Lyckad premiär för Learning Academy: Nu vässas hållbarhetskraven vid it-inköp
På bilden från vänster: Filip Engholm Atea, Helena Babelon Elextrolux, Camilla Cederquist Atea, Cecilia Björnestedt SEB och Johan Reynols Södertörns Högskola.
Learning Academy, som eventet kallas, är en del av Ateas hållbarhetsinitiativ Leadership for Change där it-köpare samverkar för att genom sin köpkraft driva på för en hållbar omställning av den globala it-industrin.
– Vad vi vet har det aldrig hänt förut någonstans i världen att en större grupp it-köpare från kända organisationer och olika branscher ägnar en hel dag åt att diskutera hur man genom sina inköp kan bidra till att it blir cirkulärt, säger Camilla Cederquist, projektledare inom hållbarhet på Atea och den som höll i Learning Academy i början av oktober. It-köparna var på plats både fysiskt i Kista och digitalt.
En fortsättning på toppmötet i maj
Eventet genomfördes lite mer än fyra månader efter det uppmärksammade toppmöte som hölls i maj där flera av dessa it-köpare träffade världsledande it-tillverkare som Cisco, DellEMC, HP Inc, HPE, Microsoft i ett rundabordssamtal om hur it-industrin kan bli cirkulär och klimatneutral.
De nordiska it-köparnas mest konkreta bidrag till det är initiativet Leadership for Change genom vilket de samverkar för att definiera de mest effektiva metoderna för hållbara it-inköp. Den globala it-industrin ser med stort intresse på hur den trendsättande nordiska marknaden ännu tydligare visar vägen för mer hållbar it.
– Nu har it-köparna diskuterat detta mer på djupet, och kommer nu att ta dialogen vidare med tillverkarna. Det är viktigt att säkerställa att åtgärderna får önskad effekt.
Vill kunna mäta avtrycket från it-inköpen
It-branschen står för två procent av de totala klimatutsläppen samtidigt som it-användningen fortsätter att öka. Även om it och digitalisering å andra sidan används till att reducera klimatpåverkan från de övriga 98 procenten, råder det inga tvivel om att it måste bli mer hållbart i flera avseenden.
Klimatsmartare produktion
Bättre resursanvändning överlag
Minskat elektronikavfall
För att nämna några exempel.
– På Learning Academy diskuterades hur köparna bäst kan adressera dessa så kallade hotspots genom sina it-inköp. Då blir det till exempel viktigt att kunna mäta och förstå vilken påverkan inköpen har, berättar Camilla Cederquist.
Under hela eftermiddagen delade deltagarna med sig av erfarenheter och best practice för att tillsammans hitta de mest effektiva och fungerande metoderna för hållbara it-inköp.
– Den respons vi fick efteråt var hur värdefullt det varit att utbyta idéer, tankar och erfarenheter. Vi har lagt en fantastisk grund för arbetet med att utveckla best practices.
Dialogerna fortsätter – och best practice hamnar på pränt
Tanken är att Learning Academy blir ett årligt event för att kontinuerligt utveckla best practices i frågor som är angelägna för nordiska it-köpare. Men dialoger deltagarna emellan pågår ständigt:
– Leadership for Change är ju ett nätverk för it-köpare som vill påverka positivt. Här får man kontakt med likasinnade som känner lika starkt för hållbarhetsfrågorna och som brottas med liknande utmaningar.
Nästa steg? Tanken är att färdiga best practices börjar användas av nätverkets medlemmar och även tillgängliggörs för andra så att effekten kan skalas upp.
"Delad kunskap är dubbel kunskap"
Camilla Cederquist sammanfattar den första omgången av Learning Academy:
– Det finns något stort, fint och viktigt i att it-köpare från vitt skilda verksamheter samverkar på det här sättet. För att ett sådant här event ska bli bra, krävs att alla deltagare är bjussiga och delar med sig, och det upplevde jag verkligen. Delad kunskap är dubbel kunskap. Det känns som att vi har satt något spännande i rullning.
Årets tema för Learning Academy var cirkulära upphandlingar. Nästa års tema är ännu inte bestämt.