2021-06-23

Jag hade fel!

En sak har jag alltid varit säker på! Att jag aldrig skulle bli konsult! Det finns ju tusentals skäl att låta bli, det vet ju alla! Nu vill jag berätta att jag hade fel! Livet som konsult var verkligen helt annorlunda än jag föreställde mig.

Om du hade frågat mig för några år sedan om jag ville bli konsult så hade jag bara skakat på huvudet. Jag hade förstås tänkt tanken men jag hittade väldigt enkelt en massa argument emot…

”Jag kan väl inget som någon skulle betala för?”

”Så jobbigt att alltid träffa nya människor!”

”Min egen organisation kan jag ju, det blir ju jättesvårt att få koll på en massa kunder?”

”När folk blir konsulter slutar de utvecklas!”

”Att vara konsult är bara hets för att debitera 100% av tiden!”

”Jag kommer ju inte kunna styra över vad jag arbetar med!”

Men så en dag för tre år sedan fick jag frågan igen från en före detta kollega… ”Ska du inte bli konsult på Atea? Du skulle passa perfekt!” Och till min förvåning jag hörde mig själv svara ”Ja, kanske det…”!

Folket från Atea...

Till saken hör att jag hade haft konsulter inhyrda från Atea. Jag hade slagits av att de var de enda konsulter som verkligen verkade bete sig som deras företag hade sagt att de skulle göra. Deras slogan ”Laget före Jaget” märktes på deras beteende… De verkade ha kul… Dök det upp någon udda utmaning trollade de fram vansinnigt kunniga kollegor… De verkade lära sig så mycket genom att träffa olika typer av kunder… Och på något vis verkade de kunna kombinera fördelarna med ganska självständiga kontor med kraften från ett riktigt stort företag!

Jag fick träffa ett par konsultchefer som på ett riktigt imponerande sätt snickrade ihop en tjänst som säkerhetsrådgivare vilket passade perfekt med både min bakgrund och mina intressen men som samtidigt pekade ut spännande utvecklingsmöjligheter. Det var tre år sedan och sedan den dagen har jag inte ångrat beslutet att bli konsult på Atea en enda sekund!

Hur är det i verkligheten då?

Under tiden på Atea har jag helt ändrat uppfattning om vad det innebär att vara konsult. Att träffa nya verksamheter och människor var ju inte alls jobbigt. Tvärtom, det ger väldigt mycket tillbaka till mig själv. Kundernas erfarenheter kan jag göra till mina egna och ta med mig till andra uppdrag.

Utöver att jag hade fel om livet som konsult har jag också fått en massa andra oväntade insikter. Den viktigaste kanske är hur värdefullt det är att ha egen erfarenhet från ”verkligheten”. Trovärdigheten hos en konsult som själv haft ett kvalificerad jobb innan de blev konsult blir självklart mycket större. När jag dessutom kan blanda mina egna erfarenheter med allt som jag lär mig idag via mina kunder blir resultatet enormt starkt! Takten i mitt eget lärande är mycket högre idag än det någonsin varit tidigare. Det är fantastiskt roligt och enormt utvecklande på alla sätt!

Tack vare modiga chefer och Ateas storlek fick jag möjligheten att nischa in mig mot OT-säkerhet redan innan det området började växa. Idag är det ett superhett område där vi behöver många fler kunniga människor!

Ja, jag hade fel!

Jag hade fel och vill verkligen, helt ärligt, rekommendera dig att ta steget till att bli konsult på Atea! Det är superutvecklande! Tack vare att vi har alla sorters kunder man kan tänka sig, så behövs också alla kompetenser man kan tänka sig! Sök något av alla tjänster vi annonserat eller gör en spontanansökan, du kommer inte ångra dig! Då får väldigt gärna höra av dig direkt till mig, mats.karlsson-landre@atea.se.