2023-11-06

Software as a Service i orkanens öga

Jag började min första roll inom it den 1 juli 2022. Aldrig hade jag kunnat ana vilken orkan jag skulle slängas in i. Molnförflyttningar, AI, adekvatbeslut, Microsoft Copilot och så mycket mer. I orkanens öga har Software as a Service befunnits sig och jag ska förklara varför.

Emilia Kaufeldt
Emilia Kaufeldt
Business Developer

Under semestern kom ett adekvat beslut från EU om att "personuppgifter [kan] skickas från EU till de amerikanska företag som deltar i ramen utan att de behöver införa ytterligare dataskyddsåtgärder." (Europeiska kommissionen) Detta gör att den dörr som innan stod helt stängd, nu står på glänt. Självklart behöver vi förhålla oss till andra lagar och regler, så som GDPR, men vi kan ta strategiska beslut som gör att vi sparar tid och eventuellt skapar en bättre arbetsmiljö för oss alla.

Personligen gör jag allt för att spara tid

Jag försöker eliminera tråkiga och repetitiva arbetsuppgifter. Det leder i sin tur till att jag kan arbeta med det som är viktigt, utvecklande och roligt, både för mig och Atea.

Min bästa kompis (just nu) är ChatGPT. Om jag ska skapa en presentation frågar jag ChatGPT om innehåll. Om jag inte vet hur jag ska formulera mig i ett mail, skriver jag massor och ber ChatGPT formulera om till den tonalitet jag vill ha. När Microsoft 365 Copilot lanseras kommer jag göra exakt samma sak. Det fina är att Copilot kan skapa innehåll direkt till mig. Enligt Statistiska Centralbyrån tjänade medelsvensken 37 000 kr i månaden under 2021. Det innebär att vi behöver spara ungefär 1,6 timmar i snitt per månad för att ha råd med Copilot. Personligen tjänar jag in den tiden varje dag med hjälp av ChatGPT.

Vad var det då för snack om orkanen i början? Jo, för samtidigt som it-branschen kör 142 kilometer i timmen rakt in i framtiden finns det vissa lösningar som gör att det känns lite varmare och lugnare. Precis som i orkanens öga. I orkanens öga är det dock lågtryck och det är den absoluta motsatsen till SaaS-lösningarnas höga tryck.

Vilka SaaS-lösningar använder du?

En hälsoapp som du kollar när du vaknar på morgonen, för att hålla koll på dina träningsmål? Ett projektledningsverktyg eller en e-postklient för att kunna hantera dina affärer på jobbet? Någon social media för att slappna av under lunchen? En plattform för videosamtal till eftermiddagens möten och ett CRM-system för att analysera försäljningsdata? Du kanske avslutar dagen med att beställa hem mat via en app och kollar på din favoritserie genom en streamingtjänst?

Alla digitala lösningar som nämns i detta stycke är SaaS (Software as a Service) som används av de flesta människor varje dag.

Om du precis som jag letar efter smarta sätt att effektivisera din vardag, är du varmt välkommen att kontakta mig eller någon av mina kollegor. Det finns antagligen flera effektiva lösningar att implementera, men också att bli produktiv i de verktyg ni redan har. Läs mer nedan och hojta om du hittar något intressant.

Orkanen kommer inte stanna av och det kommer nya verktyg hela tiden. Med rätt verktyg och medlen att nyttja dem, kommer du kunna hitta lugnet och göra både ditt och ditt teams liv mer effektivt och njutbart.