2017-02-22

Så exponentiellt mycket bättre

I Japan finns ett hotell där gästerna checkas in av en dinosaurie. Det är naturligtvis ingen levande varelse, utan en robot som styrs av artificiell intelligens. Många ler åt tilltaget och avfärdar det som en gimmick. Ser den robotiserade portieren som en leksak eller en ovidkommande nischföreteelse och tänker: det där kommer aldrig att fungera.

Den som tänker så begår ett fatalt misstag som riskerar framtida affärsmöjligheter och kanske till och med existensberättigandet för företag. Mycket av den teknik som börjar som leksaker utvecklas på några år till att förändra inte bara branscher, utan våra liv. 

Error loading Partial View script (file: ~/Views/MacroPartials/ImageAndText.cshtml)

Den tekniska utvecklingen går inte bara snabbt, den följer en exponentiell kurva. Vilket enkelt uttryckt innebär att tekniken blir dubbelt så bra för varje ny generation.Under de första åren förefaller det vara lång tid kvar innan den kan bli något användbart. När den väl kan användas för nöje kan den vara redo för affärskritisk användning redan imorgon. Och i övermorgon kan den vända upp och ner på en hel bransch.

Det är vad Amelia håller på att göra. Hon är en så kallad kognitiv, virtuell assistent utvecklad av amerikanska Ipsoft. Idag sitter hon på åtskilliga kundtjänster i USA och Europa och gör jobb som tidigare endast människor klarade. Nyligen började exempelvis SEB använda assistenten i sin tekniska helpdesk.

För inte länge sedan var den här typen av virtuella assistenter inte mycket mer än talstyrda uppslagsverk. Amelia är något annat. Systemet kan i någon mening tänka och lära sig saker, förstå sammanhang i en dialog och bedöma humöret hos den som pratar.Amelia har utvecklats under 15 år. Och även om systemet kan förbluffande mycket har det begränsningar och hanterar än så länge enklare frågor. Men den exponentiella utvecklingskurvan innebär att hon kommer att vara dubbelt så bra om ett år.

VR-glasögon blir snart oumbärliga för exempelvis gräv-maskinister, då de med den nya tekniken kan undvika att skada ledningar.

VR-glasögon är ett annat exempel. Att kliva in i en annan värld med hjälp av tekniken är just nu en fascinerande upplevelse. Snart kommer tekniken att bli oumbärlig för brandmän, som kan gå in i rökfyllda hus och se vilka väggar som är bärande och var det finns risker i konstruktionen. Grävmaskinister kommer snart inte att få tillstånd att gräva utan att använda VR-glasögon där de virtuellt ser var ledningar och rör går i marken.

Det var inte länge sedan drönare var rätt meningslösa leksaker. Det som hindrade dem från att bli något mer var deras bärförmåga. Först kunde de bära cirka två kilo. Nästa år klarade de 4 kilo, därefter 8, 16, 32 ... Idag är drönare en självklarhet inom många områden.

Underskatta inte kraften i utvecklingen. Det som börjar som en leksak kommer snart att förändra din värld. Är du inte med då är risken stor att det är du som blir dinosaurien andra berättar om.