Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-05-18

Atea utses till Climate Leader av Financial Times

Financial Times har tagit fram en lista över de 300 bolag i Europa som har lyckats bäst med att minska sina utsläpp per intjänad krona. Ateakoncernen får utmärkelsen Climate Leader för sitt gedigna och modiga hållbarhetsarbete, där såväl ledningsbeslut som medarbetarinsatser banat väg för förändring.

- Av dessa 300 bolag i Europa återfinns närmare 50 stycken på FT:s lista i Sverige och våra grannländer. Det om något visar att vi har en enorm potential i Norden att göra ett avtryck som sträcker sig långt bortom oss själva. Det är vår skyldighet gentemot kommande generationer att ta det ansvaret, säger Linus Wallin, vd Atea Sverige.

Ett exempel på klimatinitiativ som Atea drivit igenom är elektrifieringen av sin bilpark. Innan satsningen genomfördes låg utsläppen på drygt 100 gram koldioxid per kilometer, en siffra som idag ligger på 35 gram och stadigt fortsätter att sjunka. För att stötta detta har Atea bland annat tagit fram ett erbjudande som möjliggör för fler att köra elbil i tjänsten, och dessutom investerat i ladd-infrastruktur på sina kontor runtom i hela landet. En annan viktig del har handlat om att såväl kontor som datahallar ska drivas med 100% förnybar energi, ett mål som sattes 2015 och nåddes 2020. Framtiden för Atea handlar bland annat om minskade utsläpp hos kund och en mer cirkulär affärsmodell, säger Atea Sveriges hållbarhetschef Chiara Selvetti:

- Nu jobbar vi stenhårt för att minska våra egna och kundernas utsläpp med hjälp av digitalisering, men även för att återanvända fler it-produkter. Detta gör vi mycket genom ökad medvetenhet och kompetensspridning, exempelvis har våra chefer tillgång till sina teams koldioxidpåverkan och kan följa sin del i resan mot att minska våra utsläpp med 30 % till 2021. I dialog med kund handlar mycket om att hjälpas åt att få till ett 1:1 förhållande mellan de it-produkter vi säljer och tar tillbaka, ett mål vi ska nå till 2030.

Utöver kunddialogerna och det interna arbetet nyttjar Atea sin position på marknaden för att påskynda it-industrins omställning till att bli klimatneutral och cirkulär. Atea Sustainability Focus är ett sådant initiativ, som samlar de nordiska it-köparnas röst i en årlig rapport. Nyligen släpptes 2021 års rapport som efterfrågar en tempohöjning i hållbarhetsarbetet. Till följd av detta har Atea skapat forumet Leadership for Change, där modiga och motiverade it-köpare nu ska visa vägen för andra i branschen.

Listan hos Financial Times har sammanställts i samarbete med analysföretaget Statista. Du hittar listan i sin helhet här

Kontakta gärna

Chiara Selvetti
Chiara Selvetti Hållbarhetschef