2018-11-08

VMworld 2018 - VMware fortsätter driva den hybrida molnmarknaden!

VMware firar 20 år i år och har under året släppt dels ett antal nya produkter, men även uppdateringar av befintliga teknologier och kontinuerligt visat att man tänker leda, inte följa. VMworld Europe 2018 – som kanske egentligen borde heta VMworld Barcelona, då eventet varit stationerat här de sista sju åren – samlar denna vecka drygt 12 000 besökare.

Jonas Emilsson
Jonas Emilsson Lead Architect Hybrid Platforms

De flesta besökare är här för att se det senaste inom molnbaserad teknologi och konsumtion och också höra från VMware’s ledare och strateger var man satt kompassen för kommande år.

Redan på första dagens keynote så står det klart att VMware vill vara det naturliga valet för hybrida datacenter och som ledstjärna till denna satsning så ligger deras redan fastslagna strategi med Any Cloud, Any Application, Any Device.
VMware’s målsättning att leda inom såväl datacenter, kommunikation, säkerhet, nätverk och användarupplevelse manifesterar sig i nya versioner av såväl trotjänaren vSphere, automationsprodukter som vRealize Automation och nätverksvirtualisering i form av NSX och slutanvändarprodukter som Horizon Workspace.


VMware CEO Pat Gelsinger inleder VMworld 2018

Men det är inte produkterna som längre tar mest plats på konferensen. Det är helheten av vad de kan åstadkomma. VMware har alltid var ett mycket starkt teknologibolag och många av deras följare och ambassadörer har utgått från teknologi när man pratat om vad VMware kan åstadkomma.

Till detta år så kan man dock konstatera att teknologin (förkroppsligat genom VMwares paketering för hybrida datacenter - Cloud Foundation) nu kommit så långt – och blivit fullt tillämpbar i praktiken – att helhetsbudskapet nu äntligen får det sändningsutrymme det förtjänar.

Så vad är då helhetsbudskapet?

Varför påstår vi att VMware driver den hybrida molnmarknaden? En stor del av svaret ligger i att eftersom man i sin produktportfölj nu har så många olika teknologier inom såväl datacenter, kommunikation och säkerhet så kan marknaden och VMware’s kunder fokusera på verksamhetsmålen istället för att nischat använda delar av produktportföljen.

Och verksamhetsmålet för t ex ett mjukvarudefinierat datacenter (SDDC) är ju att byta konsumtionsmodell till en molnbaserad konsumtion där användarens (eller beställarens) behov är i centrum och där teknologin möjliggör att man kan digitalisera sin tjänstekatalog, konsumera molntjänster i både det egna datacentret och publikt och komma närmare kundens kund – verksamheten.

Det skall också sägas att VMware genomgått en oerhört imponerande resa de sista 15 åren och CEO Pat Gelsinger ägnade en stor del av första dagens keynote till att beskriva VMwares förvandling från ett utpräglat teknologibolag till att faktiskt driva och leda den marknad som fullständigt exploderar just nu kring hybrida molntjänster och multi-cloud.

Och just inom multicloud så kommer VMware med en mycket intressant mjukvara för att övervaka molnbaserad konsumtion mha. mjukvaran Cloud Health som både mäter och ”rightsizar” konsumtionen i molnet för att kapa kostnader för överdimensionerade molnservrar och tjänster.


VMware Cloud Health mäter konsumtion in molnet och hjälper "rightsiza" kundens molnmiljö.

VMware gjorde också, under konferensens första dag, en lansering kring uppköpet av Heptio, ett företag vars grundare (Joe Beda and Craig McLuckie), arbetat med skapandet och etablerandet av Kubernetesramverket under deras tid på Google och som kommer att ge VMware en fot i Open Sourcevärlden med bl.a. VMware PKS och VMware Cloud PKS.

Open Source är med andra ord ett område där man på allvar erbjuder alternativ till andra industriledare såsom t ex Red Hat (och numera IBM).


Pat Gelsinger talar om uppköpet av Heptio och integrationen med VMware PKS

Andra dagens keynote ägdes till stor del av Sanjay Poonen, COO Customer Operations på VMware och han beskrev VMwares resa ur ett mer affärsmässigt perspektiv och VMware’s mervärden och finansiella utveckling, men också hur molnbaserad konsumtion i dess renaste form kan innebära en stor kostnadsbesparing för kunden, givet att man vågar ta hela steget till att bli det fulla mjukvarudefinierade datacentret och därmed använder de tjänster från t ex AWS och IBM som VMware driver som en viktig del av deras multi-cloudstrategi.


VMware's Sanjay Poonen om VMware's utveckling sedan grundandet 1998.

VMware har också tagit ett rejält grepp om service-providersidan av sin affär och det är glädjande att se att de plattformar som Atea byggt upp sina erbjudanden kring ur ett tjänsteperspektiv nu drivs stenhårt framåt och hela tiden förbättras och utvecklas, såsom teknologi för Disaster Recovery i molnet och IaaS-tjänster för publika moln samt mjukvarudefinierade nätverk (NSX) och säkerhet/management (AppDefense och Cloud Health).

För oss som gillar teknik så gjorde också CTO Ray O’Farrell en uppskattad lansering av VMware ESXi för Raspberry Pi och ARM-plattformen som ett exempel på hur man kan virtualisera t ex edgelagret i en IoT-plattform.


VMware ESXi på Raspberry Pi och ARM lanseras under VMworld 2018!

VMwares breda produktportfölj nu är så komplett att man som kund få ett komplett erbjudande, oberoende om man vill köra ett privat moln i det egna datacentret eller vill skala ut till en hybrid miljö med hjälp av t ex VMware on AWS eller via IBM Cloud eller kanske någon av VMware’s partnertjänster såsom Atea Molnserver.

För att Ateas räkning så innebar denna konferens också ett antal fina utnämningar, bl.a. HCI Partner of the year, för de satsningar som bedrivits inom hyperkonvergerade plattformar och mjukvarubaserade datacenter och individuella utmärkelser till två av våra duktigaste konsulter inom VMware-baserade datacenter!

Till nästa år VMware och VMworld, ni fortsätter att ha vår odelade uppmärksamhet!