Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2022-08-30

Ateas hjälpande händer ger 800 000 kronor till Kyesherosjukhuset i Kongo

Gåvan möjliggörs genom Ateas hjälpande händer, en medarbetarfond där anställda på Atea Sverige månatligen skänker en del av sin lön. Beloppen matchas sedan av Atea Sverige. Stödet innebär att sjukhuset kan hjälpa fler kvinnor som utsatts för sexuellt våld. Ateas hjälpande händer kommer att stötta Kyesherosjukhuset under en treårsperiod och skänker under det första året 800 000 kronor.
Kyesherosjukhuset
Foto: Martina Holmberg

- Jag är enormt stolt över att våra månadsgivare gjort detta möjligt. Situationen i Kongo är otroligt svår och det sker över 1000 våldtäkter varje dag i landet. På Kyesherosjukhuset i Goma får utsatta kvinnor och barn chans att ta del av ett holistiskt vårdprogram för att läka sina fysiska och psykiska trauman, säger Sara Ångström, ordförande för Ateas hjälpande händer. 

Gåvan presenterades under företagets kickoff, där hela Atea-koncernen samlades för att fördjupa samarbetet över landgränserna. 

Orsakerna till det sexuella våldet i landet är både många och komplexa, men en starkt bidragande orsak är de stora mängden naturtillgångar och däribland konfliktmineraler. Redan 2015 startade Atea ett upprop mot konfliktmineraler, och i dag drivs Atea Sustainability Focus (ASF) vars syfte är att påskynda omställningen mot mer hållbar it. ASF är en dialogplattform som driver förändring och förflyttning inom hållbarhetsfrågor i it-branschen. Problematiken kring konfliktmineraler är en central del i det arbetet. 

- Situationen i Kongo är fruktansvärd. Tusentals kvinnor drabbas av det sexuella våldet. Många blir dessutom utstötta från sin familj efteråt. Det sägs att det är farligare att vara kvinna än soldat i Kongo, vilket i sig är ofattbart. Därför är det så viktigt för oss att bidra med resurser till de som kan göra störst skillnad, säger Sara Ångström. 

Kyesherosjukhuset är ett systersjukhus till Panzisjukhuset, som leds av doktor Dr. Mukwege. Han har mottagit Nobels fredspris för sitt arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Med det ekonomiska stödet från Ateas hjälpande händer kan Keysherosjukhuset hjälpa minst 150 kvinnor om året att återfå psykisk och fysisk hälsa, men även att få tillbaka sin tro på framtiden.  

Om Ateas hjälpande händer

Ateas hjälpande händer är fonden där medarbetare från Atea Sverige månatligen skänker medel för insatser i vår omvärld. Atea Sverige matchar sedan beloppet, vilket dubblerar gåvorna.

Läs om Ateas hjälpande händer

Kontakta gärna mig

Sara Ångström
Sara Ångström Program Manager