Hoppa till huvudinnehåll
Pressmeddelande 2020-10-13

Atea gör det lätt för it-köparna att välja hållbart

Ateas årliga hållbarhetsundersökning visar att det är svårt för it-köpare att veta vilka produkter som är hållbara. Därför har Atea, i samarbete med TCO Development och CNET Content Solutions, gjort det möjligt att på ett enkelt sätt hitta och köpa hållbarhetscertifierade produkter. – Detta är till nytta för hela branschen och kommer verkligen driva hållbar upphandling i hela Norden, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.
Hållbara val

Genom hållbarhetsinitiativet Atea Sustainability Focus (ASF) får de nordiska it-köparna varje år möjlighet att driva förändring genom att delge sina förväntningar på hur branschen ska bli mer hållbar, både via mötesplatsen ASF Forum och den årliga hållbarhetsundersökningen.

Dialogen visar att det finns ett stort behov att på ett enkelt sätt kunna välja it-produkter som uppfyller miljömässiga och sociala krav genom hela livscykeln. It-köpare vill veta hur produkterna tillverkas, används och hur de tas om hand efter användning

– Atea har en unik position i it-branschen och som branschledare vill vi ta ansvar för att det blir en förändring inom detta område, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.

I samarbete med TCO Development och CNET Content Solutions

För att göra det lättare för it-köparna att se vilka it-produkter som är hållbarhetscertifierade och kunna följa upp krav på hållbara produkter har Atea initierat ett samarbete i branschen.

Partnerna i initiativet är CNET Content Solutions, världsledande inom produktinformation som driver e-handelsplattformar i branschen och TCO Development, organisationen bakom TCO Certified, en oberoende och omfattande hållbarhetscertifiering för it-produkter.

Till nytta för hela branschen

– Samarbetet och lösningen kommer att gynna hela branschen. Rent praktiskt går det till så att CNET Content Solutions ser till att produkter som är certifierade med TCO Certified tydligt flaggas i e-handelsdatabasen. Uppdaterad produktinformation hämtas in kontinuerligt från TCO Development. På så sätt säkerställer vi att alla produkter som är certifierade alltid kommer vara synliga, uppdaterade och aktuella i Ateas e-shop, säger Filip Engholm, Ateas hållbarhetsspecialist som drivit projektet och han förklarar vidare:

– Om fler inköpare ställer krav på TCO Certified blir det ett tydligt incitament för branschen att gå mot mer hållbara produkter.

Lättare att följa upp hållbarhetsmål för it-köparna

Att veta vilka it-produkter som är certifierade med TCO Certified kommer också underlätta för många företag och organisationer att inte bara ställa krav gentemot sina it-leverantörer utan även följa upp sina hållbarhetsmål.

– Det blir lätt att göra rätt vid inköpet! På samma sätt som vi väljer eko i mataffären kan vi nu välja TCO Certified för datorer, tillbehör osv. Eftersom TCO Certified är en oberoende hållbarhetsmärkning som följer upp att alla krav uppfylls kan man handla med gott samvete och istället lägga tiden för att följa upp TCO-kraven på annat. Utöver det får vi siffror på hur hållbara inköp vi gör och vilket ansvar vi tar med hänvisning till vår vision, Chalmers för en hållbar framtid säger Sofia Nygård enhetschef Chalmers Tekniska Högskola AB.

Om TCO Certified

Med mer än 25 års erfarenhet är TCO Certified världens mest omfattande hållbarhetscertifiering för it-produkter. Kraven driver social och miljömässig hållbarhet under it-produktens livscykel. TCO Certified finns för it-produkter på kontoret och i datacentret. Oberoende verifieringsorganisationer granskar att kraven följs, både före och efter certifiering.

Besök och läs mer om hållbara val i Atea eShop

 

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef