2017-03-02

Windows 10 Cloud - en glimt av ett framtida operativsystem

Senaste tiden har vi sett indikationer på att Microsoft förbereder en ny version av Windows 10. Hur kan Windows 10 Cloud förändra sättet vi ser på Windows, och hur kan det påverka dig?

Windows 10 Cloud påminner en del om det numera nedlagda operativsystemet Windows RT. Windows RT var Microsofts försök att slå sig in på en marknad med ARM-baserade enheter, enheter som idag framförallt kör iOS, Android eller Chrome OS. Windows RT slog aldrig igenom, mycket för att det enbart gick att köra appar från Microsoft Store, samt officepaketet.

Nu verkar Microsoft försöka igen, med en version av Windows 10 som troligen kommer gå under namnet "Windows 10 Cloud". Referenser till detta, ej släppta, operativsystem började dyka upp i förhandsversioner av Windows 10 under förra veckan.

Det mesta pekar på att den här versionen av Windows kommer vara begränsad till att köra appar från Microsoft Store, precis som Windows RT var. Det är troligt att den kommer vara hårt knuten till Microsofts tjänster som Bing, Azure AD och Office 365 - tjänster som har mognat betydligt sedan Windows RT släpptes.

Det är också troligt att det här kan vara ett första steg mot att än en gång se Windows på ARM-hårdvara. Detta är något vi vet kommer släppas, troligen i slutet av 2017. Skillnaden mot Windows RT är att den här gången kommer det gå att köra "vanliga" applikationer - vilket skulle vara ett stort steg för Microsoft.

Hur kan det här påverka din verksamhet?

Mest troligt kommer Windows 10 Cloud vara en gratis eller billigare version av Windows. Det i sin tur borde driva ner priset på hårdvaran och helt enkelt skapa möjlighet för en plattform liknande den Google erbjuder med Chromebooks. Den här typen av konkurrens ser jag bara fördelar i. Med billigare hårdvara hoppas jag att fokus när en ny skolplattform skall upphandlas helt kan hamna på de pedagogiska värdena, snarare än på vilken plattform som är billigast.

Jag ser också en möjlighet till att ge användare en sekundär enhet till ett lägre pris än vad som är möjligt idag. Utan att förlora hanterbarhet.

Än så länge är det alltså mycket som är oklart och spekulationer - men att se vad som händer och att tillverkarna driver på innovationen hos varandra tycker jag bara är positivt.

Vill du veta mer kontakta mig direkt på simon.binder@atea.se