2018-05-22

Låt tekniken ta över

Jag känner en BOT … Hon heter ANNA, Anna heter hon, hon kan banna banna dig så hårt … Hon röjer upp i våran kanal.

Emma Hallin
Emma Hallin
Product Manager

 

Jag sitter och lyssnar på ”Boten Anna”. Vilken sommarplåga det var. Vi är många som har hoppat på dansgolven till den. Sjunger han om en båt eller en bot? Jag sjöng det då som att det var en båt och att hon röjde i en kanal – typ Göta kanal. Jag visste inte riktigt då vad en bot var.

När jag sitter och beställer nya träningsskor på kvällen kl. 23.15 så är det Anna - BOTEN jag chattar med. Hon presenterar sig som Josefin och svarar artigt och rätt på mina frågor. Det är så bra och så klockrent att jag tvivlar lite på om det är en bot.

Nu 13 år senare så ser vi att boten tar en mer och större plats och att den är mer accepterade i svenska myndigheter och företag.

Det finns bara vi själv som sätter gränser vad tekniken möjliggör.

Det finns en rädsla för det. En oro för att tekniken går för snabbt, man hänger inte med och man vet inte vad eller hur man ska använda den fullt ut? En rädsla för att vi människor inte kommer att vara behövda och att våra jobb kommer att försvinna.

Digitalisering – förändringen av oss, av samhället. Vi har det runt oss vare sig vi vill det eller inte och vet du det kommer bara bli mer.

Vi sätter på tvättmaskinen med en app. Laddad på morgonen och 2 timmar innan man är hemma så logar man på- ON. Jag tänder och släcker lamporna med en app i mobilen. När jag parkerar på vår uppfart känner mitt nätverk av att jag är jag och då tänds lamporna som jag har bestämt ska lysa.

Kylskåpet plingar till när mjölken är slut– allt är uppkopplat. Allt hänger på ett stabilt nätverk.

Vi kan få koll på våra öppna kontorslandskap – vilken plats är ledig idag?, vilket konferensrum är ledig just nu? … vilken parkeringsplats är ledig? På så sätt slipper vi leta – effektivisering, tidsbesparing och ett miljö- och hållbarhetstänk.

Det finns möjligen en liten generationskrock här

När mina föräldrar är uppe från Skåne så tycker mamma det är jobbigt att nattlampan i gästrummet släcks kl. 22.00 för att den är inställd på det. Problemet är att hon har inte appen och ingen admin och famlar runt där mörkret och har svårt att tända igen. Såklart irriterande för hon har ju inte läst klart HäntXtra. Hon förstår inte hur vi kan ha det så.

Jag är mellan generationen – den förändringsbenägna invandraren i digitaliseringen

Vi är dom som är med i all förändring, men som måste anstränga oss lite extra för att acceptera och hänga med på allt som händer. Det kommer inte helt naturligt.

Låt tekniken ta över - chat bot - boten anna

Våra körsbär – det är vardag för dom

Allt är uppkopplat och det är helt naturligt. De gör allt på sin devices. De tänder lampan med en app. Läxan görs i en app, kommunikationen med skolan och med kompisar är via en app. Fotbolls och hockey träningarnas anmälan sker via en app. På tisdagskvällen tar de sig till fjärrans fantasiländer genom att sätta på sig ett par glasögon.

Vi måste hänga med, här går det inte att ta avstånd

  • WIFI – är det kravet som står högst på listan vid sommarbostadshyrning.
  • Internet – kommunikationslösningen som förändrat världen. Allt började 1969 som ett militärt forskningsprojekt i USA. Vi är ständigt uppkopplade. Vi är ständigt beroende av internet och det får aldrig ligga nere.
  • Internet Detox – kommer att bli ett vanligare uttryck. Kom ihåg att det var från mig ni hörde det först. Jag erkänner: någon gång i månaden detoxar jag mig från uppkopplingar och internet och olika terminaler. Att inte vara online. Det är lite otäckt men härlig och ovanlig känsla.

Heja förändring!

Så kom den dagen som jag inte trodde fanns. Det satte verkligen kanalen ur balans. Jag trodde aldrig att jag hade så fel men när Anna skrev: - jag är ingen bot jag är en väldigt väldigt vacker tjej som tyvärr är väldigt främmande för mig men det finns inget som behöver förklaras för i mina ögon är hon alltid en bot.

Så förvirrat … är hon ingen bot?