordna leveranser 
  Om du har köpt en ny, miljömärkt dator och lämnat din gamla till återanvändning, kan du göra ännu en miljöinsats genom att samordna leveransen med andra beställningar inom företaget och därmed minska antalet transporter.

  – Om du har lagt energi på att beställa en miljösmart dator är det klokt att inte beställa en enskild transport för den. Kanske får du vänta några dagar extra på din produkt, men det kan det vara värt. Det finns gott om aktörer som kan hjälpa dig samordna transporterna, vi är en av dem, säger Andreas Rydell.
 4. Välj miljövänlig energi 
  All it-utrustning behöver el för att fungera. I dag kan du teckna avtal om miljövänlig el med en lång rad elbolag, som erbjuder detta som ett tillval.

  – Jag rekommenderar att man köper förnybar energi, som helst också är ursprungsmärkt. Det handlar om sol, vind och vatten, säger Andreas Rydell.
  Naturskyddsföreningen har Sveriges enda miljömärkning för el, Bra Miljöval, och listar de licensierade bolagen på sin webbplats.
 5. Ta hand om dina grejer! 
  Det går aldrig att helt undvika slitage på din utrustning, men om du är rädd om dina saker håller de längre. Dessutom ökar möjligheten att de kan återanvändas. 

  - Det kan vara så enkelt som att du har en skal på telefonen eller datorn i en väska. Givetvis, bör du också med jämna mellanrum rengöra din utrustning.  Kanske låter det trivialt, precis som med elen, men det är viktigt, och jag har ofta saknat den här tipsen i liknande listor, säger Andreas Rydell.
Miljömärkningarna för it-produkter – förklaringar

Epeat rankar produkter utifrån dess miljöprestanda, medan Energy Star kontrollerar produkters energieffektivitet. TCO Certified, som är en svensk märkning, kontrollerar även sociala faktorer, exempelvis att fabriken har goda villkor för sin personal.