2017-04-19

En titt in i framtiden med Windows 10 och Mixed Reality

Kan man blanda förstärkt verklighet, virtuell verklighet och den verkliga världen?

I senaste versionen av Windows 10 så finns redan en utvecklarversion av Mixed Reality, Microsofts satsning för att skapa en plattform för Virtual Reality som skall vara billigare och kunna köras på mindre kraftfulla datorer. Priset på hårdvaran kommer antagligen att ligga runt 3000 kronor vilket är betydligt billigare än andra lösningar som finns på marknaden idag.

Vad är då Mixed Reality?

Det är när man i en virtuell verklighet kan bygga ihop den med den verkliga världen. Hårdvaran använder sensorer för att läsa av rummet och mjukvaran mixar den virtuella verkligheten med fysiska objekt som till exempel väggar så att man inte skall gå in i dem under tiden man befinner sig i den virtuella världen.

Sensorerna tar även bort behovet av extern hårdvara som måste placeras ut för att begränsa rummet. Så inga speciella rum behövs för att få full upplevelse vart du vill och när du vill. Microsoft har även målet att introducera Mixed Reality till andra plattformar som Xbox.

Titta gärna på filmen nedan där Microsoft förklarar Mixed Reality:

Ett flertal partners kommer att utveckla hårdvara men det finns redan ett utvecklingskit från Acer.

  • Two high-resolution liquid crystal displays at 1440 x 1440
  • Display refresh rate up to 90 Hz (native)
  • Built-in audio out and microphone support through 3.5mm jack
  • Single cable with HDMI 2.0 (display) and USB 3.0 (data) for connectivity

Även om man inte har hårdvaran så går det att testa redan nu på din vanliga skärm. Efter en snabb setup är man inne i testversionen av Mixed Reality.

Jag körde Mixed Reality på min Surface Pro 4 och det fungerade utmärkt.

Rekommenderar starkt hörlurar när man testar då Microsoft gjort ett bra jobb med att höja upplevelsen med hjälp av bakgrundsljuden.

Mixed Reality känns redan som en mycket mer användbar teknologi än Virtual Reality, framförallt inom kontor, industri och utveckling där samarbete och möten är en viktig del i arbetet.

Tillbaka till min fråga: Kan man blanda förstärkt verklighet, virtuell verklighet och den verkliga världen? Ja!

Vill du veta mer om Windows 10 eller hur du kan hantera klienter i din miljö? Ta kontakt med mig eller din kontaktperson på Atea så hjälper vi dig.