Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-07-05

Årets Atea-trainees: Det tar vi med oss från traineeåret

Efter tio månader som trainees är Jenny Areback, Max Lippig-Singewald, Birgitta Löfholm och Caroline Fritz redo att påbörja sina fasta tjänster. Vad ser de mest fram emot? Och framför allt, vilka insikter och lärdomar har de fått med sig under året?
Traineer 2020/2021

I slutet av juni avslutades praktikperioden för årets fyra trainees. I närvaro av ljumma sommarvindar och en välbekant mix av regnskurar och blå himmel intervjuade vi:

  • Jenny Areback, civilingenjör inom industriell ekonomi med innovation och strategisk affärsutveckling, som i höst blir affärsprojektledare.
  • Max Lippig-Singewald, utvecklingsingenjör på Högskolan i Halmstad, som blir business engineer inom Hybrid Platforms.
  • Caroline Fritz, ekonomikandidat med inriktning företagsekonomi från Stockholms universitet, som blir affärsutvecklingsprojektledare.
  • Birgitta Löfholm, som med kandidatexamen inom ledarskap, kvalitet och förbättring från Uppsala Universitet, blir kundansvarig för offentlig sektor.

Hur skulle ni beskriva det som ni fått göra under traineeåret?

Birgitta: Vi har fått en övergripande bild av bolaget, en förståelse för vad Atea gör, om it-branschen i stort, hur vi samverkar och om rådande utmaningar.

Caroline: Programmet innefattar praktik på fem av Ateas största avdelningar. Jag har fått driva projekt och förbättra min problemlösningsförmåga genom att arbeta i nära samarbete med ledande personer inom områden som affärsutveckling, konsultation, systemutveckling, affärsledning och försäljning.

Jenny: I de fem moduler som jag har varit på har jag fått olika typer av projekt att driva. Allt från en konkurrensanalys av våra managerade tjänster, hur vi kan arbeta i kundteam mer effektivt, ta fram nya erbjudanden och hur vi arbetar med förvaltning kring våra erbjudanden. Det kan låta mycket men det är bara ett axplock av allt roligt som jag har fått göra.

Max: Jag har fått arbeta med business case som sträcker sig på nationell nivå och koncernnivå, och som har haft stor betydelse för Atea. Dessutom har jag följt med säljare och konsulter ut på uppdrag hos kund, och agerat projektledare i offentliga upphandlingar med ordervärde på åtta siffriga belopp.

Vad tar ni med er? Några särskilda insikter?

Birgitta: Möjligheten att boka upp ett kortare möte om det är något jag är intresserad av eller behöver lära mig mer om, att inte lägga för mycket värdering i hierarkin och att inte sätta några gränser på mig själv eller, för den delen, inte låta någon annan göra det.

Max: Framför allt hur viktigt det är att som nyexaminerad och början av sin karriär att vara nära kunden och förstå affären i sin helhet. Men också att underhålla sina kontakter. Det är ett brett kontaktnät som skapar möjligheter för mig inom företaget.

Jenny: Något som utmärkte sig lite extra för min del, som också ledde mig till min nya roll, var när jag fick chansen att driva ett anbudsprojekt under en av modulerna. Jag fick direkt mycket ansvar, hamnade i ett team med extremt kompetenta och härliga medarbetare, men också med en affärsprojektledare som verkligen inspirerade mig med vad rollen faktiskt innebär och vad man kan göra i den. Efter några veckor kände jag att ”här vill jag vara” och ”det här vill jag göra igen”.

Caroline: Hur viktigt det är med ett gott och motiverande ledarskap, att alla bolagets avdelningar arbetar i symbios och att det finns en tydlig och gemensam målsättning. Inte minst har jag lärt mig hur olikheter människor emellan är ett viktigt framgångsrecept för att skapa resultat och driva utveckling till nya höjder.

Vad ser ni mest fram emot i era nya roller?

Caroline (affärsutvecklingsprojektledare): Framförallt ser jag fram emot att få möjlighet att omvandla min teoretiska erfarenhet från skolan med de insikter jag skaffat mig under mitt trainee-år för att driva projekt kopplade till Ateas framtida utvecklingsresa.

Birgitta (kundansvarig för offentlig sektor): Att utmanas, fortsätta utvecklas, och att utnyttja alla mina erfarenheter från traineeåret och bli en del av ett team, och förhoppningsvis bidra till en fortsatt ökad tillväxt.

Max (business engineer på Hybrid Platforms): Att få arbeta mellan tekniken och affären och förflytta våra kunder upp i molnet. Samt att få komma ut och träffa våra kunder såklart!

Jenny (affärsprojektledare): Att arbeta i olika team, och att arbeta strategiskt kring upphandlingar.

Till slut, vad lockade er till just Atea?

Jenny: Jag strävade efter att arbeta inom it-branschen då jag tycker att ny teknik och ständig utveckling och innovation är spännande. Dessutom att arbeta på ett bolag där det finns flera olika utvecklingsvägar, vilket jag tycker om då jag inte gillar när ens väg är utstakad från start. Det som gjorde att jag verkligen fastande för Atea var på assesmentdagen där vd:n startade dagen med en introduktion, lunchen tillsammans med flera medarbetare och hela känslan dagen gav. Att leva efter sina värderingar var något som kändes redan där och då och något jag ville vara en del av.

Caroline: Möjligheten att få en helhetsinblick i ett av Nordens främsta it-bolag i kombination med programmets starka fokus på ledarskap.

Max: Att få arbeta i navet av alla stora it-leverantörer och lära sig av de bästa. Traineeprogrammet är väldigt bra utformat då vi roterar runt på två månaders basis över hela Atea och därav får vi ett stort kontaktnät samtidigt som vi får prova på flera olika roller inom företaget.

Birgitta: Mitt mål efter utbildningen var att kliva in på en tjänst som trainee för att få en helhetsförståelse för bolaget och ett brett nätverk från start. Jag kände att Ateas management traineeprogram kunde checka av mina mål. Under assesmentdagen fick jag en insyn i Ateas kultur och träffa medarbetare vilket ledde till att jag i slutet av dagen kunde konstatera att jag ville börja på Atea efter mina studier. När jag sedan blev erbjuden en tjänst kort därefter så fanns det ingen tvekan.

Ateas traineeprogram

Som Trainee hos oss ges du en unik möjlighet att komma in i vår verksamhet och utvecklas med oss.

Du kommer under din tid hos oss att spendera tid på flera olika avdelningar för att få en bred insyn i bolaget och för att skapa bästa möjliga förutsättningar för att lära känna Atea från insidan.

Läs om traineeprogrammet