2015-07-29

Microsoft Windows 10 är här!

Så landade äntligen Windows 10! Det är inte utan att det känns lite högtidligt – ett nytt operativsystem som lanseras idag!

Hur ska det gå för Windows 10 och hur kommer det att mottas? Lite fjärilar i magen har man alltid inför större lanseringar vilka kommer medföra förändringar i IT miljön. Man har ju varit med förr. Från Windows 2 fysiskt på 80-talet (jag har nog en oöppnad Windows 1.03 på 5.25” disketter liggande på vinden om jag letar) till nya Windows 10. Vilken resa - Nåja - ingen nostalgi i denna blogg! 

Någon sade att desto bättre förberedd man är inför en förändring, desto bättre kommer övergången till något nytt att gå. I en förändringsprocess, så är det människorna och processen som är utmaningen – ofta inte tekniken längre! När det gäller människorna/tekniken gällande Windows 10, så har hela 5 miljoner nedladdningar gjorts under det Windows Insider program körts. Så ett par miljoner människor har redan testat Windows 10, vilket kanske kan kännas betryggande.

Jag har varit lugn sedan november förra året med Windows 10. Då körde jag en beta version av Windows 10 på en Surface Pro. Och…? tänker ni läsare. Denna W10 dator var nämligen hjärtat i mitt e-trumset vilken hanterade ca 20 GB trumsamplingar, 8 kanals ljudkort, 13 trumtriggers och cymbaler installerade. So what - tänker ni?. Då säger jag - Det var en vansinnig installation med livet som insats!

Bakgrunden var att jag uppträdde med mitt hårdrockband på Microsofts Partner Day inför en publik på ca 1500 personer. En operativsystem krasch hade gjort ont kan jag meddela och hade antagligen medfört att jag fått sparken från bandet. Men Windows 10 skötte det hela galant! Inga problem i framträdandet! 

Så full av förväntan så tog jag lanseringsdagen till ära och uppdaterade några maskiner hemma – dvs. datorer med Windows Home eller Professional edition installerat på. För Enterprise versionen så krävs lite insatser och kontroll av IT-avdelningen på det företag/organisation som man jobbar på. (Lugn – Atea hjälper er gärna!) 

Det hela är en enkel process – har du uppdaterat din Windows 7 eller 8 baserade maskin via Windows Update, så kommer en liten Windows ikon upp i aktivitetsfältet. Här anmäler man sig för Windows 10 installation…sen kommer Windows 10 installation att erbjudas vid nästa körning av Windows Update. (Jag ska villigt erkänna att jag hjälpte naturen något på traven för att få Windows 10 installationen att kicka igång snabbare – via tips från några bloggposter)

Jag testade på en Microsoft Surface 3 och en liten touch enhet från Dell. Det är hela 2699 MB som ska ned över bredbandet…men det hela löpte på smärtfritt, (ca 30 min för ned tankningen via 6-8 Mb/s bredband) trots att antagligen hela världen just nu försöker tanka ned sin kopia av Windows 10. Imponerade Microsoft! Enligt rykte så hade Microsoft bokat upp en bandbredd på hela 40 Tb/s idag…(Apple hade 8 Tb/s för senaste OS X)

Sen tog det ca ytterligare 60 minuter för att maskinen skulle installera Windows 10 på dessa maskiner och några omstarter. Klart!

Lite skoj – Den lilla Dell maskinen som jag ansåg som helt obrukbar med Windows 8.1 och touch…rullar faktiskt på riktigt bra och fick därmed ett nytt skönt liv via det nya anpassade touch mode i Windows 10. (Kallat Continuum)

Windows 10 ska enligt rykte vara den sista stora lanseringen av operativsystemet – Det blir nämligen i framtiden en tjänst där man kommer göra ständiga mindre förändringar och skicka ut som uppdateringar. Windows Insider programmet kommer fortsätta och Microsoft har själva registrerat varumärket Windows 365, så löpande inkrementella uppdateringar kommer ske med automatik i framtiden – och då kanske ett versionsnummer som 10 eller 11 eller 27 spelar mindre roll.

Förändringshanteringen kommer dock att kräva sin man eller kvinna även i framtiden – Då står vi redo att hjälpa dig inom Atea – Årets Bästa Microsoft Partner!

Så Windows 10 är här och undrar om man ändå inte skulle lägga en DVD med Windows 10 på vinden för framtida nostalgibloggar.