2018-05-11

Xen is no more - Citrix Synergy 2018

Började dag två med att lyssna på en av världens mäktigaste kvinnor, Dr Condoleezza Rice, före detta Nationell Säkerhetsrådgivare och Utrikesminister i USA:s regering.

Jonas Utterström
Jonas Utterström
Seniorkonsult, Digital Workplace

Hon pratade om de hemska dagarna efter 9/11 och hur viktigt det är med öppenhet och hjälpa varandra istället för att stäng in och hindra. Hur populism kan vara en risk. Att fri konkurrens är viktigt. Att unga idag kommer att ha världen som arbetsplats och att gränser försvinner.

Citrix Xen … vaddå?

Så, då var det dags igen, nu ska vi döpa om allt på nytt. Xen is no more!

Nedan följer några av de nya namnen:

 • Xenapp byter till Citrix Virtual Apps
 • Xendesktops byter till Citrix Desktops
 • XenMobile byter Citrix Endpoint Management
 • Xenserver byter till Citrix Hypervisor

Molnresan

Många kunder känner ett motstånd mot att gå mot en molnlösning. Citrix sätt att se på det är att - det är OK att du inte vill men du kommer att hamna där vare sig du vill eller inte.

Vi kan nog hålla med här. Det fina i kråksången, och som även Citrix säger, är att man inte ska flytta allt på en gång, och hos en del så kanske man aldrig kommer att ha komplett molnlösning. Hybrid Cloud är nog en bra väg för många.

Det gäller att bestämma sin väg mot molnet, att ha en genomtänkt strategi och att ta de tjänster du kan förflytta och göra det som en hybrid lösning. Det är både tekniskt och kostnadsmässigt en bra lösning. Det är få som kan gå direkt till en ”All-Cloud” lösning.

Citrix erbjuder idag flera olika molnlösningar som du kan testköra gratis. Gör det!

Det är en hel del att hålla koll på när det gäller val av tjänster i Citrix, men testa på. Behöver du hjälp hör av dig till oss så hjälper vi till att välja rätt tjänst för rätt ändamål.

En liten nyhet var att ”XenApp & XenDesktop Service kommer till Azure Government.” Säkerhet på myndighetsnivå…

Workspace (sa vi inte det igår…)

Ok, det tjatas en hel del om workspace här i Anaheim, men det är med rätta. Workspace är här, vi tror att det kommer att kunna bli stort - en plats där hela din arbetsdag finns!

Jonas Utterström

Jag har jobbat med Citrix i över 20 år, sedan mitten på 90-talet. Jag har sett hur Citrix produkter har utvecklats och jag har en bred kunskap om dem.

Att få ta kunden i handen på en resa där jag kan utmana dem i deras utveckling är bland det bästa jag vet. Att se polletten trilla, när man förstår kundnyttan och ser hur man kan använda Citrix produkter.

Tänk dig en sida/app där du har tillgång till alla dina applikationer, filer och web-appar m.m. som är utformat just för dig och med en intelligens som minns dina senaste sparade filer och har en smart sökfunktion som hittar i mail, filer, Onenote m.m. Dessutom med Single Sign On mot interna och externa tjänster!

Tänk en portal där du inte längre behöver komma ihåg dina lösenord till olika webportaler, SaaS-applikationer (t.ex. O365) eller andra system.

Vi gillar det vi ser.

Integrering

För kunder som använder ServiceNow finns nu en integrering mot Citrix där du som användare kan beställa olika resurser (VDI:er/Applikationer). ServiceNow kommer automatiskt att publicera resursen i CitrixStudio.

Nyheter i Xen (som inte längre heter Xen)

Här kommer nyheterna inom Xen-familjen som annonserades idag,

Citrix släpper XenApp/XenDesktop 7.18 och XenServer 7.5

Citrix Workspace Hub

Citrix egen "billiga" tunna klient, managerad från Xenmobile. Den har stöd för två skärmar, Skype for business och Citrix Casting (coolt) trådlös casting från mobilen.

Jesper Henningsson
Jag är en glad prick som har arbetat med Citrixprodukter sedan 2003. En stor kundportfölj har skapat bred yrkeserfarenhet där kundnöjdhet legat högt i fokus. Att fånga kundens behov, förutse en lösning, implementera den och sen sedan se hur väl allt fungerar är otroligt stimulerande!

Fokus nu ligger på Citrix Cloud där intresset har ökat bland kunderna.

Efterlängtade nya funktioner

 • Multi monitor Sizing (att kunna köra olika upplösning på olika skärmar)
 • Browser Content Redirection, äntligen tillbaka. Exekverar innehållet i ett webbfönster lokalt på klienten.
 • H.265 Codec som ger högre kvalitet och dubbelt så hög kompression jämfört med H.264
 • Windows 10 Continuum på Xenserver(anpassar Windows-skrivbordet efter enhet som användaren nyttjar. Det här anpassas ”live”, om användaren flyttar sin session från en PC till en iPad så kommer session bli

Vad som mer är på gång

 • Live Webcam plug and play
 • Battery status on screen I fullskärm
 • Full funktion för Tablet pens, nu är den även tryckkänslig.
 • Fuzzy first - prioriterarer input före bildkvalitet.
 • Improved Logon Visability – I Directorn, under Logon times. “interactive session delen kommer att förklaras bättre.
 • Application Probing
 • Watermarking för att förhindra spridning av skärmbild

Endpoint Management

Vi vill gärna framhäva den lite igen. Citrix tar alltså ett helhetsgrepp om det här med managering av enheter. Smaka på den lite, en plats att managera samtliga enheter. Den klarar även av att samexistera med SCCM, om man nu vill köra den fortfarande.

Applayering

Nytt här är:

 • Userlayer - för poolade Windows 10 VDI:er, det här är ersättaren till PvD, kommer i Q3
 • Office 365 Userlayer - för att hantera offline-cashe (.ost-filen) på

Summering av Citrix Synergy

Efter tre intensiva dagar i Anaheim så åker vi härifrån med vetskapen att Citrix sätter kunden ännu mer i fokus. Allt kretsar kring valfrihet, produktivitet, säkerhet och användarupplevelse.

Millenials, den nya generationen som nu kommer ut i arbetslivet och som snart utgör den största delen av användare, ställer helt andra krav på tekniken än tidigare.

Jobbet är inte längre en plats, det är något du gör.

Med detta så kommer även höjda krav på säkerhet.

Citrix Analytics analyserar och reagerar, här skapas beteendemönster och anomalier avslöjas direkt. Det ger administratören ett verktyg som hjälper dem att skydda sin data och IT-miljö i den framtid som är här nu.

Vi åker härifrån trötta men nöjda.

// Jonas och Jesper