Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2024-06-19

Atea lyfter framtidens teknologier i Almedalen

Atea har länge drivit utvecklingen inom hållbar och cirkulär it genom att engagera både kunder och partners att uppnå konkreta resultat. Genom att exempelvis förlänga livet av IT-utrustningen där livscykelhantering är en av de viktigaste lösningarna kan vi bidra till en cirkulär och fossilfri framtid. I år i Almedalen kommer Atea fokusera på hur vi kan maximera nyttan med framtidens teknologier, samtidigt som vi minimerar de negativa konsekvenserna av en ökad resurs- och energiförbrukning.
Visby

I Almedalen 2024 kommer Ateas hållbarhetschef Chiara Selvetti och hållbarhetsspecialist Camilla Cederquist driva två intresseväckande och separata seminariespår. Den ena handlar om vad som krävs för att målmedvetet använda AI i syfte att främja en hållbar och rättvis samhällsutveckling, och samtidigt minimera de potentiellt negativa miljömässiga konsekvenserna av AI:s frammarsch.

Den andra fokuserar på upphandling som katalysator för en hållbar omställning. Undersökningar* visar att endast nio procent av offentliga upphandlingar innehåller miljökrav. Även om det finns ambitioner är det i slutändan oftast priset som styr. Ateas hållbarhetsspecialist Camilla Cederquist kommer tillsammans med en namnkunnig panel prata om de största målkonflikterna och hur löser vi dem, samt vad som krävs för att upphandlingar ska bidra till det hållbara samhället.

Camilla Cederquist, hållbarhetsspecialist och Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.

– Behovet av positiva berättelser och attraktiva visioner har aldrig varit viktigare och mer nödvändigt än i dag. Vi tror på kraften av möten mellan perspektiv och bakgrunder för att skapa just dessa berättelser. Under Almedalen vill vi utforska skärningspunkten mellan två av vår tids mest spännande krafter; AI och digitaliseringen å ena sidan och den cirkulära ekonomin å andra sidan. I det framtida samhället måste välstånd skapas inom de planetära gränserna och teknologi användas i samhällets och naturens tjänst, säger Chiara Selvetti, hållbarhetschef på Atea.

Välfärdsteknik inom vård & omsorg i fokus

Under Almedalsveckan 2024 finns Ateas experter inom vård och omsorg på plats för att lyfta välfärdsteknik och den viktiga digitaliseringen av Sveriges vård och omsorg. Ateas fokus kommer handla om både hur både AI och kraftfulla molntjänster kan säkerställa rätt behandling i rätt tid, och hur ny teknik kan frigöra mänskliga händer som bidrar till en bättre vård och omsorg.

Malin Sölsnaes

Malin Sölsnaes, chef digitalisering Vård och omsorg på Atea.

– Vi vet genom många dialoger med våra kunder att intresset för hur it kan bidra till en bättre i vård och omsorg är stort. It kan skapa möjlighet till arbetssätt som bidrar till en tryggare vård med rätt insats som sker vid rätt tidpunkt. It kan också skapa en enklare arbetsvardag för de som arbetar och en enklare vardag för brukare, med stöd av rätt data och uppgifter, säger Malin Sölsnaes, chef för digitalisering inom vård och omsorg på Atea.

Digitalisering, säkerhet och trygghet i skolan

Ateas skolchef Örjan Johansson kommer tillsammans med Ateas skolteam att lyfta digitaliseringen i skolan och hur den kan främja lärandet i vår snabbt föränderliga värld, samt hur skolan kan utvecklas för ökad trygghet och säkerhet för våra elever, lärare och vårdnadshavare.

Örjan Johansson sitter på en bänk vid en sjö med sin hund bredvid sig

Örjan Johansson, chef skola på Atea.

– Avsaknaden av en tydlig digitaliseringsstrategi för skolan är inte bra och vi ser kommuner som avdigitaliserar skolan, medan andra köper AI-assistenter till eleverna. Digitaliseringsklyftorna i skolan riskerar därför att bli större än någonsin. Att AI kan demokratisera och utveckla lärandet råder det inget tvivel om, men om man ska nå sin fulla potential måste skolan vara den plats där man lär sig att nytta digitaliseringens möjligheter, säger Örjan Johansson, chef för skola på Atea.

För mer information

Möt Atea mellan 26–27 juni på Restaurang Bolaget i Visby. Mer information om kontakt på plats och samtliga seminariepass här.

Kevin Bell
Kevin Bell PR-ansvarig