Hoppa till huvudinnehåll
Nyhet2021-10-22

Atea utmanades i Upptäcktsfärden – utförde 39 000 hållbarhetsgärningar.

Atea-medarbetare från norr till söder valde att utmana sig själva och varandra i hållbarhetens tecken under fyra intensiva veckor på höststarten. Genom att slumpa fram lag, med deltagare från alla delar av organisationen, syresattes många nya och värdefulla dialoger och relationer. Nu frågar man sig: Vilka medarbetare kommer att fortsätta med de ultraeffektiva Gundeduscharna?

"Upptäcktsfärden”, ett initiativ inom företagets långsiktiga arbete Ansvarstagande Atea handlade om att, med hjälp av appen Deedster, under en månads tid gå utanför sina invanda mönster i vardagen för att upptäcka nya sätt att agera mer hållbart, i stort och i smått.

Som att skippa bilen på sträckor under fyra kilometer och ta cykeln i stället.

Som att använda bakgrundsbilder på Teamsmöten som inbjuder kunder och kollegor till hållbarhetsdialoger (exempel: ”Vill du veta mer om återtag av it-utrustning? Fråga mig.”)

Som att testa hur mycket mångfald man omger sig med i vardagen.

Allt som allt 240 olika deeds (hållbarhetsgärningar) att välja och vraka bland vid de 37 stationerna under resan i appen.

Uppdrag blandade med lättsmält kunskap gjorde intryck – och avtryck

En förklaring till att 39 000 deeds (!) faktiskt genomfördes under de fyra veckorna var att utmaningarna understöddes med lättsmält men angelägen kunskap.

– Den uppgift som genomfördes flest gånger var den om att inte ta mer kaffe än man faktiskt dricker upp. Troligen för att den var så enkel, men kanske också för att man blivit medveten om att varje vaskad kopp kaffe har konsumerat 140 liter vatten tidigare i värdekedjan, säger hållbarhetsspecialist Hanna Tilly, projektledare för Upptäcktsfärden, och en av dem som skapat de flesta av utmaningarna.

Ingen som deltog i Upptäcktsfärden, eller som studsade till på vad Hanna just sa här ovan, kommer någonsin att hälla ut kaffeslattar igen utan att tänka på allt detta vatten.

43 ton koldioxid sparades, men det var inte det viktigaste

Resultatet av de fyra veckorna? Tillsammans sparade Ateanerna 43 ton koldioxid, lika mycket som släpps ut av 20 000 mil på flyget eller 129 000 timmars städande med dammsugare. Men dessa siffror är bara det som kan mätas. Resultatet är betydligt mer långtgående än så.

– Kanske var det viktigaste den insikt som många fick: att man inte måste kunna göra en livscykelanalys för att göra skillnad. Jag har flera exempel på medarbetare som förut inte tyckte det varit någon idé att göra något, och som nu tycker är viktigt att engagera sig. Man kan bidra på så många olika sätt. De diskussioner man startar idag kan påverka kollegor, partners och kunder långt in i framtiden. Poängen med Upptäcktsfärden var att skapa en vilja till mer dialog om hållbarhetsfrågorna, på ett kul och lustfyllt sätt. Och det verkar vi ha lyckats med, säger Hanna Tilly.

Resan fortsätter

– För att komma vidare i hållbarhetsarbetet kan vi inte bara tänka enligt gamla samarbetsstrukturer. Vi måste tänka nytt i hur vi jobbar inom Atea, med våra partners och hur vi kan hjälpa våra kunder med hållbarhetsfrågorna. Upptäcktsfärden var en del av detta långsiktiga arbete.

Vilka medarbetare kommer att fortsätta med de ultraeffektiva Gundeduscharna? Det återstår att se – men vad som garanterat lever vidare är ett fortsatt fokus på hållbarhet och en ökad medvetenhet om våra individuella och gemensamma möjligheter att göra skillnad.

Resan fortsätter alltså. Med eller utan Gundeduschar.

Jakt på sekunder i Gundeduschen

”Gundeduschen” inspirerades av skidlegendarens strävan efter att så snabbt som möjligt gå från fullt påklädd till att få av kläderna, duscha, schamponera, torka sig och sätta på sig kläderna igen (hans rekord 1 minut och 23 sekunder). Utmaningen lockade fram en stark optimeringsvilja hos många.

Kontaka gärna mig